vko.35 // 1.9.2020

Ilvekselle Pirkanmaan herruus (FC Haka-Ilves 0-2)

Ilves voitti Hakan. (Kuva: Juha Tamminen)

FC Haka ja Ilves mittelivät Pirkanmaan herruudesta ja Ilves haki vieraskentältä tärkeät pisteet kahdella Ilari Mettälän maalilla.

Ottelun alkuhetkillä molemmilla oli jo omat paikkansa siirtyä johtoon, mutta avausmaali nähtiin 36. minuutilla. Mettälä pääsi hyvin rakennellun hyökkäyksen jälkeen laukomaan Ilveksen johtoon.

Hakalla oli loistava paikka heti toisen puoliajan alussa tulla tasoihin, mutta Mika Hilander oli Ilveksen maalilla mies paikallaan. 52. minuutilla Mettälä osoitti jälleen terävyytensä laukomalla hyvän sommitelman jälkeen Ilveksen 2-0-johtoon. Haka haki vimmatusti vielä kavennusta, mutta ei onnistunut maalinteossa useista hyvistä paikoista huolimatta.

Vierasjoukkue otti pelin haltuunsa ensiminuuteista lähtien. Paras maalipaikka avautui Ilari Mettälälle, joka haistoi mainiosti paikan iskeä puolustuksen syöttövirheeseen. Mettälä nousi maalille ja tykitti terävän vasemman jalan kudin, mutta hyvässä vireessä läpi kauden pelannut Jakob Tånnander otti jalkatorjunnan.

Muutama minuutti myöhemmin valkeakoskelaiset väläyttelivät omaa vaarallisuuttaan. Ensimmäistä liigakauttaan pelaava Jami Kyöstilä antoi oikealta laidalta nappikeskityksen nimekkäälle ja kookkaalle target-hyökkääjä Eero Markkaselle, jonka pusku kuitenkin lipui takatolpalta ohi.

36. minuutilla verkot heiluivat. Felipe Aspegren riisti pallon Markkaselta ja ampaisi vauhtiin, kuin aropupu. Aspegren syötti Mettälän juoksuun toppareiden nenän edestä, eikä Yläneeltä kotoisin oleva 26-vuotias hyökkääjä erehtynyt. Voimakas kuti etukulmasta sisään antoi runsaslukuiselle vieraskannattajajoukolle aihetta riemuun.

Kotijoukkue palasi pukukopista kaasu pohjassa. Ulottuva Markkanen otti keskityspallon rinnallaan pelattavaksi ja tarjoili Tino Purneelle avopaikan lähes vitosen alueelta. Voimakas volleyveto suuntautui kuitenkin keskelle ja maalivahti Mika Hilander ehti jalkoineen väliin.

Kissapeto oli kuitenkin se, joka heilutti verkkoja seuraavaksi. 52. minuutilla. Joona Veteli antoi pystysyötön Lauri Ala-Myllymäelle, jonka suorastaan eroottinen ulkosyrjäneppaus tavoitti Mettälän. Ilveksen ysipaita pyörähti ympäri ja kykeni vaikeastakin asennosta pommittamaan pallon varmasti ohi Tånnanderin. 2–0-maali oli Mettälälle jo kauden viides.

78. minuutilla Haka oli lähellä kavennusta. Jair blokkasi laukauksen olkapäällään ja sai heppoisasti varoitustilinsä täyteen. Seuranneesta vapaapotkusta viime kauden Ykkösen maalikuningas Salomo Ojala lähetti kierteisen laukauksen muurin yli, mutta pallo heilutti verkkoja väärältä puolelta kehikkoa.

Jonni Thusbergillä oli hyviä aihioita maalintekoon, mutta tänään ei onnikaan ollut myötä. Samuel Chidillä oli puolittaisesta läpiajosta mahdollisuus kaventaa 89. minuutilla, mutta Hilander selvitti tilanteen ja sen kummempaa takaa-ajoa valkopaidat eivät saaneet aikaiseksi.

Koskissa nähtiin pitkästä aikaa kliinisesti viimeistelevä Ilves, joka näytti, että eurocup-harmitus on käännetty entistä suuremmaksi taisteluhaluksi Veikkausliigaan. Maalia kohden suuntautuneet laukaukset menivät 5–2 Ilveksen eduksi.

Haka matkustaa seuraavaksi keskiviikkona 9.9. TPS:n vieraaksi ja Ilves kohtaa samana päivänä vieraskentällä FC Hongan.

Lähde: Ilveksen verkkosivut