AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.26 // 30.6.2022

​Maalikuninkaaksi 56-vuotiaana - Ismo Liuksen maalimäärä Veikkausliigassa 1992 tarkistettu

​Maalikuninkaaksi 56-vuotiaana - Ismo Liuksen maalimäärä Veikkausliigassa 1992 tarkistettu

"Ispi" Klubin riveissä 1990-luvun alussa. (Kuva: Juha Tamminen)

Ismo Lius nousee jakamaan vuoden 1992 Veikkausliigan maalikuninkuuden Luiz Antonion kanssa.

Ismo Lius tunnetaan nelinkertaisena Suomen mestarina (kerran HJK:ssa ja kolmesti Lahden Kuusysissä) sekä nelinkertaisena pääsarjan maalikuninkaana (kaikki Kuusysissä).

Vaan eipä tunneta enää. Vastedes tätä sanaristikoiden vakionimeä sopii tituleerata viisinkertaiseksi maalikuninkaaksi, sillä listaan lisätään tässä ja nyt kruunu myös HJK-paidassa vuodelta 1992.

Harri Laine ja Markku Kasila ovat tehneet tilastohistorian parissa perinpohjaista ja ansiokasta vapaaehtoistyötä vuosien ajan. Case Lius ei kuitenkaan Laineen vinkistä huolimatta edennyt viime vuonna Palloliitossa, joten HJK:n tiedotus Klubissa 115-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vielä yrittää uudestaan.

HJK:n tiedotus soitti Kaj Natrille, joka sanoo muistavansa ottelun – puhelu ei ollut ensimmäinen keskustelu, jonka hän on asiasta käynyt. Natri lupasi perehtyä asiaan, mikäli maalista löytyy video. Ja löytyyhän siitä, Harri Laine on senkin kaivanut valmiiksi. Videolta näkyy selvästi, että pallon nikkaa TPS-verkkoon päällään nro 15 Ismo Lius – eikä nro 5 eli Europaeus.

Natri tarkisti videon ja lähetti Palloliittoon suostumuksensa pöytäkirjan korjaamiseksi. Palloliitossa näytettiin vihreää valoa, ja nyt tilasto on korjattu niin Palloliitossa kuin Veikkausliigassa.

Ismo Lius on siis vuoden 1992 maalikuningas 21 maalilla, mutta ehkäpä kauneinta tapauksessa on, että aiempi kuningaskin saa pitää kruununsa: Luiz Antonio teki myös 21 maalia, joten kuninkaita on nyt tuolta vuodelta kaksi. Antonio edusti Jazzia vuodet 1992–1996 ja HJK:ta 1998–2001. Lius puolestaan edusti Klubia 1991–1992 sekä 1994–1996.

Ismo Liuksen viides maalikuninkuus nostaa hänet myös historiankirjoissa kaikkien aikojen jaetulle kärkisijalle, sillä viiteen titteliin on pystynyt hänen lisäkseen ainoastaan HJK:n 1930-luvun maalipyssy Aatos Lehtonen (1935–1939). HJK kertoi asiasta Liukselle puhelimitse ja huomioi kuninkuuden 30 vuoden viipeellä saaman tittelin ennen KuPS-ottelun alkua ensi lauantaina.

– Ai että, onpa hieno uutinen! Tulipa tästä hyvä mieli, Lius ilahtuu.

– Aika harva voittaa HJK:ssa maalikuninkuuden 56-vuotiaana, nauraa konkari, joka on viimeksi mättänyt maaleja 55-vuotiaiden SM-kisoissa synnyinkaupunkinsa Lahden Reippaan paidassa.

Kotipaikkana Liuksella on viime vuosikymmenen puolivälistä ollut jälleen Helsinki. Lius asuu Lauttasaaressa ja työskentelee Malmilla erityiskoulussa.

Tilastokorjauksen valtuutti niin ikään arvovaltainen toimija: Kaj Natrilla on ensi vuonna erotuomaritoimintansa 60-vuotisjuhlavuosi! Hän aloitti erotuomarina vuonna 1963 ja tuomaroi SM-sarjassa 1979–1994. Fifan erotuomarina hän työskenteli 1983–1994, ja Uefan ja kotimaan pääsarjojen delegaatti- ja erotuomaritarkkailutehtäviä hänen vastuulleen kertyi vuosina 1997–2019 lähes kolme sataa. Edelleen Natri toimii Palloliiton nimeämänä erotuomaritarkkailijana esimerkiksi Veikkausliigassa.

Lisää uutisia