AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.17 // 30.4.2021

​Veikkausliiga odottaa yleisön pääsyä katsomoihin

​Veikkausliiga odottaa yleisön pääsyä katsomoihin

Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigakausi 2021 käynnistyi kahdella ottelulla lauantaina 24.4. ja ensimmäinen täysi ottelukierros pelataan vapun jälkeen 2. - 3. toukokuuta, minkä jälkeen kausi etenee tiivistä tahtia. Ottelut ovat käynnissä ja vain yhtä kokonaisuuden kannalta olennaista osaa puuttuu – katsojia.

Koronatilanne on koko maassa parantunut viimeksi kuluneiden viikkojen aikana merkittävästi ja Valtioneuvoston exit-suunnitelma koronavirusrajoitteiden purkamisesta valaa uskoa siihen, että jo toukokuun alussa yleisöä voidaan ottaa rajoitetusti ainakin osaan Veikkausliigan otteluista.

- Tervehdimme ilolla nyt tehtyjä linjauksia, mutta ehdottomasti terveys edellä menemme koko ajan. Koronatilanteen kehittyminen viime viikkoina on ollut kuitenkin erittäin myönteistä ja uskomme, että tämän suunnan jatkuessa voimme lähiviikkoina nähdä katsojia jo kaikilla Veikkausliigastadioneilla, Veikkausliigan puheenjohtaja Kaarlo Kankkunen sanoo.

Veikkausliigaa ajatellen olennaista on, että ottelutapahtumat ovat tarkkaan valvotuissa oloissa järjestettyjä ulkotilaisuuksia, joissa jokaiselle katsojalle voidaan lisäksi osoittaa oma paikka.

- Veikkausliigaseuroilla vuosikausien kokemusta vastuullisten tapahtumien järjestämisestä viranomaisten kanssa. Tästä hyvä osoitus oli myös viime kausi, jolloin yhdestäkään ottelusta ei lähtenyt liikkeelle todennettua tartuntaketjua, Kankkunen muistuttaa.

Valtioneuvoston tapahtumien exit-suunnitelmassa painotettiin ulkoilmatapahtumien mahdollisimman nopean avaamisen olevan erityishuomion kohde. Veikkausliiga toivoo, että viranomaisten ohjeistuksissa edetään nyt tämän suunnitelman mukaisesti.

Veikkausliiga painottaa terveysturvallisuuden merkitystä kaikissa oloissa. Kaiken kaikkiaan tilanteiden tarkasteleminen hyvässä yhteistyössä alueellisten viranomaisten kanssa on Kankkusen mukaan avain toimiviin ratkaisuihin, jotka eivät samalla ole kohtuuttomia.

- Yleisötilaisuuksien rajoittamispäätöksissä tulee olosuhteet huomioida tarkemmin alueellisesti ja paikallisesti. On tapahtumanjärjestäjän kannalta kohtuutonta, jos tänä vuonna rajoitetaan tiukemmin tapahtumia samankaltaisessa tilanteessa kuin viime vuonna oltiin.

Tahtotila ja myös osaaminen turvallisten tapahtumien järjestäminen on Veikkausliigaseuroissa korkealla. Veikkausliigan seurojen toiminta on kärsinyt rajoituksista maaliskuusta 2020 lähtien ja sekä Veikkausliiga että seurat ovat olleet hankalassa raossa siitä lähtien.

- Sopeuttamistoimenpiteet ovat määräaikaisista työsuhteista johtuen käytännössä mahdottomia toteuttaa ja korona-aikana rakennettujen tukimallien ehdot ovat rajanneet useimmiten seuramme pois tukien mahdollisuudesta.

- Valtioneuvoston exit-suunnitelmassa todetaan, että huomiota tulee kiinnittää sellaisten ryhmien tilanteeseen, joiden arvioidaan kärsineen rajoituksista eniten. Veikkausliiga on tällaisten ryhmien joukossa, Kankkunen tähdentää.

Taloudellisten ja puhtaasti urheilullisten seikkojen lisäksi vaakakuppiin pitää asettaa myös sosiaaliset arvot. Rajoituksia on ollut voimassa pitkään ja ihmisten jaksamisen kannalta pienet askeleetkin ovat merkittäviä. Pääsy jälleen katsomoon on iso asia seuroille ja joukkueille, mutta ennen kaikkea se on merkittävä asia katsojille – kannattajille – itselleen.

Lisää uutisia