AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.02 // 16.1.2022

​SJK:n Martti Haukioja kulkenut jo nuorena pitkän tien – "Olisi aika mukava voittaa mestaruus täällä"

​SJK:n Martti Haukioja kulkenut jo nuorena pitkän tien – "Olisi aika mukava voittaa mestaruus täällä"

Martti Haukioja Ilveksessä debyyttikaudellaan 2016. (Kuva: Juha Tamminen)

SJK:n riveihin FC Interistä siirtynyt Martti Haukioja täytti loppusyksystä vasta 22 vuotta, mutta uralle on jo tähän saakka mahtunut melkoisesti.

HJS:sta Ilvekseen jo 12-vuotiaana siirtynyt Haukioja pääsi debytoimaan Veikkausliigassa jo 16-vuotiaana kaudella 2016. Haukioja myöntää suoraan, ettei tuolloin ollut vielä valmis pelaaja.

– Täytyy kuitenkin antaa isot kiitokset Ilvestä silloin valmentaneelle Jarkko Wissille siitä rohkeudesta antaa minulle vasta 16-vuotiaana debyytti joukkueessa. Hän on muutenkin uraani yksi eniten vaikuttaneita valmentajia, Haukioja sanoo.

Ilveksestä Haukioja kävi lainalla myös FC Jazzissa ja JJK:ssa ennen kuin tie vei Italiaan, jossa vierähti kausi Chievo Veronan Primavera-joukkueessa. Sieltä oli edessä paluu Ilvekseen ja edelleen lainalle JJK:hon. Kaudelle 2019 Haukioja siirtyi puolestaan VPS:n riveihin.

VPS:ssä Haukioja pääsi pelaamaan säännöllisesti. Pelejä tuli kasaan kaikissa kilpailuissa yhteensä 25 ja hän nousi mukaan Suomen U21-maajoukkueeseen. VPS kuitenkin tippui Veikkausliigasta kauden 2019 päätteeksi ja Haukioja halusi jatkaa liigassa. Uusi koti löytyi Turusta FC Interistä kahden vuoden sopimuksella. FC Interissä Haukioja teki läpimurtonsa Veikkausliigan eliittipelaajien joukkoon. Pelejä tuli yli viisi kymmentä ja maalejakin puolustajalle mukavasti viisi kappaletta.

– Ikimuistoisin maali on varmasti se Helsingin IFK:ta vastaan tullut viime kaudella. Tulin vaihdosta sisään 86.minuutilla ja tein maalin koko kentän läpi juoksemalla 58.minuutilla. Ei sitä meinannut itsekään käsittää ja tuuletus oli sen mukainen. Siinä oli IFK:lla joku erikoistilanne, ja sain pallon omalla puoliskolla. Ja kun vauhtiin pääsi, niin menin sitten loppuun asti, kertaa Haukioja yhtä viime kauden maaliaan Inter-paidassa.

– Interissä pääsin esittämään itsestäni oikeastaan ensimmäistä kertaa niitä puolia, joita haluan tuoda itsestäni kentällä esille. Eli olla jopa ehkä ratkaisija välillä. VPS-siirto oli itselleni aikoinaan erinomainen, kun pääsi Ilveksen junnuna pois omalta mukavuusalueeltaan ja toiseen Veikkausliigaseuraan. Se kehitti minua paljon, Haukioja kiittelee.

Inter-vuosina Haukioja nousi myös U21-maajoukkueeseen, jossa päävalmentaja Juha Malinen valoi hiukan ujoon nuorukaiseen lisää itseluottamusta ja tästä Haukioja jakaa kokeneelle luotsille kiitosta.

Suomen U21-maajoukkueen valmennuksessa oli tuolloin mukana myös nykyinen SJK-päävalmentaja Joaquín Gómez, joka vaikutti paljon osaltaan Haukiojan siirtoon SJK-paitaan viime kauden päätteeksi.

– Siinä vaiheessa, kun tein ratkaisuja omasta tulevaisuudesta, oli Interin yllä paljon kysymysmerkkejä. Valmentaja siellä vaihtui, pelaajat olivat paljon vaihtumassa ja muuta epävarmuutta. Minulla oli sitten muutamia muita vaihtoehtoja. Juttelin paljon Kinyn (Gómez) ja Richie Dormanin kanssa, ja kaikki vaikutti silloin heti siltä, että tämä on paras paikka mulle ehdottomasti. Ja nyt kun ollaan joulukuu ja tammikuun alku treenattu yhdessä, niin ei ole muuta kuin vain vahvistunut se ajatus, kertoo Haukioja.

Haukiojan mielestä juuri Gómezin myötä siirto Seinäjoelle oli helppo.

– Meillä oli Kinyn kanssa helppo aloittaa se yhteys, kun molemmat tunsivat toisensa entuudestaan ja hän tiesi millainen minä olen. Ja tiesin, millainen hän on; vaativa valmentaja, jolla on paljon intohimoa. Se antaa eväät sille, että pystyn pelaamaan paremmin ja hän pystyy antamaan paljon pelaajille.

– Tämä alku on maistunut itselleni oikein hyvin. Kovaa ollaan treenattu, ja tehty kentällä sellaisia asioita, jotka vie meitä eteenpäin. SJK sijoittui viime kaudella kolmanneksi, mutta olisi se aika mukava voittaa vaikkapa Suomen mestaruus täällä, päättää Haukioja.

Lisää uutisia