FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.42 // 20.10.2020

HJK kulkee päättäväisin askelin kohti hiilineutraaliutta

HJK kulkee päättäväisin askelin kohti hiilineutraaliutta

Kuva: Juha Tamminen

HJK järjesti yhteistyökumppaneidensa kanssa Ympäristövastuullista yhteistyötä ‑seminaarin, jossa pohdittiin kuinka otteluiden hiilijalanjälkeä voidaan edelleen pienentää.

Helsingin Jalkapalloklubilla on kunnianhimoinen tavoite yltää edustusjoukkueittensa toiminnassa hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Lähtölaukauksena hankkeelle oli lokakuussa 2019 pelattu HJK:n ja Interin välinen veikkausliigaottelu, jonne yleisöä kannustettiin saapumaan paikalle jalan, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla. Tapahtuman hiilijalanjäljestä tehtiin selvitys, ja siitä aiheutuneet päästöt hyvitettiin.

Tapahtumasta saatu palaute oli niin positiivista, että otteluiden päästöjen vähentämistä päätettiin laajentaa koskemaan koko seuraavaa kautta ja myös naisten otteluita.

28.9. käydyn HJK - RoPS -ottelun yhteydessä HJK järjesti yhteistyökumppaneidensa Loiste Energian, Kotkamillsin ja Remeon kanssa Ympäristövastuullista yhteistyötä -seminaarin, jossa pohdittiin kuinka otteluiden hiilijalanjälkeä voidaan edelleen pienentää.

– Seminaari sai suuren suosion, sillä kutsutuista peräti 98% saapui paikalle. Aihe on selkeästi monia kiinnostava. Ympäristöasia on sekä päivän polttava että ajankohtainen aihe, jonka monet yritykset ovat alkavat nähdä kirkkaammin, ja kokea että eivät enää voi olla toimimatta, HJK:n tapahtumapäällikkö Hanne Vilpponen kertoo.

Europarlamentaarikko Ville Niinistö puhui omassa puheenvuorossaan jalkapallon mahdollisuuksista vaikuttaa yhteiskuntaan. HJK:n myyntipäällikkö Esko Villman avasi tätä HJK:n osalta.

– HJK on isossa yhteiskuntavastuullisessa asemassa. Olemme edelläkävijä ja arvovalintojen esikuva, jonka esimerkkiä lukuisat muut seurat seuraavat. Asiat joita teemme ovat konkreettisia ja osoittavat, että jo pienillä teoilla kaikki voivat saada aikaan yhteiskunnallisesti vaikuttavia muutoksia.

Vuoden takaisen HJK vs Inter -pelin hiilijalanjäljeksi laskettiin 9,6 tuhatta CO2e, nyt otteluissa päästään jo kuuteen tuhanteen. Kauden 2020 loppuun mennessä HJK tavoitteli vähentävänsä stadionilla järjestettyjen ottelutapahtumien aiheuttamia päästöjä vähintään 20 prosentilla, ja hyvittää loput päästöistä EU:n päästökaupan kautta.

– Olemme saavuttaneet tavoitteemme, koska olemme ryhtyneet konkreettisiin toimenpiteisiin joissa on onnistuttu sekä sen takia, että yleisömäärät ovat laskeneet vallitsevan tilanteen takia. Kompensaatiomme koko arvioitiin etukäteen ja tälle kaudelle tehty arvio perustui viime kauteen. Siitä johtuen ottelumme ovat jo nyt hiilinegatiivisia. Jo maksamiamme kompensaatioita saatetaan loppuvuoden aikana käyttää Klubin omiin vieraspelimatkoihin, Villman jatkaa.

Lisää uutisia