AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
vko.43 // 26.10.2021

"Kaikki on annettu pieneltä ihmiseltä" - Timo Furuholm päättää huikean uransa

"Kaikki on annettu pieneltä ihmiseltä" - Timo Furuholm päättää huikean uransa

"Furkka" jättää pelikentät kauden jälkeen. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Interin kapteeni Timo Furuholm on päättänyt lopettaa uransa jalkapalloilijana tämän kauden päätteeksi. Kerrassaan upeaa uraa on jäljellä kaksi ottelua, kun Furuholm pukee sinimustan paidan ylleen vielä keskiviikon Ilves- ja sunnuntain SJK-otteluissa.

Furuholm on Interin kaikkien aikojen paras maalintekijä. Veikkausliigassa hän on osunut Interille 85 kertaa, ja kun laskee mukaan myös osumat eri cupeissa, niin verkot ovat pöllynneet toistasataa kertaa. Liigaotteluita kärkimiehelle on kertynyt yhteensä 228. Näistä neljä ensimmäistä tulivat FC Jazzin paidassa, mutta vuodesta 2005 lähtien hän on edustanut Suomen kentillä vain Interiä.

Upeiden Inter-vuosien väliin mahtui myös viisi kautta Saksan kentillä, jonne Furuholm siirtyi kauden 2011 jälkeen, kun hän oli voittanut Veikkausliigassa sarjan maalikuninkuuden hurjalla 22 osumallaan. Saksassa Furuholm pelasi Fortuna Düsseldorfin ja Hallescher FC:n organisaatioissa.

Furuholm murtautui viime vuosikymmenen alkuvuosina myös Suomen A-maajoukkueeseen, jossa otteluita kertyi pyöreät kymmenen. Maaliverkko heilui Huuhkajien paidassa kahdesti.

Interin paidassa Furuholm oli voittamassa Suomen mestaruutta kaudella 2008. Tämän lisäksi häneltä löytyy Suomen Cupin mestaruudet kausilta 2009 ja 2018 sekä kolme liigan hopeamitalia.

Furuholm kertoo nyt lopettamispäätöksensä taustoja.

– Ei se helppoa ollut. En oikein keksinyt, millä tästä enää jaksaisi eteenpäin tarpoa. On se fiilis, että kaikki on annettu pieneltä ihmiseltä.

– Viime kauden lopulla oli ensimmäinen kerta, kun meinasi kallistua lopettamisen puolelle, mutta José jatkoi vielä kaudella, ja ilmoitti haluavansa minut vielä projektiin mukaan. Se keikautti päätöksen. Kyllä kauden alusta asti on ollut se fiilis, että viimeistä kautta viedään. Yllättävän haastavaksi päätöksen myöntäminen on itselle kuitenkin käynyt, kun on pienestä asti tehnyt tätä, "Furkka" toteaa.

Jalkapallo on ollut hyökkääjälle elämäntapa, ja Inter on ollut siinä valtavassa keskiössä.

– En usko, että missään toisessa seurassa olisin jatkanut näin pitkään. Tämä on ollut minulle koti missä olen saanut aina olla oma itseni.

– Interin menestys on ollut minulle kunnia-asia, mistä olenkin sitä voimaa paljon ammentanut. Epäilen sitä, että minulla olisi enää annettavaa uuteen projektiin, mikä on vääjäämättä uuden valmentajan myötä edessä.

Furuholm haluaa kiittää menneistä pelivuosista vastustajiaan, vanhoja tiimikavereitaan sekä jopa puolueettomia.

– Osaltaan kaikki ovat tehneet tämän urani.

– Isoimmat kiitokset haluan antaa kuitenkin äidille Poriin ja Stefanille Turkuun. Stefan on rakentanut seuran, missä minun on aina ollut hyvä olla. Mutsi on puolestaan pienestä asti elänyt vieressäni. Edelleen hän laittaa viestejä pelien jälkeen, Timo kertoo.

Vaikka miehen palkintokaapista löytyy paljon arvometallia, niin uran päätösviikolla hän ei osaa vielä sanoa yksittäisiä asioita, joita tulee aikanaan kiikkustuolissa muistelemaan lämpimimmin.

– Kaikki hetket, kun voittaa jotain, pystyy elämään vain kerran siinä hetkessä. Muistot niistä jää, mutta ihmiset on se on suurin konkreettinen asia, mitä jalkapallouralta tulee jäämään käteen. Loistavien ihmisten kanssa olen saanut toimia, ja joihinkin tutustunut erittäin läheisesti. Ihmisten lisäksi jalkapallo on opettanut minulle todella paljon oikeasta ja väärästä. Se on antanut työkaluja elämää varten, Furuholm pohtii.

Hän on iloinen, että sai tehdä lopettamispäätöksen puhtaasti jalkapallon tähden. Mikään ei tullut lajin ja Furuholmin väliin tekemään ratkaisua.

– Elämä ja identiteettini perustui siihen, että heräsin aamulla jalkapalloilijana ja menin iltaisin nukkumaan jalkapalloilijana. Jännä kysymys, miten tästä identiteetistä pääsee irti.

Lisää uutisia