AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.26 // 1.7.2022

​Laivastonsiniset ovat ankkuroineet itsensä oululaisten sydämiin

​Laivastonsiniset ovat ankkuroineet itsensä oululaisten sydämiin

AC Oulun argentiinalaiskärki Michael Lopez katsoo tuomaria ja saa luvan rangaistuspotkun antamiseen. Neljän askeleen vauhti kohti palloa. Vasen käsi jää selän taakse, kun Lopez saattaa oikealla sisäsyrjällään pallon pisteeltä matkaan. Peliväline painuu riittävän ylös ja maalivahti on voimaton poimimaan Lopezin laukausta. Alkuun maltillinen tuuletus muuttuu sitä villimmäksi mitä lähemmäksi Laivastonsinisten kannattajia Lopez tekee juoksuaan.

Näin syntyi kesäkuun 18.päivä ottelun ainoa maali, kun AC Oulu kävi hakemassa kolme sarjapistettä HJK:lta. Täysi pistepotti oli laatuaan ensimmäinen vuonna 2002 perustetulle oululaisseuralle HJK:sta vieraskentällä. Juuri nyt AC Oulu pelaa seurahistoriansa parasta jalkapalloa. Se on sarjataulukossa viidentenä ja on ilmoittautunut mitalijahtiin osoittamalla kykynsä kaataa ylempänä olevia joukkueita.

Nuoren aikuisen ikään ehtinyt oululaisseura on kulkenut pitkän matkan huipulle. Mukaan on mahtunut riemua ja kuoppia. Vaikka urheilullisen menestyksen suurimmat hedelmät odottavat vielä poimimista, on Oulussa onnistuttu 20 vuoden aikana siinä kaikkein tärkeimmässä asiassa: juurruttamaan seura osaksi paikallista yhteisöä ja tekemään siitä merkittävä tekijä kaupungin urheilukentässä.

Vaikeuksien kautta Veikkausliigaan

Monen muun kaupungin tavoin myös Oulussa talousvaikeudet olivat 1990-luvulla jalkapallokentillä läsnä. Oulussa tilanne oli erityisen synkkä, kun peräti kolme entistä pääsarjaseuraa joutui lopettamaan edustusjoukkueen toiminnan kyseisen vuosikymmenen aikana. AC Oulun lopulliseksi lähtölaukaukseksi voidaan nähdä hetki, kun kaupungin ykkösjoukkueeksi noussut Tervarit ilmoitti omista talousvaikeuksistaan vuosituhannen taitteessa. Näin Tervarit, OPS, OTP ja OLS päättivät yhdistää voimansa ja luoda uuden joukkueen Oulun talousalueen jalkapallotarpeisiin.

Palloliitto myönsi uudelle seuralle Tervareiden sarjapaikan Ykköseen kaudelle 2003 sillä ehdolla, että uusi taustaorganisaatio kuittaisi Tervareiden kilpailutoiminnasta jääneet velat. Syntyi AC Oulu ja alkoi matka kohti Veikkausliigaa.

Kahden ensimmäisen kauden aikana AC Oulun tarina oli varsin samankaltainen. Joukkue aloitti erittäin hyvin, mutta keskikesän jälkeen tapahtui hyytyminen ja parhaat sijoitukset karkasivat oululaisten ulottumattomiin. Kun AC Oulu oli perustettu, puhuttiin liiganoususta kolmessa vuodessa, joten kauteen 2005 Oulussa panostettiin paljon. Joukkue lähti kauteen Ykkösen korkeimmalla budjetilla, mutta kaudesta muodostui kuitenkin lopulta erittäin vaikea. Lopulta AC Oulu vältti putoamiskarsinnat vain pisteen erolla.

Seuraavalle kaudelle AC Oulu toi uudeksi päävalmentajakseen Harri Kampmanin. Nimekäs kiinnitys tehtiin myös kentän puolelle, kun ulkomailla itsestään nimen tehnyt Mika Nurmela saapui Ouluun. Kausi 2006 sujui täysin päinvastoin kuin aiemmat. Vaikean alun jälkeen peli alkoi kulkea, yleisö löysi katsomoon ja kauden päätteeksi AC Oulu saavutti tavoitteensa noususta Veikkausliigaan.

Paluu uudelta pohjalta

Kunniakkaasti sarjanousijana taistelleen AC Oulun neitsytmatka Veikkausliigaan jäi lopulta kauden mittaiseksi, kun oululaiset jäivät pisteen erolla liigan viimeiseksi. Ilahduttavaa oli kuitenkin huomata, että putoamisesta huolimatta yleisö edelleen löysi tiensä joukkueen peleihin.

Uutta nousua lähdettiin tekemään Juha Malisen johdolla ja kauden 2009 päätteeksi tärppäsi. Seurahistorian toiselle Veikkausliigakaudelle joukkuetta jälleen vahvistettiin, mutta käsikirjoitus meni jälleen seurahistorian ensimmäisten kausien mukaan. Synkkä heinäkuu ajoi hyvin aloittaneen oululaisryhmän syvälle putoamistaisteluun. Pelillisten ongelmien lisäksi myös seura paini samaan aikaan talousvaikeuksien kanssa. Joukkue säilytti paikkansa kentän puolella, mutta AC Oululle ei myönnetty liigalisenssiä kaudelle 2011, kun se ei täyttänyt taloudellisia vaatimuksia.

Alkoi 10 vuoden pituinen pätkä Ykkösessä, jonka aikana Oulussa luotiin pohja kestävälle nousulle. Kun kauden 2020 lopuksi Oulussa juhlittiin Ykkösen ykköstilaa ja paluuta Veikkausliigaan, nousi suomalaisen sarjakartan ylimmälle portaalle joukkue, jonka rakenteet olivat tukevammalla pohjalla kuin kymmenen vuotta takaperin. Viime kaudella AC Oulu säilyi ensimmäistä kertaa Veikkausliigassa niin pelaamalla kuin talousasioiden puolesta. Perusta tämän kauden menestykselle oli luotu.

Lauantaina AC Oulu juhlii 20-vuotiasta taivaltaan juhlaottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan. Ottelu alkaa Raatin stadionilla kello 17.00.

Artikkeli on osa Veikkausliigan somekanavissa vietettävää AC Oulun seuraviikkoa.

Lisää uutisia