AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.42 // 19.10.2023

​Juha Malinen luotsaa KTP:ta kohti lauantain trilleriä: "En ole sentään mikään Britney Spears"

​Juha Malinen luotsaa KTP:ta kohti lauantain trilleriä: "En ole sentään mikään Britney Spears"

Juha Malinen tietää pelin hengen lauantaina. (Kuva: Mikko Mäkelä)

Kotkassa pelataan lauantai-iltapäivänä selittämättömän isoista asioista.

Monissa painekattiloissa valmentajaurallaan testattu Juha Malinen valmistautuu KTP:n päävalmentajana kohti lauantain lähes kaiken ratkaisevaa ottelua IFK Mariehamnia vastaan.

Siksi lähes, että toinen joukkueista tippuu illan hämärtyessä ensi kaudeksi Ykkösliigaan ja toinen yrittää säilyttää sarjapaikkansa karsintojen kautta.

Panokset eivät tätä asetelmaa peilaten voisi olla suuremmat. Ei millään inhimillisesti selitettävissä olevalla tavalla ainakaan.

– Odotusarvo lauantain otteluun on meidän osaltamme realistisen positiivinen. Olemme saaneet valmistautua tähän otteluun äärimmäisen huolellisesti ja tarkkaa taustatyötä tehden. Joukkueen kanssa on käyty läpi asioita hyvässä ilmapiirissä ja jokainen on tietoinen siitä mikä lauantaina edessämme odottaa, kertoo Malinen.

– En voi kieltää, etteikö tämän valmennuspestin aikana olisi ollut mielessä pelonsekaisiakin ajatuksia, mutta haluan uskoa meidän yhteiseen työhömme ja sen tuloksiin, kun paikka on niin kova kuin se lauantaina kiistatta on. Joukkue on yhtenäinen ja täysin kartalla pelisuunnitelman suhteen, jatkaa Malinen.

– Tässä tilanteessa keskeisintä on ollut itseluottamuksen valaminen yhdessä joukkueen kanssa meidän tekemiseemme. Olen sen suhteen luottavainen, että se tehty työ näkyy lauantaina meidän tekemisessämme.

Numeraalinen fakta on se, että kotkalaisille riittää suoran putoamisen välttämiseksi tasapelikin. IFK Mariehamn tarvitsee Kotkasta kolme pistettä tai edessä on toistaiseksi Veikkausliigan hyvästely.

Malisen mukaan tämä asetelma ei saa korostua ja näkyä "Ahtaajien" pelaamisessa millään tavalla.

– Jos ajatellaan, että olemme päästäneet keskimäärin kaksi maalia omiin per peli, niin onko nolla-nollan hakeminen lähtökohtaisesti järkevää? Kenties ei. Vastaavasti meidän tekemällä maalilla voi olla ottelun kulun kannalta valtavan iso merkitys esimerkiksi itseluottamuksen näkökulmasta.

Yksittäinen ottelu, jossa panoksena on sarjapaikka, kuuluu urheilun emotionaalisessa mytologiassa vähintään yhtä suureksi asiaksi kuin mestaruuden ratkaiseva ottelu. Panoksena on kaikki mahdollinen ja enemmänkin.

– Henkilökohtaisesti lauantai on kiistatta yksi rikastuttava kokemus urallani. Pelaajat ovat heittäytyneet tähän projektiin alusta alkaen kaikkensa antaen ja pääsemme nyt yhdessä antamaan kaikkemme taistelussamme sarjapaikan puolesta, alleviivaa Malinen.

Intohimolla ja tunteita säästämättä työhönsä suhtautuva Malinen on huomattu Kotkassa myös Arto Tolsa Areenan ulkopuolella. Näitä kokemuksia kokenut valmentaja osaa myös arvostaa.

– En ole sentään mikään Britney Spears, joka tuskin voi rauhassa liikkua missään. Kävelylenkeilläni on tullut lukuisia kertoja vastaan kotkalaisia, joilla on ollut poikkeuksetta samanlaisia viestejä sydämellään.

Millaisia viestejä?

– Kyllä KTP:n merkitys Kotkalle on käynyt selväksi. Meille on toivotettu aidosti onnea ja myötäelämistä lauantain ottelun lähestyessä. Ihmiset välittävät ja ovat meidän tukenamme. Se kasvattaa tunnetilaa entistään.

– Eräs kohtaaminen on jäänyt syvästi mieleeni kävelylenkillä. Vastaantulijan sanat eivät unohdu. Hän totesi, että "Onnea peliin ja antakaa vain aivan kaikkenne siellä kentällä. Kun se tapahtuu, niin hyväksymme pelin lopputuloksen, oli se sitten mikä tahansa."

Lisää uutisia