AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC KTP FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK
vko.03 // 23.1.2021

HJK kaatoi Hakan niukasti Roope Riskin osumalla

HJK kaatoi Hakan niukasti Roope Riskin osumalla

Roope Riski iski ratkaisun Hakaa vastaan. (Kuva: Juha Tamminen)

Hallitseva Suomen Mestari HJK pelasi vuoden 2021 ensimmäisen ottelunsa, kun Klubi kohtasi Jätkäsaaren kuplahallissa niukasti sarjapaikkansa uusineen Hakan.

Klubin kokoonpano oli totutussa muodostelmassa 4-3-3 ja avauksesta löytyi useita viime kauden mestaruuden takuumiehiä. Daniel O'Shaughnessy ja Miro Tenho muodostivat toppariparin Hugo Kedon vartioiman maalin edessä. Keskikentän moottorina toimi Lucas Lingman ja hyökkäyksessä nähtiin viime kauden maalipörssin voittaneen Roope Riskin kanssa paluumuuttaja Filip Valenčič.

Ottelun alku näytti kauden ensimmäiseltä peliltä puolin ja toisin. Molemmilla joukkueilla oli valtavasti intoa, mutta pallollisen pelin ratkaisut johtivat nopeisiin riistoihin jatkuvasti. Peli oli myös melko rikkonaista.

Hiljalleen HJK kuitenkin otti peliä selkeästi haltuunsa ja Klubin pelaajat alkoivat löytää toisiaan lyhyiden syöttöjen myötä. Pyry Hannola oli jo vapauttaa Valenčičin läpiajoon, mutta Haka-puolustus onnistui katkaisemaan syötön aivan boksin reunalta. Reilun 20 minuutin pelin jälkeen Klubi oli lähellä iskeä ottelun avausosuman. Kapteenina toimineen O'Shaughnessyn pusku leijaili jo Hakan maalivahti Mika Hilanderin ylitse, mutta pallo kimposi yläriman kautta maalin yli.

Puolen tunnin kohdalla HJK loi rajun painostuksen vieraiden päätyyn. David Browne haastoi vasemmalta laidalta röyhkeästi Haka-puolustuksen välistä ja liukasta laituria rikottiin rangaistuspotkun arvoisesti. Pallon taakse asettui Riski, jonka varma sijoitus oikeaan alakulmaan siirsi Klubin johtoon.

Haka sisuuntui takaiskusta ja vieraat loivat avausjakson parhaan paikkansa. Keto joutui venymään rangaistusalueen ulkopuolelta tulleen vedon tielle, mutta 22-vuotias vahti liimasi pallon varmasti syliinsä. Vain pari minuuttia myöhemmin Klubilla oli erinomainen paikka tuplata johtonsa. Brownen loistavan riiston jälkeen HJK käänsi nopean vastahyökkäyksen, josta pedattiin vetopaikka Valenčičille. Slovenialaisen viimeistely karkasi kuitenkin maalin yli.

Enempää maaleja ei lopulta avausjaksolla nähty ja tauolle siirryttiin HJK:n 1-0 johdossa. Klubi oli sekavan alun jälkeen huomattavasti hallitsevampi joukkue, mutta Haka väläytti vaarallisuuttaan parissa vastahyökkäyksessä.

Toiselle jaksolle Klubi vaihtoi Ketoa, Rico Finnäsiä ja Enoch Banzaa lukuunottamatta kaikki pelaajat. Talven hankinnoista debyyttinsä tekivät Ilveksestä tullut Jair, sekä Jarossa viime kaudella maaleja paukuttanut Anthony Olusanya. Klubi-04:n paidasta tuttu Saku Heiskanen, 19, nähtiin niin ikään ensimmäistä kertaa edustuksen paidassa.

Toinen jakso jatkui pelaajamuutoksista huolimatta HJK:n hallussa. Pallo liikkui puolelta toiselle, mutta ensimmäisen kympin aikana Klubi ei onnistunut murtamaan valkeakoskelaisten puolustusta.

Toisen puoliajan toistaiseksi paras paikka aukesi Klubille reilun 20 minuutin pelin jälkeen, kun Olusanya karkasi puolittaiseen läpiajoon Matti Peltolan erinomaisesta avauksesta. Hakan maalille toiselle jaksolle vaihdettu Aatu Hakala onnistui kuitenkin torjumaan maalintekoyrityksen kulmapotkuksi. Seuraavaksi oli Casper Terhon vuoro yrittää, mutta kuljetuksen päätteeksi lähtenyt vihainen maanuoliainen painui niukasti tolpan väärälle puolelle.

Toinen jakso noudatti samaa kaavaa kuin ensimmäinen. HJK hallitsi palloa ja haki tilaa hyökkäyspäästä maltilla, kun taas Haka keskittyi enemmän puolustukseen ja vastaiskujen mahdollisuuksiin. Klubi prässäsi läpi ottelun organisoidusti ja maltilla. Kun paikka oli iskeä korkealla, niin tehtiin, mutta yltiöpäiseen pallon perässä juoksemiseen HJK ei sortunut.

Toisella nelivitosella HJK onnistui jopa avausjaksoa useammin etenemään keskustasta lyhyillä syöttökombinaatioilla, joiden myötä syntyi myös tekopaikkoja. Paremmalla viimeistelyllä lukemat olisivatkin voineet olla selkeämmin helsinkiläisten hyväksi. Riskin osuma jäi kuitenkin ottelun ainoaksi ja näin HJK korkkasi vuoden 2021 tyylipuhtaalla 1-0 voitolla.

– Töitä on luonnollisesti paljon jäljellä. Eka jakso oli meiltä suhteellisen hyvä. Siinä oli aihioita tehdä useampikin maali, Hakalla vain muutama vastahyökkäys. Toka jakso oli vähän epätasapainosempi, mutta tärkeintä oli se intensiteetti, mitä pyrimme pitämään ja nälkäinen ilme, että haluamme edelleen nostaa rimaa viime vuodesta ja parantaa siitä. Se oli nyt tärkeintä ja tästä mennään eteenpäin, analysoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela matsin jälkeen.

– Voittaminen on aina tärkeintä, ja se että voitetaan ensimmäisestä pelistä lähtien.

HJK: Keto – Finnäs (57. Untersee), O'Shaughnessy (46. Peltola), Tenho (46. Halsti), Banza – Väänänen (46. Jair), Lingman (46. Bubacar), Hannola (46. Heiskanen) – Browne (46. Atom), Ro Riski (46. Olusanya), Valenčič (46. Terho)

Lisää uutisia