vko.18 // 3.5.2021

HIFK kukisti Hakan kaksijakoisessa ottelussa (HIFK-FC Haka 2-0)

HIFK otti avauspisteet Hakalta. (Kuva: Niklas Günsberg)

HIFK avasi kautensa maanantaina kotiottelulla Hakaa vastaan ja otti maukkaan 2-0-voiton.

Viime kaudella keskinäiset kohtaamiset menivät tasan 1-1. Elokuun alussa HIFK haki ensin 0-2 vierasvoiton Valkeakoskelta ja muutama viikko tästä Haka haki 0-1 vierasvoiton Bolt Areenalta. HIFK:n kokoonpanosta oli ensimmäisessä ottelussa sivussa pelikiellon takia Jukka Halme, Hannu Patronen ja Mosawer Ahadi. Joukkueesta päävastuun ottelussa kantoi Antti Niemi Joaquin Gomezin ollessa toimitsijakiellossa.

HIFK lähti otteluun jo pre-seasonilla tutuksi tulleella 3-4-2-1 muodostelmalla. Avauskokoonpanossa nähtiin heti seitsemän tähtirinnoissa ensiesiintymisen Veikkausliigassa tehnyttä pelaajaa ja heistä Matej Hradecky aloitti ottelunsa normaalista poikkeavalla pelipaikalla topparina kolmen linjassa.

HIFK otti heti ottelun ensiminuuteilla pallonhallinnan aktiivisesti itselleen. Haka taas lähti otteluun selvästi puolustuksen ja vastahyökkäysten kautta. Ottelun ensimmäinen tiukka tilanne nähtiin 20. minuutin kohdilla. Hakan uusi hankinta Youri Leon murtautui vasemmalta boksiin ja keskitys löysi oman hyökkääjän, mutta HIFK:n maalilla Veikkausliigassa debytoinut Markus Uusitalo otti loistavan torjunnan ja piti tilanteen vielä maalittomassa. Myös HIFK sai hyökkäyksiä rakennettua Hakan boksiin. Varsinkin kaksikko Jusif Ali-Macario Hing-Glover oli oikealla puolella jatkuvasti valkeakoskelaisten kiusana.

HIFK:n kauden ensimmäinen maali näki päivänvalon ottelun 32. minuutilla. Pipe Saezin antama kulmapotku jäi matalaksi, mutta paluupallosta espanjalaisen keskitys löysi vitosen viivalta Keaton Isakssonin, jonka puski pallon kohti maalia. Pusku otti kimmokkeen Hakan puolustajasta ja eteni sen jälkeen ohi Mika Hilanderin vartioiman maalin. Isaksson palasi täksi kaudeksi HIFK:hon, jossa teki aikanaan Veikkausliigadebyyttinsä. Maali oli miehelle uran kahdestoista Veikkausliigassa ja ensimmäinen tähtirinnoissa.

Ensimmäisen puoliajan kokonaiskuva oli muuten hyvin tunnusteleva ja tempo oli hyvin matala. HIFK oli joukkueista selvästi aktiivisempi osapuoli ja se pyrki pääsemään Hakan matalalla makaavan blokin ohitse. Tapahtumia ei juurikaan maalin jälkeen ollut, joten puoliaikatauolle mentiin kotijoukkueen 1-0 johdossa.

Toisen puoliajan kuva oli käänteinen ensimmäiseen verrattuna. Toisella puoliajalla nähtiin aktiivisempi Haka ja se vaikeutti HIFK:n pelaamista. Haka pääsi puoliajan alussa puolittaisille maalipaikoille keskitysten ja erikoistilanteiden kautta. 73. minuutin kohdalla Haka vaihtoi viiden puolustajan linjansa neljän linjaan nostamalla ylimääräisen hyökkääjän ylös.

Haka sai kunnon loppukirin viritteille vajaat kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua. Paine kasvoi helsinkiläisten boksissa, mutta Uusitalon johdolla puolustus kesti koko 90 minuuttia. Ottelun loppulukemat 2-0 viimeisteli vaihdosta kentälle tullut Juanan Entrena. Espanjalainen karkasi maalintekoon toisen vaihtopelaaja Jeremiah Strengin syötöstä ja sijoitti pallon vasemman jalan sisäsyjällä vasempaan alakulmaan.