AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
VPS
4-5-1

12

(1-2)

Yleisöä 1855

Ilves
4-5-1
vko.25 // 28.6.2019

Ennakko: VPS-Ilves

Ennakko: VPS-Ilves

VPS saa lauantaina vieraakseen Ilveksen Vaasaan.

Hallitseva Suomen Cupin mestari, kaksi viimeisintä Veikkausliigaotteluaan voittanut Ilves matkustaa lauantai-illaksi Vaasaan. Kotijoukkue VPS ei ole voittanut vielä ainuttakaan sarjapeliä.

Kaudella 2018 peräkkäin sarjassa sijoittuneet Ilves ja Vaasan Palloseura ovat perinteisesti pelanneet todella tasaväkisiä otteluita. Viime kesän kolmesta kohtaamisesta Ilves voitti yhden ja kaksi pelattiin tasan. Samalla kaavalla mentiin myös kausi 2017. Kuluvan vuoden alussa tamperelaiset olivat kuitenkin selvästi niskan päällä. Helmikuussa pelattu Suomen Cupin ottelu päättyi Ilveksen 3-0-voittoon Ilari Mettälän, Tatu Miettusen ja Jairin maaleilla. Huhtikuussa Ratinan stadionilla päädyttiinkin sitten jälleen maalittomaan tasatulokseen liigan kotiavauksessa.

Tänä vuonna 95-vuotista taivaltaan juhlivan VPS:n kausi on ollut mollivoittoinen. Petri Vuorinen on toiminut vaasalaisten valmentajana yli kymmenen vuotta, joista neljä viimeisintä päävalmentajana. Nyt on menossa kenties haastavin kausi. 12 liigaottelun aikana joukkue ei ole onnistunut voittamaan kertaakaan, mutta tasapelejä on kertynyt peräti seitsemän kappaletta. Yhtä monta pistettä oikeuttavat sarjakarsijan paikalle. Viimeisimmässä ottelussaan "Raita" venyi Samu Alangon maalilla 1-1-tasapeliin FC Interin vieraana. Kuvaavaa on, että Vepsun edellinen kotivoitto on noin vuoden takaa (4.7.2018).

– Vepsulla on monivuotinen valmentaja ja oma tyylinsä. Voittoja ei ole tullut, mutta taistelutahtoa sieltä löytyy ja ehkä pelitapakin on suoraviivaistunut. He ovat siinä tilanteessa, että voittoja on pakko tulla etenkin kotona, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss arvioi.

– Meillä on ollut tasaisia tiukkoja vääntöjä vaasalaisia vastaan. Voihan olla, että voiton hakemisen paine tuntuu joissakin ratkaisuissa. Myös se vaikuttaa pelirytmiin ja pallonhallintaan, että me siirrymme nyt yhden valmistavan treenin jälkeen pelaamaankin tekonurmelle.

Ilves puolestaan marssii cup-voiton jälkimainingeissa voitokkaana myös Veikkausliigassa. Kahdessa viimeisimmässä tupsukorvien liigaottelussa on nähty enemmän maaleja molempiin päihin kuin siihen astisella kaudella yhteensä. Toukokuun lopussa kaatui FC Inter vieraissa 3-2 ja viime tiistaina Tammelassa todistettiin Ilveksen 4-2-voittoa KPV:sta. Kokkolalaisten verkkoon osuivat Lauri Ala-Myllymäki kolmesti ja Mettälä kertaalleen. Viime otteluidn isosta maalimäärästä huolimatta Ilveksen puolustuspelaaminen on ollut pitkälti tamperelaisten menestyksen takana. VPS:n päävalmentaja Petri Vuorisen mukaan kaikki joukkueet Veikkausliigassa ovat pahoja vastustajia.

- Ei tässä ole helppoja vastustajia, oikeastaan ihan sama kenet kohdataan. Ei sitä sarjataulukkoa tarvitse liikaa tuijottaa. Sitä katsoo ehkä enemmän, että minkä tyyppinen joukkue tulee vastaan. Olemme pelanneet tasaisia pelejä kaikkia niitä ylemmällä puoliskolla olevia joukkueita vastaan. Se kertoo aika paljon sarjasta. Ilves mielestäni hyvä joukkue ja nimenomaan joukkue.

VPS pääsee lähtemään Ilves-otteluun melko ehjällä joukkueella. Jesper Engström palasi pelikentille Akatemian ottelussa keskiviikkona ja pitkäaikaispotilas Aatu Kujanpää on ainoa loukkaantumisen takia sivussa oleva pelaaja. Sivussa on myös Jerry Voutilainen, joka sai Inter-ottelussa kaksi keltaista korttia ja kärsii pelikieltoa lauantain ottelussa. Pelaajien palautuminen loukkaantumisista on helpottanut VPS:n harjoittelua.

- Laajempi rinki helpottaa tekemistämme. Olemme aiemmin harjoitelleet esimerkiksi 12-14 pelaajan kanssa ja ne ovat olleet erilaisia harjoituksia. Pelaajien määrä vaikuttaa kaikkiin asioihin, esimerkiksi yhteispeliin ja koko kuvan näkemiseen harjoituksissa. Nyt pystymme tekemään 11 vs 11 ja havainnointi ja katse avartuu. Aiemmin, jos olemme tehneet isompia harjoitteita, siellä on melkein ollut mannekiinit vain seisomassa, Vuorinen sanoo.

Ilveksen loukkaantuneiden listalla on vielä ainakin kuukauden päivät hyökkääjä Aleksi Tarvonen ja laituri Santeri Haarala. Puolustuspään monitoimimiehen Matias Ojalan pelaaminen on nuhakuumeesta johtuen epävarmaa.

– Kokonaisuudessaan terveystilanteemme on edelleen ihan ok. Peliajasta pitää taistella ja jokainen piste täytyy ansaita kentällä. Täysin selkeää voittajasuosikkia ei ole mielestäni yhdessäkään matsissa, on tämä niin tasainen ja yllätyksellinen sarja. Usein päivän kunto ratkaisee, Wiss toteaa.


VPS-Ilves Elisa Stadionilla lauantaina 29.6. klo 17.00. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: VPS:n verkkosivut, Ilveksen verkkosivut