AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK VPS
SJK
4-3-3

20

(1-0)

Yleisöä 4096

VPS
4-4-2
vko.35 // 2.9.2022

Ennakko: SJK-VPS

Ennakko: SJK-VPS

Kuva: Juha Tamminen

SJK ja VPS kohtaavat lauantaina Veikkausliigan Pohjanmaan derbyssä OmaSp Stadionilla. Ottelu on kolmen vuoden jälkeen ensimmäinen kerta, kun joukkueet kohtaavat Veikkausliigassa Seinäjoella ja kaikkiaan 35. Pohjanmaan derby joukkueiden välillä.

Sarjataulukossa kyse on kenties vain pisteistä, mutta joukkueiden kannattajien kesken nämä pelit laitetaan ensimmäisinä kalenteriin, kun kauden ohjelmat tulevat. Tunnelma derby-kohtaamisissa on myös sen mukainen.

Veikkausliigan sarjataulukossa joukkueita erottaa kuusi pistettä, kun runkosarja on tulossa päätökseen. Tämä ottelu onkin molemmille joukkueille isojen panosten peli, sillä hävitä ei saa, eikä tasapelipistekään hirveästi lämmitä. SJK kamppailee varmistaakseen paikan ylemmässä loppusarjassa ja ensi kauden europaikoista. VPS puolestaan joutuisi tappion myötä putoamiskamppailuun. SJK on ennen lauantaita sijalla kuusi ja VPS sijalla yhdeksän. Lauantain pelin jälkeen pelataan vielä yksi runkosarjan kierros, ja sen jälkeen sarja jaetaan ylempään ja alempaan loppusarjaan. Teoriassa VPS:lla on vielä pieni mahdollisuus ylempään loppusarjaan, mutta käytännössä se on jo melko varmasti alemmassa loppusarjassa. SJK sen sijaan on täysin kiinni ylemmän loppusarjan paikassa, eikä eroa neljänteen sijaan ole kuin voiton verran.

– Odotamme jälleen kovan intensiteetin ottelua. Uskon, että tästä tulee erittäin hyvä ottelu OmaSp Stadionilla. Paikalle tulee paljon kannattajia ja faneja, ja nimenomaan niitä tulee molemmille joukkueille. Tällaiset paikallisen alueen sisäiset derbyt tuovat aina aivan oman mausteensa normiotteluihin, sanoo SJK:n päävalmentaja Joaquin Gómez.

– Samalla palaamme kotikentälle, ja haluamme päästä takaisin voittokantaan mahdollisimman nopeasti. Olemme olleet nyt hyvässä iskussa jo pitkään, ja jokainen piste on meille tärkeä. Haluamme ottaa pisteet mitä tarvitaan siihen, että varmistamme paikkamme ylemmässä loppusarjassa.

Voitto olisi SJK:lle merkittävä paitsi tärkeiden pisteiden myös Pohjanmaan herruuden kannalta.

– Ei ole siten parempaa peliä tulla kotikentälle kuin tämä. Toivottavasti tulee stadion täyteen, tai ainakin mahdollisimman täyteen. Haluamme voittaa VPS:n, ottaa voitto nimenomaan meidän kannattajillemme, ja ottaa samalla tarvittavat kolme pistettä, jotka auttavat meitä tavoitteessamme, toteaa Gómez.

Edellisessä HJK-pelissä SJK:lta puuttui pitkä liuta puolustuspään pelaajia loukkaantumisten vuoksi. Joukkueen onneksi Matias Vainionpää oli päässyt aloittamaan jo harjoitukset ennen tuota ja kuntoutunut mukaan helpottamaan topparivajetta. Lauantain otteluun on luvassa todennäköisesti lisää miehiä mukaan sairastuvalta. HJK-pelissä SJK joutui vaihtamaan maalivahti Jesse Östin loukkaantumisen vuoksi, mutta alustavien tutkimusten mukaan vamma ei ollut vakava. Pelikieltoja ei SJK:lla ole.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela kertoo seuransa verkkosivuilla, että ensimmäisestä derbystä jäi kaksijakoiset fiilikset ja että nyt on revanssin paikka.

– Pelasimme silloin tosi vahvan pelin. Hallitsimme peliä ja olihan siinä myös pari vähän epäselvää tuomiota SJK:n boksissa, mitkä eivät kääntyneet meidän hyväksi. Kuitenkin hävittiin peli yksi nolla. Siinä oli niin sanotusti pisteet tarjolla, mutta ei pystytty ottamaan niitä. Siinä mielessä nyt on tietysti aika kova revanssin paikka, Nuorela kertoo.

Vepsulla on alla kaksi kotiottelua, joista toinen päättyi häviöön ja toinen tasapeliin. Toissakierroksella VPS taipui vaiherikkaan ottelun jälkeen FC Lahdelle numeroin 2–3, ja viime kierroksella Vepsun ja HIFK:n tiukka kamppailu päättyi 1–1 tasapeliin.

– Tuloksen tekemiseen auttaa tietysti aika paljon se, että ei päästetä maaleja. Meidän pitää myös saada virheet omassa päässä pois ja sitä myöten saada aikaan ehjää puolustuspelaamista. Olemme kuitenkin osoittaneet, että pystymme tekemään ihan hyvin maaleja, että siitä homma ei ole ollut kiinni. Meidän pitää saada semmoinen ehjä kokonaisuus aikaan ja saada yksittäiset isot virheet pois. Virheitä tulee aina, se on selvää, mutta useampi selkeä virhe peräkkäin samassa tilanteessa tietysti usein tietää aika huonoa tulostaululla. Semmoinen yleisilme pelaamisessa on kuitenkin ollut ihan ok, että en ole siitä huolissani, Nuorela kertoo.

VPS lähtee lauantain otteluun ilman kahta tärkeää hyökkäyksen palasta, kun Tete Yengi ja Joonas Vahtera ovat pelikiellon seurauksena sivussa ottelusta.

– Kyllähän jokainen varmasti ymmärtää, että he ovat aika tärkeitä palasia meidän hyökkäyspelaamisessamme. Totta kai siinä on iso aukko täytettävänä. Aina on kuitenkin joitakin pelaajia pois. Harvoin pääsee pelaamaan siten että olisi kaikki käytettävissä. Totta kai siinä tulee mahdollisuus muille pelaajille ja heidän myös sitten pitää pystyä ottamaan sitä roolia. Meidän kokonaisuuteemme tämä ei vaikuta, mutta totta kai he ovat isoja yksilöitä meidän hyökkäyspelaamisessamme, Nuorela toteaa.

Erotuomari: Viljanen Petri
AET 1 : Mynttinen Simo
AET 2: Kettunen Eemeli
4.ET: Juusola Mikko


SJK - VPS OmaSP Stadionilla lauantaina 3.9. kello 17.00. Kaikki kauden Veikkausliigaottelut suorana Ruudusta.

Lähde: SJK:n verkkosivut, VPS:n verkkosivut