vko.43 // 31.10.2021

Haka jatkoi tappiotonta putkeaan kotivoitolla (FC Haka-IFK Mariehamn 2-0)

Haka voitti kauden päätöksen. (Kuva: Jussi Rämä)

Veikkausliigakausi 2021 sai huipennuksen Hakan osalta sunnuntaina Tehtiksellä, kun vieraaksi saapui IFK Mariehamn. Seitsemän ottelun tappiottomassa putkessa ollut Haka lähti hakemaan putken jonoksi vielä yhtä voittoa, jolla irtoisi sarjan kahdeksas sija.

Edellinen ottelu sarjajumboa ja liigasta tippuvaa viime keskiviikkona KTP:ta vastaan osoittautui varsinaiseksi maalijuhlaksi, kun ottelu päättyi Hakan hyväksi lukemiin 4-2. Ottelussa nähtiin varsin dominoivaa Hakan peliä kuten myös KTP:n kavennusosumien myötä muistutus siitä, että liigassa ei ole pelejä, joissa voisi vauhtiaan hiljentää.

Tämä tuli muistaa myös IFK Mariehamnia vastaan, joka lähti kohentamaan sijoitustaan ja antamaan näyttöjä ensi kautta varten. Kuluneella kaudella Hakalla oli kokemusta sekä voitosta että häviöstä maarianhaminalaisia vastaan. Edellinen ottelu Tehtiksellä päättyi karvaasti 1-2 vieraiden hyväksi, joten joukkueen kovuus oli koettu jo aiemmin.

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun vahvoin kokoonpanoin ja poissaolijoita oli vain yksi pelaaja kummaltakin. Hakalta puuttui Kreikkaan armeijavelvollisuuksien vuoksi lähtenyt Donaldo Acka ja Mariehamnilta Frankline Okoye Chinaecherem.

Ensimmäinen puoliaika alkoi Hakalta alun pienen hermostuneisuuden jälkeen vahvalla otteella. Joukkue taisteli jokaisesta pallosta ja piti yllä painetta vierailijoiden päädyssä. Paine toi koskilaisille peräti viisi kulmapotkua ensimmäisen 15 minuutin sisällä. Näissä viidessä kulmapotkuissa parhaimmalle maalipaikalle pääsi ensimmäisessä kulmapotkussa Logan Rogerson 6.minuutin kohdilla. Laineen jatko kulmapotkutilanteessa sijoittui vasemmalle takatolpalle, jossa Rogerson oli täydellisesti sijoittuneena, mutta laukaus kumpusi pois vastustajasta uuden kulmapotkun veroisesti. Näitä kulmapotkutilanteita ei kuitenkaan päästy hyödyntämään.

Maarianhaminalaiset heräsivät otteluun myöhemmin ja ottivat myös pallonhallintaa itselleen. Vieraat koittivat saada syöttöjä ohi koskilaisista, mutta Haka oli vaikeasti ohitettava, tiivis kokonaisuus. Läpisyötöille ei löytynyt helpolla saumaa.

Viime ottelussa ensimmäisen liigamaalinsa tehnyt Oiva Laaksonen oli lähellä maalisaldon jatkamista 28.minuutilla, kun laidalta viilettäneen Rogersonin keskitykseen kapteeni Bushue ei aivan kerennyt saada jalkaa väliin ja pallo eteni Laaksoselle, joka oli päässyt irtautumaan täysin. Laaksonen ei kuitenkaan saanut tarpeeksi voimakasta osumaa eikä maalivahti Nordqvistilla ollut ongelmia napata palloa käsiin.

Ensimmäisen puoliajan parhaimmat paikat siunaantuivat koskilaisille. Peli oli mielenkiintoista kamppailua ja taistelupareista erityisesti ensi kaudelle jatkosopimuksen tehnyt Henri Malundama ja Mariehamnin Tehe Olawale kävivät tiukkoja vääntöjä läpi pelin.

Toisen puoliajan aluksi ilmeni valitettavia uutisia, kun vahvasti pelissä esiintynyt Niklas Friberg joutui jättämään pelin kesken reisivaivan takia. Toinen vastikään vuoden jatkosopimuksen solmineista, Eero-Matti Auvinen, tuli korvaamaan topparia.

Haka meni aivan ansaitusti johtoon 66.minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Samuel Chidi laukoi maalivahti Nordqvistin nyrkistä kimmonneen pallon upeasti ilmasta maaliin.

Kolme pistettä vaatii koko joukkueen onnistumisen ja sen osoitti jälleen Aatu Hakala pelin tärkeimmällä torjunnalla 82. minuutilla, kun koko ottelun aktiivisesti Tehe Olawale oli jäänyt täysin vapaaksi Hakan maalin eteen vastakkain Hakalan kanssa.

Vielä toisen puoliajan loppuminuuteilla maalintekijä Chidi näki mahdollisuuden laittaa viimeinen niitti kolmelle pisteelle. Chidin syötöstä toinen vaihtomies Antto Hilska viimeisteli maalin.

Peli päättyi Luiyi de Lucasin tunteiden kuumentumisen johdosta tulleen taklauksen vuoksi punaiseen korttiin. Loppuvihellyksen jälkeen tämä unohdettiin pikaisesti, kun kotiyleisö pääsi juhlistamaan kahdeksannetta sijaa.