AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
Ilves
4-4-2

23

(0-0)

Yleisöä 811

VPS
4-4-2
vko.37 // 17.9.2022

Ennakko: Ilves-VPS

Ennakko: Ilves-VPS

Kuva: Apollo Photo

Veikkausliigan Haastajasarja käynnistyy sunnuntaina iltapäivällä Tampereella, kun Ilves saa vieraakseen VPS:n.

Perinneseurat Ilves ja Vaasan Palloseura iskivät ensimmäistä kertaa 2020-luvulla yhteen viime huhtikuussa. Kauden ensimmäisessä Ratinan nurmella pelatussa ottelussa ei maalihanoja pidetty tiukalla, vaan iloinen peli aaltoili päädystä päätyyn.

Ilves johti Kai Meriluodon, Mikael Alménin ja Petteri Pennasen osumilla jo turvallisen tuntuisesti 3–1. Vaasalaiset eivät luovuttaneet, vaan loivat sitkeästi painetta kotijoukkueen päätyyn. Viimeisillä minuuteilla Mikko Pitkänen tehtaili illan toisen maalinsa, mutta tasatulokseen asti loppukiri ei riittänyt.

Kauden toisessa kohtaamisessa elokuussa vaasalaiset olivatkin sitten selvästi niskan päällä lukemin 3–0. "Viialan pommittaja" Kalle Multanen rikkoi kuparisen rangaistuspotkusta. Peli ratkesi käytännössä jo ensimmäisellä jaksolla, kun myös Juhani Pikkarainen ja Aleksi Pahkasalo osuivat maalipuiden väliin.

Ilveksen päävalmentaja Toni Kallio muistaa, että viimeksi vaasalaisia vastaan joukkueen henkinen kantti oli koetuksella.

– Se oli sellainen aloitus, että pallonhallinta oli meillä. Sitten tuli kaksi tilanteenvaihtoa meidän menetyksemme jälkeen ja nopeat maalit kulmapotkujen kautta. Meillä niin sanotusti selkäranka katkesi siihen.

– Kävimme sen pelin läpi joukkueen kanssa, taisteluilme ja pelirohkeus ei ollut kohdillaan. Huomenna Vaasaa vastaan uskon, että olemme paljon valmiimpia taistelemaan voitosta, Kallio kertoo.

VPS on vielä tiukassa paikassa välttääkseen karsintaan joutumisen.

- Nyt alkaa meidän viisi finaaliamme. Tietenkin vähän erilaiset olosuhteet mennä nurmelle taas pelaamaan, kun olemme pelanneet tässä jonkin aikaa tekonurmella. Niin kuin sanoin niin nyt alkaa meidän viisi finaaliamme. Todella tärkeitä pelejä ja niihin ollaan pyritty nyt valmistautumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on viimeinen peli ennen maaottelutaukoa, joten tähän on nyt hyvä ladata kaikki mitä löytyy, kertoo VPS:n valmentaja Henri Sillanpää.

- Siitä (viime ottelusta Ilvestä vastaan Ratinalla) jäi paljon parannettavaa ja kotona olemme pystyneet Ilveksen voittamaan. Kun onnistumme omassa pelissä, niin meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa, Sillanpää jatkaa.

Vaasalaisten ruuti on ollut sangen kuivaa tällä kaudella. Vaikka aivan viime aikoina maalitehtailu ei ole sujunut entiseen malliin, on joukkue edelleen tehnyt kolmanneksi eniten osumia koko sarjassa; 39.

– Siellä on kyllä jatkuva pelote hyökkäyksessä. Vaasalaiset ovat vaarallisia etenkin laitojen kautta, hyviä keskityksiä tulee boksiin. Tete Yengi on ollut erinomainen vahvistus, hän on taitava target-pelaaja. Nyt myös Kalle Multanen on osunut Veikkausliigassa. Hän on aina ollut hyvä boksipelaaja, jolla on kyky olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Kallio luonnehtii vastustajaa.

Kokoonpanon osalta VPS on edelleen ilman pelikiellossa olevaa Juhani Pikkaraista. Tämän lisäksi myös Kareem Mosesin korttitili täyttyi viime kierroksella, joten myös hän on poissa huomisesta ottelusta. Hyvät uutiset kuitenkin ovat, että viime ottelusta sivussa ollut Tyler Reid on takaisin kokoonpanossa.

Erotuomari Munukka Antti
AET 1 Honkanen Jukka
AET 2 Silén Eetu
4.ET Antamo Dennis

Ilves - VPS Ratinan Stadionilla sunnuntaina 18.9. kello 16.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.