AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
AC Oulu
4-3-3

03

(0-1)

Yleisöä 2212

Ilves
4-3-3
vko.33 // 18.8.2023

Ennakko: AC Oulu-Ilves

Ennakko: AC Oulu-Ilves

Kuva: Juha Tamminen

AC Oulu ja Ilves kohtaavat viiden päivän sisällä kahdesti. Lauantaina pelataan tärkeistä pisteistä Raatissa klo 17.00 alkaen. Keskiviikkona joukkueet kohtaavat Ratinassa Suomen Cupin välierässä.

Ilveksen Veikkausliigakausi on ollut haastava. Joukkue löytyy tällä hetkellä sarjataulukosta sijalta 10. Pisteitä tamperelaiset ovat keränneet 19:sta ottelusta 17 kappaletta. AC Oulun pistetahti on niin ikään ollut viime aikoina vaisumpaa. Viidestä edellisestä ottelusta Laivastonsiniset ovat saalistaneet seitsemän pistettä.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kahdesti. Tammikuussa pelattiin maaliton tasapeli Liigacupissa ja toukokuun alussa AC Oulu kävi nappaamassa maukkaan 1-2-vierasvoiton Otso Liimatan lisäajan osumalla. Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet 14 kertaa ja tasaista on ollut – AC Oulu on voittanut kuudesti, Ilves viidesti ja kolmesti on pelattu tasan.

- Ilveksen kausi on sujunut mollivoittoisesti ja joukkue on vaihtanut hiljattain päävalmentajaa. Ensimmäinen peli uudessa komennuksessa oli viime viikolla KuPSia vastaan. Vaikka Ilves hävisi pelin 0-3 oli sen pelissä varsinkin ottelun toisella puoliajalla myös positiivisia asioita. Joukkue prässäsi aggressiivisemmin ja sai muutaman vaarallisen vastahyökkäyksen vastustajan maalille. Yksi olennainen tekijä lauantain ottelussa onkin jatkaako Ilves samanlaisella aktiivisella lähestymistavalla, vai aloittaako se KuPS-ottelun tavoin puolustamisen hieman matalammalla prässikorkeudella, AC Oulun valmennustiimin jäsen Jussi-Pekka Savolainen toteaa oululaisten verkkosivuilla.

- Pallollisessa vaiheessa Ilves pyrki KuPSia vastaan avaamaan peliä kontrolloidusti lyhyillä syötöillä, mutta etenemisyritykset olivat pääasiassa pitkiä diagonaalipalloja painottomalle puolelle tai suoraan selustaan. Näistä ei ollut KuPSille suurta uhkaa, joten Ilves todennäköisesti pyrkii keskittymään kehittämään tätä pelin osa-aluetta tulevissa otteluissa. Ilves on kuitenkin suhteellisen vahva transitioissa, eli hetkissä joukkueen voittaessa tai menettäessä pallon. Pallonmenetyshetkillä joukkue pyrkii voittamaan pallon takaisin aggressiivisella vastaprässillä ja on myös hyvä palaamaan takaisin muotoon. Vastahyökkäykset lähtevät nopeasti eteenpäin ja ne ovatkin ehkä joukkueen vaarallisin ase ylöspäin, Savolainen huomauttaa.

Ilves siis kärsi viime sunnuntain kotitappiossa KuPS:a vastaan julmalta tuntuneen 0-3 tappion, kun vierailijat laukoivat ottelussa vain neljään otteeseen, mutta onnistuivat maalinteossa kolmesti. Ilvestä koko kauden vaivannut maalinteon tuska oli sunnuntainakin läsnä, mutta joukkueen hyökkäyspelaamisessa oli nähtävissä pirteitäkin elementtejä.

Ensimmäistä otteluaan päävalmentajan vastuussa ollut Joni Lehtonen, yhdessä muun valmennusryhmän kanssa, on tehnyt joukkueen kanssa väsymättä töitä viimeistelyvaiheen parantamisen eteen ja tuore päävalmentaja uskoo edelleen joukkueen lopulta lunastavan palkintonsa maalien muodossa.

- Koskaan ei voi olla tyytyväinen otteluun, kun tulostaululla näkyy vastustajalle 3-0. Tämä on tulosurheilua ja tuloksia pitää saada aikaiseksi. Pitää silti myös olla valmis katsomaan tuloksen taakse, kävi ottelussa hyvin tai huonosti. Pystymme pelaamalla, ja valmentamalla pelaajia, vaikuttamaan voiton todennäköisyyksiin. Tilastojen valossa (tappio KuPS:a) peli oli tasainen ja useat tekijät peliä analysoidessa puoltaa sitä, että oltiin vastustajaa edellä. Mutta, jatkossa täytyy myös tulos saada pelistä mukaan, summaa Lehtonen Ilveksen verkkosivuilla.

Joukkueen työmoraaliin ja reaktioon harjoituskentällä Lehtonen on edelleen tyytyväinen.

- Olen sanonut tämän jo useampaan otteeseen, mutta on (hyvällä tavalla) käsittämätöntä, että vaikka KuPS-ottelun jälkeen tulostaululla oli vastustajalle 0-3 lukemat, niin viesti pelaajilta palauttavissa harjoituksissa oli, että luottamus (joukkueen tekemiseen) kasvoi ja olemme oikeilla jäljillä, toteaa Lehtonen tyytyväisenä.

Loukkaantumistuvalta Djair Parfitt-Williamsin odotetaan palaavan Ilveksen vahvuuteen vielä elokuun aikana. Seura tiedotti aikaisemmin Baddredine Busharan loppukauden lainasopimuksesta Ykkösen JäPS:n kanssa, mutta muutoin joukkue lähtee Ouluun lähes täydessä vahvuudessa.

Erotuomari: Munukka Antti
AET 1: Aravirta Jan-Peter
AET 2: Alakare Mikko
4.ET: Korkalainen Tatu


AC Oulu - Ives Raatin stadionilla lauantaina 19.8. kello 17.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lähde: AC Oulun verkkosivut, Ilveksen verkkosivut