AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
vko.04 // 25.1.2023

Tiedätkö taustat? - Näin rakentuu Veikkausliigan otteluohjelma

Tiedätkö taustat? - Näin rakentuu Veikkausliigan otteluohjelma

Toimitusjohtaja Timo Marjamaa taustoittaa otteluohjelman laatimista. (Kuva: Juha Tamminen)

Veikkausliigan kauden 2023 otteluohjelma julkaistiin keskiviikkona. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avaa haastattelussa otteluohjelman laatimisen taustoja ja aikatauluja.

Millainen prosessi Veikkausliigan otteluohjelman rakentaminen on?

- Ohjelman laatiminen alkaa aina jo edelliskauden aikana kilpailukalenterin säätämisestä. Ensin katsotaan kansainvälinen kalenteri ja sen jälkeen Palloliiton kanssa miten Suomen Cup menee yhteen Veikkausliigan kanssa. Sitten katsotaan Veikkausliigan kalenteriin sopivat kierrospäivät, minkä jälkeen lähdetään seuroilta pyytämään esteitä ja toiveita. Sen jälkeen ruvetaan niitä käymään läpi tietokonepohjaisesti eli syötetään kaikki tiedot, katsotaan mitä koneelta tulee ja sen jälkeen ryhdytään käsin säätämään ja pyöritetään ohjelma sitten pari kolme kierrosta myös seuroilla kommentoitavana.

Oliko tämän kauden otteluohjelmaa tehdessä jotain erityistä teemaa?

- Ehkä suurin painopiste oli se, että rytmitys kuukausitasolla olisi tasaisempi. Tästä on tullut palautetta, että peleissä on välillä liikaa taukoa. Haaste on tietysti siinä, että monet näistä johtuvat kansainvälisestä kilpailukalenterista ja eurokilpailuista. Tänä vuonna on kuitenkin pyritty siihen, että kesälläkin olisi runsaasti pelejä ja joka kuukausi suunnilleen tasamääräinen ottelumäärä.

Mitkä ovat isoimmat haasteet tänä vuonna?

- Ehdottomasti stadioneiden muut käytöt. Meillä taisi laskelmien mukaan olla pelipäivien osalta 101 blokkia, jolloin stadionit eivät ole lainkaan käytössä. Kun nämä sitten laitetaan kaikki riviin ja ryhdytään katsomaan niiden vaikutuksia, niin ketjureaktiona siitä tulee omat haasteensa, kun stadionit eivät ole käytössä.

Miten luonnonnurmella kotiottelunsa pelaavat joukkueet on huomioitu?

- Ne huomioidaan tietyssä määrin, miten vain pystytään. Ei lähdetä tarkoituksellisesti avauskierrokselle luonnonnurmella pelaaville joukkueille kotipeliä, mutta luonnonnurmilla pelaavat joukkueet kuitenkin pelaavat siinä missä muutkin. Nyt on saatu hiukan säädettyä ja tehty yksittäisiä kierrosmuutoksia tiettyjen joukkueitten kohdalla, niin uskoisin että tänä vuonna pystytään taklaamaan aika hyvin nämä luonnonnurmihaasteetkin.

Onko Veikkausliigakausi nyt pisin mahdollinen?

- Kausi on tällä hetkellä käytännössä niin pitkä kuin pystytään pelaamaan. Kausi kestää 215 päivää ja se on pisin mikä Veikkausliigassa on koskaan ollut. Pelataan huhtikuun alusta jonkin verran marraskuun puolelle eli kahdeksan kuukauden aikana.

Millainen on uuden tv-sopimuksen rooli?

- Asiakkaiden kannalta isoimmat merkitykset liittyvät totta kai siihen, että lähetykset tulevat paranemaan, kameroita on enemmän. Peli näyttää siltä osin mielenkiintoisemmalta, kun se pystytään useamman kameran kautta välittämään.

Miten tämä tv-sopimus vaikuttaa otteluohjelman laatimiseen?

- Jos otteluohjelman osalta lähdetään suoraan katsomaan vaikutusta, niin paras palveluhan olisi sellainen, jossa olisi useita eri sloteja, joita pystyy katsomaan. On pyritty hakemaan hiukan eri rytmiä siten, ettei tarvitse katsoa kaikkia pelejä samanaikaisesti päällekkäin. Tässä haetaan jonkinlaista balanssia, sillä jotkut ihmiset pitävät täydemmästä kierroksesta, jossa on useampia pelejä ja siitä syntyvää keskustelua ja vertailua. Osa sitten taas toivoo, että pelit olisi jatkuvalla syötöllä ryhmitelty eri aikoihin. Nyt on ajoittain täysiä kierroksia ja sitten enemmän sellaista, että on sloteja, jolloin pelejä on useampia katsottavissa Ruudun välityksellä. Mutta balanssia tähän siis haetaan.

Kuinka tyytyväinen itse olet tämän kauden otteluohjelmaan?

- Siinä on omat rajoitteensa, jotka tulevat juuri noiden kalenterisäätöjen osalta. Kansainvälinen kilpailukalenteri, maaottelupäivät eli FIFAlta tulevat päivät ja sitten UEFAlta tulevat europelien päivät – ne asettavat reunaehdot. Sitten kun Suomen Cupiakin pelataan useita kierroksia, niin nekin vievät ison määrän pelipäiviä. Me sitten käytännössä pudottelemme pelejä kaikkiin mahdollisiin viikonloppupainotteisiin väleihin mihin vain pystytään ja sitten otetaan nämä yksittäiset seuraesteet ja -toiveet huomioon, niin uskoisin että tänä vuonna tullaan kuitenkin tietämään mestari jossain vaiheessa ja se kuka pääsee Eurooppaan ja mitaleille ja joku putoaakin loppupeleissä. Totta kai innokkaasti kautta odotetaan.

Miksei otteluohjelmaa saada julkaistua nopeammin?

- Prosessi lähtee oikeastaan liikkeelle siitä, että ensin pitää saada Veikkausliigalisenssit, mikä menee suurin piistein joulukuun puoleen väliin. Silloin tiedetään ketkä seurat ovat saaneet lisenssin ja sitten lähtee kysely seuroille esteistä ja toiveista. Tätä sitten rullataan muutaman kerran läpi ja laitetaan ne koneella pyörimään ja kun välissä on vielä joulun aika, joka hiukan hidastaa tekemistä. Ohjelma on ollut aika pitkällä jo pidemmän aikaa, mutta julkaisu on haluttu tähän tammikuulle lähelle Liigacupinkin pyörimistä. Sitä voisi ehkä jonkin verran nopeuttaa, mutta olemme kuitenkin katsoneet, että tämä antaa tällä aikataululla ihan riittävän ajan valmistautua kauteen.

Miten eurocupeissa pelaavat joukkueet on huomioitu?

- Näiden osalta ensimmäinen asia, joka pitää ottaa huomioon on se, että pelataan eri kilpailuissa – HJK Mestarein liigan karsinnoissa ja muut sitten Konferenssiliigan karsintavaiheessa. Näitä kilpailuja pelataan eri päivinä eli koko niiden karsintojen ajalta täytyy HJK olla aseteltuna muuhun ajankohtaan pelaamaan muita eurocup-joukkueita vastaan ja se itse asiassa blokkaa yllättävänkin paljon mahdollisuuksia ohjelmasta. Sen jälkeen katsotaan myös miten matkustamiset menevät, pyritään niin paljon minimoimaan kuin mahdollista näiden eurocup-joukkueiden matkustamista. Aina siinä ei ihan täydellisestä onnistuta siten, että olisi vain ihan lyhyitä matkoja ja kotipelejä, mutta se mitä näiden reunaehtojen mukaisesti saadaan tehtyä, pyritään totta kai avittamaan näitä joukkueita.

Miten kannattajat on otettu huomioon otteluohjelmaa laadittaessa?

- Itse asiassa se mikä kannattajapuolelta tulee vahvimmin esille, on se että pyritään vaalimaan viikonloppupainotteisuutta. Eli arkipäivinä pelaamista on jonkin verran, mutta pyritään löytämään viikonloppujen ympärille mahdollisimman paljon päiviä, jolloin vieraskannattajatkin pystyvät reissaamaan helpommin kuin arkipäivinä. Suomi on iso maa ja pidemmille vierasmatkoille ei ole ihan helppo lähteä. Ehkä Etelä-Suomessa pystyy lyhyempiä vierasreissuja vetämään nopeastikin, mutta ymmärrän nämä pitkät matkat kannattajienkin osalta. He varmasti haluaisivat, että joka ikinen tällainen pidempi matka painottuisi viikonloppuun.

Mitä yllättävää keskivertokannattajalle otteluohjelman laatimisessa voisi olla?

- Ehkä voidaan ajatella, että otteluohjelman laatimisessa yllättäviä kulmia on se, että poliisihallitus esimerkiksi on hyvin kiinnostunut otteluohjelmasta eli se pitää pyöräyttää viranomaisilla ennen kuin se lähtee yhtään mihinkään eteenpäin. Viranomaiset antavat sitten lausuntonsa ja ehdottavat tiettyjä muutoksia ohjelmaan. Näitä pyritään jo ennakkoon mahdollisimman paljon blokkaamaan pois, kun tiedetään mitä poliisi yleensä toivoo, ettei tule jotain suurempia vaatimuksia. Toinen asia, jota voi ehkä nostaa anekdoottina, on että nyt ohjelman tekemisessä tuli yksittäinen stadioneste, jonka myötä piti lähteä muuttamaan yhtä peliä ja ketjureaktiona tämän yhden pelin muuttamisen myötä 20 kotipeliä meni uusiksi ja vielä isompi määrä vierasjoukkueita vaihtui sen päälle. Se on aina sellainen dominoefekti: kun yhtä peliä muutetaan, niin vaikutukset eteenpäin ovat moninkertaiset.

Lisää toimitusjohtaja Marjamaan vastauksia kysymyksiin otteluohjelmasta VeikkausTV-Studion tuoreessa lähetyksessä.

Lisää uutisia