AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.16 // 19.4.2021

​Pelaajien ääni kuuluviin valmentajien johtajuuden kehittämisessä - väitöskirjakysely pelaajille

​Pelaajien ääni kuuluviin valmentajien johtajuuden kehittämisessä - väitöskirjakysely pelaajille

Kuva: Juha Tamminen

Millaista on valmentajien ja pelaajien johtajuus suomalaisessa huippujalkapallossa? Siihen etsii vastauksia väitöskirjatutkimus, johon Veikkausliigapelaajat voivat myös osallistua.

Suomen A-maajoukkueet ovat historiallisesti 2020-luvun alkajaisiksi saavuttaneet samanaikaisesti paikat EM-lopputurnauksessa. Jo tähän mennessä saavutettua menestystä voidaan huoletta tuulettaa Suomen maajoukkuejalkapallon tähänastisen historian parhaaksi ajanjaksoksi. Varsinkin päävalmentaja Markku Kanervan johtajuutta ja kykyä luoda yhtenäinen ja sitoutunut joukkue on mediassa ylistetty jo usean vuoden ajan. Kanervan karisma ja johtajuus on siten nostettu suureksi tekijäksi Huuhkajien menestyksen takana.

Miten nykyaikainen suomalainen huippuvalmentaja johtaa joukkuettaan? Mitkä johtajuusominaisuudet heillä korostuvat? Näihin kysymyksiin etsii väitöskirjassaan vastausta jalkapallovalmentaja ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan jatko-opiskelija Sakari Holopainen. Tekeillä olevassa väitöskirjassa tutkitaan valmentajien ja pelaajien johtajuutta huippujalkapallon kontekstissa. Väitöskirjan ensimmäisen artikkelin aineisto kerätään tulevien viikkojen aikana Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan pelaajilta.

- Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämän tutkimusartikkelin tavoitteena on selvittää, eroavatko valmentajan harjoitusten aikainen ja ottelun aikainen johtamiskäyttäytyminen toisistaan. Lisäksi selvitetään minkälaiset johtajuusroolit valmentajan toiminnassa näissä eri yhteyksissä korostuvat. Kyselyyn vastaavat pääsarjojen pelaajat arvioivat sekä oman valmentajansa johtajuutta että heidän itsensä pelaajana kokemaa johtajuusroolia joukkueen jäsenenä.

- Tuloksien avulla pystytään toivottavasti suuntaamaa valmentajien johtamiskäyttäytymistä pelaajalähtöisempään ja näin myös kokonaisuuden kannalta toimivampaan suuntaan, Holopainen tarkentaa.

Vastaavia tutkimuksia on tehty ulkomailla, mutta Holopainen korostaa johtamisen olevan hyvin kulttuurisidonnainen kokonaisuus. Suomalaisia valmentajia ja pelaajia tutkimalla tarkoitus onkin pyrkiä luomaan lisäarvoa nimenomaan suomalaiselle jalkapallolle kotimaisten valmentajakoulutuksien kehittämisen kautta.

- Uskon että tiedostamalla johtajuuden olevan opeteltavissa oleva taito eikä synnynnäinen persoonapiirre päästään jo vahvasti käsiksi valmentajien ammattitaidon kehittämiseen. Ymmärtämällä sen vaikutukset pelaajien ja joukkueen kehitykseen sekä suoritustason säilyttämiseen otteluissa, voidaan suomalaisessa jalkapallossa nähdä tulevaisuudessa yhä useampia yksittäisten pelaajien ja joukkueiden menestystarinoita, Holopainen tiivistää.

Linkkiä klikkaamalla pääset suoraan pääsarjapelaajille tarkoitettuun päävalmentajan johtajuutta käsittelevään kyselyyn:

Suomeksi
På Svenska
In English

Lisää uutisia