AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
vko.28 // 17.7.2021

Jusif Ali ei kiirehdi takaisin ulkomaille – ”Nyt minulla on hyvä tilanne täällä”

Jusif Ali ei kiirehdi takaisin ulkomaille – ”Nyt minulla on hyvä tilanne täällä”

Jusif Ali pelaa läpimurtokautta Veikkausliigassa. (Kuva: Juha Tamminen)

HIFK:n Jusif Ali on ollut yksi Veikkausliigan läpimurtopelaajista tällä kaudella. 21-vuotias keskikenttäpelaaja on ehtinyt jo käydä ammentamassa jalkapallo-oppia Kroatiassa ja Kyproksella.

Ali siirtyi vuonna 2018 Ilveksestä lainalle Dinamo Zagrebiin. Sieltä tie vei Kyprokselle Pafos FC:n riveihin ennen kuin hän palasi kesken viime kauden Suomeen pelaten loppukauden AC Oulussa. Ali piti ulkomaan kokemuksia hyvänä, vaikka ne eivät olleet aivan helppoja.

- Kyllähän se kasvattaa sekä pelaajana että ihmisenä, kun noin nuorena lähtee ulkomaille. Näin jälkikäteen ajateltuna lähdin ehkä vähän liian nuorena, mutten silti muuttaisi mitään. Nyt tietää paremmin millaista se pelaaminen ja eläminen ulkomailla on, ja tietää paremmin mitä on tulossa, kun tavoitteenani on tietenkin päästä takaisin ulkomaille pelaamaan, jalkapallo-oppinsa LePassa, FC Espoossa ja HJK:ssa saanut Ali miettii.

Erityisesti Dinamo Zagrebin junioriakatemia on Euroopan mittakaavassa iso ja sieltä on kouliintunut useita huippupelaajia. Akatemiasta maailman huipulle ovat nousseet muun muassa Luka Modricin, Mateo Kovacicin, Niko Kranjcarin, Dejan Lovrenin, Dario Simicin ja Robert Prosineckin kaltaisia huippupelaajia.

- Siellä on harjoituskeskukset viimeisen päälle ja siellä panostetaan kunnolla. Vaikka olin HJK:ssa akatemiasta lähtien, jossa tehdään samoja asioita kuin aikuisissa, niin kyllä se tekemisen taso oli siellä vielä paljon ylempänä. Se oli aika iso hyppäys, Ali myöntää.

Alin mukaan erilainen kulttuuri sekä kentällä että sen alkupuolella tuottivat alkuun vaikeuksia.

- Kroatia oli minulle maana hankala ja oli vähän vaikea sopeutua sinne. Siellä oli paljon Balkanin alueelta pelaajia ja kielimuuri oli aika iso. Myös pelityyli oli erilainen ja siellä pelattiin tosi kovaa. Pelaajat olivat vähän isompia ja siellä on tehty hommia ammattimaisesti jo nuoresta lähtien. Pari kuukautta siihen meni totutellessa.

Kroatiasta tie vei vielä Kyprokselle ennen paluuta Suomeen. Ali pitää Veikkausliigaa hyvänä paikkana kehittyä ja ponnahtaa takaisin ulkomaille.

- Taso on ulkomailla kovempi ja kaikki tekeminen on nopeampaa. On kuitenkin hyvä, että olen päässyt nyt pelaamaan aikuisten pelejä ja Veikkausliiga on hyvä sarja kehittymiseen, kehaisee Ali.

Alin tavoitteet siintävät edelleen ulkomailla, mutta ensin hän haluaa nousta Veikkausliigassa entistä korkeammalle tasolle.

- Ensi kauden jälkeen olisi varmaan sellainen hyvä aikataulu siirtyä. Nyt minulla on hyvä tilanne täällä ja ensi kaudella olisi tarkoitus tehdä kovaa tulosta. Minulla ei ole mitään kiirettä, vaan on tärkeä saada kunnollinen ja ehjä kausi ja sitten ensi kaudella parantaa siitä, HIFK:n kanssa hiljattain jatkosopimuksen ensi kaudesta tehnyt peluri toteaa.

Alilla on selkeästi kehityskohteet mielessään, millä ovet ulkomaan kentille aukeavat myös jatkossa.

- Haluan olla entistä vaarallisempi yläalueella ja päästä maalipaikoille sekä luoda maalitilanteita. Yritän kehittää yksi vastaan yksi -pelaamista, jotta pystyisin olemaan entistä vaarallisempi. Se on se asia mitä tällä hetkellä treenaan ja mihin keskityn, valottaa Ali.

Ali on seuraavan kerran HIFK:n kanssa tositoimissa maanantaina, kun se kohtaa vieraskentällä FC Interin.

Lisää uutisia