AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.21 // 24.5.2016

​Miesten Suomen Cup uuteen aikaan

​Miesten Suomen Cup uuteen aikaan

Respect Suomen Cup uudistuu. (Kuva: Juha Tamminen)

Vuodesta 1955 saakka pelattu jalkapallon miesten Suomen Cup kokee suuria muutoksia kaudesta 2017 alkaen. Palloliiton liittohallitus päätti viime perjantaina miesten cupia koskevasta uudistuksesta, jonka myötä kauden 2017 cupin pelaaminen alkaa jo tämän vuoden elokuussa.

Ilmoittautuminen kauden 2017 miesten Respect Suomen Cupiin tapahtuu jo nyt kesäkuussa ja kilpailun ensimmäinen kierros pelataan jo elokuussa 2016. Syksyllä pelattaville alkukierroksille osallistuvat Kakkosessa ja sitä alemmissa sarjoissa pelaavat joukkueet.

Cup jatkuu vuoden 2017 alussa lohkovaiheella, johon tulevat mukaan Veikkausliigan ja Ykkösen joukkueet sekä kaudella 2016 Kakkosen nousukarsintoihin yltäneet joukkueet. Nämä saavat seurakseen alkukierroksilta tiensä jatkoon raivanneet joukkueet siten, että lohkovaiheessa on mukana kaikkiaan 30 joukkuetta.

Lohkovaiheen joukkueet jaetaan viiteen kuuden joukkueen lohkoon, joissa pelataan yksinkertainen sarja. Lohkovoittajat selviytyvät suoraan puolivälieriin ja lohkokakkoset sekä paras lohkokolmonen pelaavat puolivälieräkarsinnan, jonka kolme voittajaa jatkaa puolivälieriin. Puolivälieristä lähtien jatketaan cup-kilpailuna finaaliin saakka.

- Cupin uudistuksen myötä kilpailukautta saadaan luontevasti pidennettyä merkittävästi alkuvuodesta etenkin Veikkausliigan ja myös Ykkösen joukkueitten osalta. Nyt cup päästään lisäksi aloittamaan parhaissa mahdollisissa olosuhteissa loppukesällä, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoo.

- Cupin uudistamista on yhdessä suunniteltu pidempään osana koko kilpailukalenterin kokonaissuunnittelua ja yhdessä tekemällä tätä rakennetaan myös eteenpäin. Cupin uutta muotoa on toki mietitty tarkkaan, mutta uudistuksesta kerätään nyt kokemuksia ja mahdollisesti jatkossa tehdään vielä ainakin joitain viilauksia saatujen kokemusten pohjalta.

Miesten Suomen Cupin uudistus merkitsee samalla Liigacupin poistumista kilpailukalenterista. Liigacup sulautetaan Suomen Cupin lohkovaiheeseen, joka muodoltaan ja ajankohdaltaan on hyvin samantapainen aiemman Liigacupin kanssa.

- Muutoksista on keskusteltu Veikkausliigan seurojen kesken Veikkausliigan hallituksessa. Veikkausliigan kanta uudistukseen on myönteinen. Muutokset mahdollistavat jatkossa eheämmän kilpailukalenterin ja sitä kautta myös tasapainoisemman otteluohjelman, toteaa Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.

Ilmoittautuminen kauden 2017 Suomen Cupiin alkaa kesäkuun 1. päivä. Koska saman kalenterivuoden aikana alkaa kahden vuoden cup-kilpailu, on kauden 2017 cupin osallistumismaksuja alennettu tuntuvasti.

Miesten Suomen Regions' Cupiin ja Naisten Suomen Cupiin ei ole suunnitteilla muutoksia.

Lisää uutisia