AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.18 // 7.5.2021

Espoolainen jalkapallo tuo vuosittain yhteiskunnalle lähes 50 miljoonan euron hyödyt

Espoolainen jalkapallo tuo vuosittain yhteiskunnalle lähes 50 miljoonan euron hyödyt

Honka on isossa roolissa Espoon hyvinvoinnin kasvattamisessa. (Kuva: Juha Tamminen)

Espoon jalkapalloseurojen toiminnan yhteiskunnalle tuomat hyödyt sekä sosiaaliset vaikutukset ovat merkittäviä. Espoon suurimmat jalkapalloseurat liikuttavat viikkotasolla lähes 5400 lasta sekä nuorta ja toimintaan on kiinnittynyt lähes 1200 eri ikäistä vapaaehtoista.

Espoolaisen jalkapallon tuomia taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä sekä toiminnan tuomia terveydenhuollon säästöjä on nyt ensimmäistä kertaa mallinnettu ja laskettu. Espoon suurimmat jalkapalloseurat (FC Honka, Espoon Palloseura, Leppävaaran Pallo, FC Espoo, Etelä-Espoon Pallo, Kasiysi) olivat mukana UEFA GROW -hankkeessa, jossa selvitettiin seurojen toiminnallaan yhteiskunnalle tuomat hyödyt.

UEFA SROI -mallinnus (Social Return On Investment) on toteutettu kahdessatoista Euroopan maassa ja sillä mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta.

Espoon jalkapalloseurojen yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty on UEFA SROI -mallin mukaisesti 49,61 M€ vuodessa. Summaan sisältyy 20,83 M€ suoria taloudellisia vaikutuksia, 8,66 M€ yhteiskunnallisia hyötyjä sekä 20,16 M€ jalkapalloharrastuksen tuomia terveydenhuollon säästöjä. Jalkapallolla on siis valtava merkitys ja arvo espoolaisten arjessa ja elämässä!

Esport Honka Oy:n GM Hexi Artevan mukaan UEFA:n luoma malli liittyen jalkapallon taloudellisiin vaikutuksiin ja terveydenhuollon säästöihin sekä ylipäätään yhteiskunnallisiin hyötyihin on mitä mainioin.

– On sitten kyseessä kansallinen tai kunnallinen taso, niin tällä tavalla faktapohjaisesti auki laskemalla saamme mittakaavaa siitä, miten iso asia jalkapalloseurat ja jalkapalloyhteisö on. Mallinnuksella saavutamme mitattavan ja verrattavan tavan kertoa meistä. Pidän etenkin siitä, että tällä mallilla pystymme oikeastaan ensimmäistä kertaa koskaan laskemaan etenkin kaupunkitasolla tärkeää sosiaalista tuottoa ja sitä kautta vaikuttavuutta.

Myös Espoon kaupunki näkee mallinnos antaa erinomaisesti tietoa siitä, mikä jalkapallon ja yleensä liikunnan merkitys koko kaupungin kannalta.

– Espoon tavoite on olla Euroopan kestävin kaupunki kaikilla kestävyyden osa-alueilla: taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti. Aktiivisen ja yhteisöllisen elämäntavan omaksuminen lapsesta saakka on todella hyvä tapa lisätä sekä terveydellistä ja sosiaalista hyvinvointia. Olen usein todennut, että onnistumme parhaiten silloin, kun saamme asukkaat, yhteisöt ja yritykset mukaan ja teemme yhdessä.

- Urheiluseuroilla on merkittävä rooli kestävän kaupungin ja yhteisön rakentamisessa – nyt tehty mallinnus todentaa tätä erinomaisesti. Arvostan urheiluseurojen työtä valtavasti ja haluan Espoon kaupungin puolesta osoittaa kiitokset kaikille aktiivisille, jotka ovat mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

Lisää uutisia