AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.09 // 1.3.2023

"Ei mikään ole tuntunut yhtä hyvältä kuin säilyminen" - Teemu Penninkangas muistaa "puolen miljoonan maalin"

"Ei mikään ole tuntunut yhtä hyvältä kuin säilyminen" - Teemu Penninkangas muistaa "puolen miljoonan maalin"

Teemu Penninkangas viime syksyn ratkaisevan karsintaottelun jälkeen. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Lahti valmistautuu nyt Veikkausliigakauteen 2023, mutta viime syksynä säilyminen jäi liigakarsinnassa ratkaisevan toisen ottelun viime hetkille ennen kuin TPS kukistui yhteismaalein 3-2.

"Puolen miljoonan maalista" vastasi Lahden Stadionilla käydyssä kamppailussa Teemu Penninkangas, joka tälläsi pallon liki tyhjään maaliin kellon käydessä jo ottelun lisäaikaa. Historian kirjoihin painuva maali nosti Penninkankaan nimen jokaisen lahtelaisen huulille. Ottelun jälkeen Penninkangas kruunattiin useiden tahosta jo seuralegendojen arvovaltaiseen joukkoon.

Alavudelta alun perin kotoisin oleva ja karsintapelien sankariksi noussut pitkänhuiskea Penninkangas kertoo nostavansa säilymisen ylitse muiden saavutustensa.

– Olen sanonut monta kertaa, että vaikka olen täällä Suomessa voittanutkin mestaruuden ja pari kertaa Suomen Cupin, niin ei mikään ole tuntunut yhtä hyvältä kuin säilyminen, Penninkangas aloittaa.

Sarjapaikan laskennallinen arvo pyörii puolen miljoonan luokassa, joka vastaa Lahden tapauksessa noin kolmasosaa kausibudjetista. Arvio perustuu liigapaikan myötä saataviin tv-lähetys- ja muihin tuloihin.

– Jos seura olisi tippunut, niin pelaajille olisi ollut tosi vaikea löytää uutta työpaikkaa, eikä seuran ole ikinä helppo tulla takaisin divarista liigaan. Siinä oli tavallaan isommat panokset kuin mestaruudesta pelaamisessa, Penninkangas miettii.

Ottelun draamankaari haki vertaistaan ja katsomossa koettu tunneskaala oli jotain poikkeuksellista. TPS:n tasoitusmaalin myötä katsomossa mielen valtasi apatia, mutta kentällä moiseen synkistelyyn ei ollut varaa. Päävalmentaja Mikko Mannila kertoikin tämän juttusarjan ensimmäisessä osassa pelaajiston tuoneen esille pelin jälkeen, että TPS:n tasoitusmaalin jälkeen koko joukkueessa vallitsi sellainen fiilis, että "tämä hoidetaan".

– Ei minullakaan sellainen tunne ollut, että häviäisimme matsin. Se tasoitusmaali tuli niin loppuun, että ajattelin pelin menevän jatko-otteluun ja kestävän vielä 30 minuuttia. Sellainen fiilis oli, että jos jompikumpi väsähtää, niin kyllä se Tepsi on, Penninkangas allekirjoittaa.

– Pelissä on aika fokusoitunut vain siihen hetkeen. Ei TPS:n maalin, eikä omankaan maalin jälkeen miettinyt hirveästi mitään, vaan jatkoi pelaamista. Sitä vain jatkaa niin kauan kuin pilliin vihelletään, Penninkangas jatkaa.

Penninkankaan mielestä TPS:aa vastaan käydyt karsintapelit olivat kuin viime kausi pienoiskoossa.

– Jos me joskus saatiin se maali aikaiseksi, aloimme jotenkin ylipuolustamaan, vetäytymään liikaa ja pelkäämään sitä takaiskua. Se sama kävi niin Turussa kuin Lahdessa.

Lisää Penninkankaan mietteitä niin menneestä kuin tulevasta kaudesta, pelaamisestaan Irlannissa ja paljosta muustakin FC Lahden verkkosivujen kattavassa haastattelussa, jonka pääset lukemaan kokonaisuudessaan alla olevan lähdelinkin kautta.

Lisää uutisia