AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KTP KuPS SJK
vko.04 // 27.1.2021

​Veikkausliigan otteluohjelman rakentuminen on monen tekijän summa

​Veikkausliigan otteluohjelman rakentuminen on monen tekijän summa

Haka ja FC Lahti kohtaavat avauskierroksella. (Kuva: Juha Tamminen)

Keskiviikkona 27. tammikuuta julkaistu Veikkausliigan otteluohjelma 2021 on rakentunut vaiheittain.

Kauden 2021 otteluohjelmaa on työstetty viime vuoden puolelta saakka. Jo alun perin otteluohjelman puitteista päätettäessä huomioon tulee ottaa – ja päättää - useita seikkoja.

- Ensin tehdään otteluohjelman tekemisen perusteet, jotka vahvistetaan Veikkausliigan hallituksessa jokaiselle kaudelle erikseen. Niissä määritetään mm. otteluiden välisen lepopäivät, koti-vierasrytmitys, eurokilpailuihin osallistuvien joukkueiden huomioiminen, sekä otteluiden alkamisaikojen vapaus, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa taustoittaa.

- Seuraavaksi määritetään Palloliiton kanssa kilpailukalenteri, johon määritetään ottelukierrosten runkopelipäivä. Suomen Cup, kansainväliset maaottelut ja eurokilpailut tulee ottaa huomioon.

Kun runkokriteerit tässä vaiheessa ovat selvillä, perusteiden rakentaminen siirtyy seuratasolle.

- Seuraavaksi kysytään seuroilta esteet ja toiveet, joista esteet ovat määräävämmät, koska seuralla ei ole stadionia silloin käytössä ottelun järjestämiseen, Marjamaa jatkaa.

Tässä kohdin päästään tekemään ensimmäistä versiota varsinaisesta otteluohjelmasta, jonka Veikkausliiga tekee nimenomaisesti tätä tarkoitusta varten suunnitellun ohjelman avustuksella.

- Kilpailukalenteri ja seurojen ilmoittamat esteet ja toiveet syötetään sisään saksalaisen urheiluotteluohjelmia tekevän Ligalyticsin ohjelmaan, joka laskee konepohjaisesti optimaalisen version annettujen tietojen mukaan.

- Tämän jälkeen ohjelma lähtee seuroille kommentoivaksi.

Valmis otteluohjelma ei tässä vaiheessa käytännössä vielä koskaan ole. Tarvitaan edelleen ohjelman apua ja myös perinteistä käsityötä tarpeellisten viilausten tekemiseen.

- Kommenttikierroksen jälkeen ohjelmaan tehdään mahdolliset tarkentavat muutokset ja ohjelma lähtee seuroihin vielä toiselle tarkistuskierrokselle, Marjamaa kertoo.

- Toisen tarkistuskierroksen jälkeen ohjelma käydään vielä läpi ennen julkaisua.

Tämä prosessi on nyt läpikäyty kauden 2021 osalta ja monen osatekijän ja muuttujan summana rakennettu otteluohjelma oli valmis julkaistavaksi. Toki loppusarjojen osalta varsinainen ohjelma päästään lopullisesti tekemään vasta runkosarjan jälkeen, mutta runkopäivät ja perusteet ovat selvillä – samoin kauden päättävän eurolopputurnauksen osalta.

Lisää uutisia