HJK
4-3-3
vko.20 // 21.5.2023

Voitto karkasi Ilvekseltä viime hetkillä (Ilves-HJK 1-1)

Ilves pelasi sunnuntaina kauden kenties isoimman ottelunsa, kun keltavihreät isännöi sarjakärkeä, ja hallitsevaa mestaria, Helsingin Jalkapalloklubia.

Maan menestynein ja kovimmilla resursseilla operoiva joukkue oli suuren osan pelistä kentällä Ilvestä jäljessä pelin perusasioissa, kuten kaksinkamppailuvoitoissa, mutta sai tarvitsemansa onnistumisen aivan pelin viimeisillä hetkillä.

Ottelu oli samalla pelillisesti kauden hyvin lähellä kauden parasta esitystä kotijoukkueelta, sekä yleisömäärän puolesta Ilveksen ja koko Veikkausliigakauden toistaiseksi paras lukema.

Jännittävää ottelua oli siis saapunut seuraamaan kunnioitettava määrä tamperelaisyleisöä, sekä lähemmäs satapäinen HJK:n vieraskannattajaryhmä.

Ottelu alkoi kentällä tasaisissa merkeissä ja kumpikin joukkue vältti alkuun ylimääräisten riskien ottamista etsiessään kontrollia pelin virtauksesta. Kotijoukkue Ilveksen pallotomana 4-4-2 muodossa ollut puolustusblokki toimi hyvin ja antoi Ilveksellä pohjan, josta puolustaa eteenpäin ja estää vieraiden etenemistä pallon kanssa.

Ensimmäisen kymmenenminuuttisen jälkeen keltavihreät alkoivat saada onnistumisia prässipelaamisessaan ja riistot HJK:n kenttäpuoliskolla kääntyivät tehokkaasti kotijoukkueen hyökkäyksiksi. Ottelun ensimmäisen neljänneksen paras paikka tuli Ilveksen toimesta vartin kohdalla, kun hyvä tilanteenvaihtohyökkäys päätyi Sebit James Ngorille, joka keskitti oikealta puolelta kenttää HJK:n boksin sisältä, ja vasemman jalan pallo tippui hyvin takaviistosta nousseen Yusif Moussan päähän, mutta keskikenttäpelaajan pusku tippui niukasti yli vieraiden maalin.

Ilves alkoi saada riistoja HJK:n yrittäessä edetä pallon kanssa lyhyillä syötöillä ja useat riistot päätyivät välittömästi Ilveksen hyökkäykseen, joissa saatiin useita keltapaitoja vieraiden rangaistusalueelle. Lauri Ala-Myllymäki kokeili kaukolaukausta, kapteeni Tatu Miettunen puskua erikoistilanteesta ja Santeri Haaralan laukaus boksin sisältä blokattiin, ja puolen tunnin pelin jälkeen oli selvää kumman joukkueen pelisuunnitelma oli toiminut paremmin.

Ennen ensimmäisen jakson loppua nähtiin ottelun ensimmäinen varoitus, joka tuli HJK:n Anthony Olusanyalle. Peli jatkoi jakson loppuun kotijoukkueen paineistuksella, mutta kumpikaan maalivahti ei joutunut esittämään torjuntoja ensimmäisen jakson aikana.

Ilves aloitti toisen jakson siitä mihin ensimmäisellä jäi ja ruotsalaishyökkääjä Adam Larssonilla oli heti jakson alussa vastassaan ainoastaan vieraiden maalivahti Dejan Iliev, mutta hyökkääjä liukastui juuri ratkaisevalla hetkellä ennen viimeistely-yritystään.

Larssonin tilanteesta meni kuitenkin tuskin minuuttiakaan, kun kotijoukkue sai ansaitsemansa läpimurron ottelussa. Vasemmalta nousseen Ala-Myllymäen keskitys tippui HJK-puolustuksen purun jälkeen australialaishyökkääjä Ngorin ulottuviin ja tämän ensimmäisen kosketuksen viimeistely vasemmalla jalalla painui maalin kattoon.

Ilves ei hellittänyt painettaan johto-osuman jälkeen, vaan pystyi kasvattamaan HJK:n ahdinkoa aggressiivisella ja päättäväisellä pelillään. Muutama minuutti Sebitin viimeistelemästä avausosumasta nähtiin yksi ottelun kriittisistä hetkistä, kun Ilves sai rangaistuspotkun ja pallon taakse asettui täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa palannut, ja avausmaalin alustanut, Lauri Ala-Myllymäki. Ilves-kasvatti lähti rankkariin itsevarmana, mutta sijoitti matalan laukauksensa puolisen metriä ohi tolpasta ja peliä jatkettiin 1-0 tilanteesta.

Kotijoukkue oli useampaankin otteeseen lähellä lisäosumia ja Ala-Myllymäen epäonnistuneen rankkarin jälkeen paras paikka johdon tuplaamiseen siunaantui hyvän ottelun pelanneelle Larssonille, jonka puskun Klubi-vahti Iliev torjui yläkulmasta.

Vasta ottelun 78. minuutilla nähtiin vieraiden ottelun ensimmäisen laukaus kohti Ilveksen maalia. Otso Virtanen esitti mainion torjunnan Bojan Radulovicin puskusta ja jatkotilanteessa pallo kiersi hieman ohi Virtasen vartioiman maalin.

Ilves rajoitti Klubin tasoitusmaalin tavoittelun lähinnä keskityksiin ja boksiin pelattuihin korkeisiin palloihin, jotka selvitettiin enimmäkseen varmoin ottein.

Aivan ottelun viimeiset hetket kuitenkin tarjosivat vieraiden etsimän hetken, kun pitkänä ja korkeana boksiin pelatun erikoistilanteen jälkeen pallo jäi pyörimään Ilveksen rangaistusalueelle ja useamman purku- ja blokkiyrityksen jälkeen peliväline tuli Radulovicille, ja Veikkausliigan maalipörssin kärki pisti pallon useamman Ilves-puolustajan läpi maaliin.

Tasoitusmaalin jälkeen nähtiin vielä muutama hetki tunteelista peliä, kun johtoasemansa menettänyt Ilves yritti vielä viimeisillä voimillaan saada viimeistä tilannetta ottelun voittamiseen, mutta erotuomari Petri Viljasen pilli soi n. minuuttia tasoituksen jälkeen ja päätti kiihkeän ottelun pistejakoon.