AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.40 // 7.10.2020

​SJK:n maalivahtivalmennus on tarkkaa työtä – Luis Fernando ja Rain Nappir tiiviissä yhteistyössä

​SJK:n maalivahtivalmennus on tarkkaa työtä – Luis Fernando ja Rain Nappir tiiviissä yhteistyössä

Kuva: Juha Tamminen

SJK:n maalivahtivalmentajana toimii entinen huippumaalivahti Luis Fernando da Silva, joka tunnetaan ystävien kesken lempinimellä Luffe.

Luis Fernando vastaa SJK:n edustusjoukkueen ja Ykkösessä pelaavan SJK Akatemian lisäksi myös A-junioreiden maalivahtivalmennuksesta.

– Nautin maalivahtien valmentamisesta. Mielestäni maalivahtivalmennus on aktiivisempaa kuin vaikkapa päävalmentajana toimiminen. Edelleen treeneissä tulee paljon heittoja ja keskityksiä, joten pitää pysyä myös itse fyysisesti hyvässä kunnossa.

- Oman peliuran jälkeen tuntui, että tämä oli ainut oikea ratkaisu jatkaa lajin ja oman intohimon parissa. Olen tosi tyytyväinen, että sain SJK:ssa tämän mahdollisuuden, Luffe kertoo.

SJK:ssa luotetaan valmennusosaamisen ja -tietämyksen lisäksi videovalmennukseen ja -analytiikkaan, josta puolestaan vastaa SJK:ssa Rain Nappir. Video on myös tärkeä osa maalivahtien valmennusta, ja jokainen minuutti sekä hetki peleissä ja harjoituksissa kuvataan, sekä analysoidaan pelaajan ja maalivahtivalmentajan kesken.

Lisäksi Nappir tekee tulevien vastustajien maalivahdeista analyysin päävalmentajalle muun taktisen raportin yhteydessä.

– Käytämme paljon videoita. Välillä kuvaan niitä itse ja välillä käytetään Rainin kuvaamaa materiaalia. Varsinkin pelien jälkeen käydään maalivahtien kanssa tilanteita läpi, mitä hyvää ja mitä kehitettävää niissä oli, Luis Fernando kertoo.

SJK:ssa käytetään Spiideo-kamerajärjestelmää, jonka avulla valmentajat saavat videoanalyytikolta jo pelin aikana eri kuvakulmia ja zoomauksia kriittisistä tilanteista.

– Yleensä katson vastustajilta vähintään kolme ottelua ennen seuraava kohtaamista ja koostan niistä valmentajille analyysin, jota käymme videopalaverissa läpi. Maalivahtien osalta seuraan sitä, että miten he avaavat peliä, tai ovatko he erityisen hyviä pelaamaan jalalla palloa. Puolustamisen osalta seuraan esimerkiksi miten he tulevat ulos keskitystilanteissa, kertoo Nappir.

– Tarvittaessa pidämme yhdessä Luffen kanssa videopalaverin myös omien maalivahtien kanssa. Luffe tekee kuitenkin tarkemmat videoanalyysit maalivahtien pelaamisesta ja arvioi myös heille vastustajien rangaistuspotkut ja muut sellaiset asiat. Minä seuraan enemmänkin vastustajasta pelaajia, jotka laukovat usein tai pyrkivät aktiivisesti maalipaikoille, jatkaa Nappir.

Luis Fernandon lähimmät valmennettavat ovat edustusjoukkueen maalivahtikaksikko Jesse Öst ja Walter Viitala sekä SJK Akatemian joukkueissa pelaavat Mehdi El Moutacim, Teppo Marttinen, William Rosenlöf, Niilo Peräaho, Aleksi Luoma ja Topi Säilynoja. Nuoremmat maalivahtilupaukset, kuten Saku Kankaanpää, Antti Latva-Kivistö ja Konsta Jylhä, kuuluvat Jari Kujalan alaisuuteen.

– Kokonaisuutena maalivahtitilanne on hyvä ja tulevaisuuskin lupaava. Mutta paljon riippuu myös siitä, missä esimerkiksi akatemian joukkueet pelaavat ensi kaudella. Teppo on täällä vain lainalla ja nuorilla pelaajilla voi olla opiskeluja edessään, Luis Fernando arvioi.

– Kilpailutilanne maalivahtien kesken on kuitenkin nyt hyvä. Meillä on kaksi hyvää maalivahtia niin edustuksessa kuin akatemiassa, joiden täytyy jokaisessa treeneissä ja peleissä näyttää osaamistaan. Jesse ja Wade ovat molemmat aikuisia ja ymmärtävät kilpailutilanteen. Mielestäni on myös hyvä, että kumpikaan ei halua olla penkillä, ja he tekevät tosissaan töitä sen eteen että pääsee pelaamaan. Sama homma akatemiassa Mehdin ja Tepon välillä. Pelipaikka tulee ansaita treeneissä, päättää Luis Fernando.

Lisää uutisia