AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC KTP FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK
vko.48 // 3.12.2020

Captain's Ball Martti Kuuselalle

Captain's Ball Martti Kuuselalle

Martti Kuusela on todellinen tienraivaaja. (Kuva: Juha Tamminen)

Vuotuisen Palloliiton ja Veikkausliigan Captain's Ball -gaalan arvokkainen palkinto ja kunnianosoitus on itse nimipalkinto Captain's Ball, jonka vuonna 2020 saa Martti Kuusela.

Ensimmäiset merkkinsä suomalaiseen jalkapalloon Kuusela toi pelaajana. Ura miesten tasolla alkoi Kuuselan syntymäkaupungin oman seuran RoPS:n riveissä vuonna 1962 ja kesti miltei kaksi vuosikymmentä.

Valmennusura alkoi pian peliuran jälkeen tuohon aikaan täysin poikkeuksellisella tavalla. Kuusela lähti hakemaan oppia Kölnin urheilukorkeakoulusta ja tämä oppi kantoi sitten kaunista hedelmää suomalaisessa jalkapallossa vuosikymmeniä. GrIFK:ssa ensimmäiset askeleensa valmentajana ottanut Kuusela johdatti HJK:n tuplamestariksi kaudella 1981 ja tämän jälkeen kutsui jo A-maajoukkueen päävalmentajan pesti.

Maajoukkueen peräsimessä Kuusela toimi vuodet 1982-87 ja lähti sen jälkeen tienraivaajana ulkomaille. Kokemusta valmennustehtävistä tuli Tanskasta, Belgiasta, Unkarista, Kreikasta ja Kyprokselta huippuna Honvedin johdattaminen Unkarin mestaruuteen vuonna 1993. Kuusela on edelleen omassa luokassaan suomalaisvalmentajista kansainvälisellä kokemuksella mitattuna ja sellaisena esikuva, joka on ja pysyy.

Kuusela kuuluu itseoikeutetusti suomalaisen jalkapallon Hall of Fameen ja hänelle on myönnetty myös Pro Urheilu -mitali.

Captain's Ball on Palloliiton ja Veikkausliigan erikoispalkinto erityisen positiivisesta ja merkittävästä suomalaisen jalkapalloilun hyväksi tehdystä työstä. Jari Litmanen luovutti kultaseppämestari Jyrki Laisalmen tekemän ja Posti Oy:n lahjoittaman palkinnon edelleen ikuisesti kiertäväksi. Palkinto jaetaan nyt yhdeksännentoista kerran.

Kuvassa Kuusela A-maajoukkueen päävalmentajana vuonna 1985 Hangossa.

Lisää uutisia