AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.25 // 26.6.2021

”Olin jo päättänyt, etten pelaa enää” – yksi puhelu käänsi Hilanderin pään

”Olin jo päättänyt, etten pelaa enää” – yksi puhelu käänsi Hilanderin pään

Mika Hilander ehti jo lopettaa uransa. (Kuva: Juha Tamminen)

Mika Hilander on pelannut urallaan jo yli 250 ottelua Veikkausliigassa. Oli kuitenkin pienestä kiinni, että Hilander olisi lopettanut uransa jo ennen ensimmäistäkään liigaotteluaan.

Hilander oli haistelemassa liigaympyröitä ensimmäistä kertaa jo vuonna 2004 Tampere Unitedissa, mutta varsinaista debyyttiä hän joutui odottamaan pitkään ja hartaasti. Jossain vaiheessa näytti siltä, että liigakentät jäävät häneltä haaveeksi.

- Silloin, kun vuonna 2004 nousin Tampere Unitedin liigajoukkueen mukaan, niin liiga oli tosi kova ja meilläkin oli TamU:ssa maajoukkuemiehiä. Olin silloin ehkä vähän väärässä paikassa ja pelaaminen olisi ollut tärkeää. Siinä oli lainapestejä, jonka jälkeen meni pari vuotta käytännössä ohi pitkän loukkaantumisen takia, Hilander kertaa uransa alkuvaiheita Hakan sivuilla.

Tuolloin oli lähellä, ettei Hilanderia olisi enää nähty jalkapallokentillä. Ura ei näyttänyt ottavan tuulta alleen ja Hilanderin nappikset sekä hanskat pölyttyivät jo kaapin nurkassa.

- Olin jo päättänyt, etten pelaa enää. Minulla oli vasemmasta polvesta mennyt eturistiside, kierukka ja sivuside. Olin edelliskaudella pelannut Kolmosessa ja sinä kautena piti pelata TPV:ssä, joten siinä oli kaksi välivuotta huipputasolta. Ajattelin siinä vaiheessa, ettei enää ja panostan jatkossa siviilitöihin ja elämään.

Yksi puhelinsoitto kuitenkin muutti Hilanderin suunnitelmat ja loppu on tietyllä tapaa Veikkausliigahistoriaa.

- Vuonna 2010 Malisen Mika Tampere Unitedista soitti ja kysyi tilannettani. Olin vähän kuntouttanut polveani, mutten mitenkään sillä ajatuksella, että pelaisin vielä. Vakuutusyhtiö maksoi kymmenen käyntikertaa fysioterapiassa ja kävin ne, muttei minulla ollut päivittäistä harjoittelua fyssarin kanssa kuten seurajoukkueessa olisi ollut. Siinä ehti vähän painoakin kertyä.

- Mika kysyi haluaisinko lähteä mukaan eikä minulla ollut siinä vaiheessa muutakaan tekemistä, kun siviilityötkin olivat loppuneet. TamU:lla oli jo silloin rahat tiukassa ja Mika sanoi, ettei heillä olisi oikein muihin varaa. Muutaman puhelun jälkeen pääsimme yhteisymmärrykseen sopimuksesta, mutta sanoin tarvitsevani aikaa päästäkseni kuntoon. Kuitenkin jo heti muutamien treenien jälkeen alkoi huuto kuinka olen huonossa kunnossa ja vastasin vain, että just viime viikolla puhuimme puhelimessa tarvitsevani aikaa. Se yksi puhelu ajoi jatkamaan jalkapalloa. Jos se ei olisi ollut Malinen ja "Zico", jotka soittivat, tuskinpa olisin lähtenyt muualle, Hilander kertoo lopettamisen pyörtöpäätöksestä.

Hilander sai vihdoin Veikkausliigadebyyttinsä 1.6.2010, kun silloinen ykkösvahti Mikko Kavén loukkaantui. Sen jälkeen hän ei ole katsonut taakseen, vaan liigapelejä TamU:ssa, KuPS:ssa, Ilveksessä ja Hakassa on jo yhteensä 258 kappaletta.

- Debyytti tuli Mikon loukkaantumisen kanssa. Se meni mielestäni hyvin ja osoitin kuuluvani Veikkausliigatasolle, ja sen eteen oli tehty paljon duunia. Vuonna 2009 olin kokonaan pelaamatta ja olin jo kuopannut koko hommat pelaajauran ja Veikkausliigan suhteen. Hyvän kaverin ja kollegan loukkaantumisen kautta sain kuitenkin mahdollisuuden. Oli ikävä, että se tuli sitä kautta, mutta saumat tulevat aina eri reittejä. Olisi se hieno pelata, ei sitä voi kieltä, Hilander kertoo.

Lisää uutisia