AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC KTP FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK
vko.28 // 13.7.2020

”Käydään tosi paljon asioita yhdessä läpi” – SJK:n Niko Markkula kiittelee joukkueen valmennusta

”Käydään tosi paljon asioita yhdessä läpi” – SJK:n Niko Markkula kiittelee joukkueen valmennusta

Niko Markkula kehuu SJK-valmennusta. (Kuva: Juha Tamminen)

SJK hankki kokemusta riveihinsä täksi kaudeksi muun muassa A-maajoukkueringissäkin mukana olleen puolustaja Niko Markkulan muodossa.

Kesäkuun lopulla 30 vuotta täyttänyt Markkula debytoi Veikkausliigassa jo kaudella 2009 ja edelliset kolme kautta menivät FC Interissä ennen siirtymistä SJK-paitaan.

– Oli totta kai heti alun perinkin mukava siirtyä tähän seuraan. Oon tiedostanut, että kaikki fasiliteetit on SJK:ssa kunnossa Suomen mittakaavalla, kertoo SJK-puolustaja Niko Markkula.

– Talvi meillä oli kuitenkin vähän vaikea Suomen Cupin karsintojen osalta. Meillä oli niin paljon uusia äijiä ja ei saatu peliä oikein rullaamaan. Ja osa oli koko ajan pois loukkaantuneena, niin se meni vähän pilalle. Mutta sitten kun Honsu (Jani Honkavaara) sai avukseen Kinyn (Joaquin Gomez) siihen, niin se helpotti myös hänen taakkaansa.

Joaquin Gomez liittyi SJK:n valmennusryhmään Suomen Cupin karsintojen jälkeen, vain vähän ennen koronapandemian pysäyttäessä koko maailman ja jalkapallon. SJK ei kuitenkaan lomauttanut missään vaiheessa pelaajiaan, vaan sinä aikana tehtiin yhdessä töitä videopalaverein sekä yksilöharjoituksien, ja myöhemmin pienryhmäharjoituksien muodossa.

– Koronatauolla me käytiin tosi paljon läpi meidän pelaamista. Miten halutaan pelata, prässätä, missä vaiheessa puolustaa ja näin poispäin. Sen jälkeen harjoituspelit ja nämä kaksi ensimmäistä Veikkausliigapeliä, on näyttänyt ihan hyvältä.

Markkula kiittelee joukkueen valmennusta myös siitä, että se käy pelaajien kanssa asioita paljon läpi yhdessä keskustellen, ja uskoo sen olevan merkittävässä asemassa joukkueen kehittymistä.

– Honkavaara ja Gomez ovat sellaisia, että he käyvät todella paljon meidän kanssa asioita läpi, ihan päivittäin. Katsotaan todella paljon videoklippejä, että mitä voisi tehdä paremmin ja missä voisi kehittää pelaamista. Olin kuitenkin itse kolme vuotta Interissä, missä pelattiin vähän eri systeemillä ja mulle tulee vielä vähän automaationa ne liikkeet sieltä, joten on tosi tärkeää, että koutsien ja pelaajan välinen suhde on semmoinen, että jos koutsi näkee jotain, niin se pystyy heti napata siihen kiinni.

– Se on itseasiassa ihan elintärkeää. Eihän muuten pelaaja voi oppia, sillä ei sitä itse näe miten sitä liikkuu kentällä. Mekin kuvataan joka treenit, niin siitä on helppo katsoa koutsien kanssa, että nyt olen sijoittunut vähän väärin. Ja keskustellaan se ennen seuraavaa treeniä kuntoon. Koen, että mulle se on ehdottomasti tosi tärkeää.

Markkula painottaa vielä sitä, että kommunikaation pitää toimia molempiin suuntiin – ja näin SJK:ssa on.

– Kyllä pelaajan ja valmentajien välinen suhde pitää olla sellainen, että voimme yhdessä käydä asioita läpi. Että myös mä pystyn sanomaan Honsulle, jos mietityttää joku asia ja he pystyvät sanomaan asiat mulle. Uskon myös, että varsinkin nuorille pelaajille se on aivan ehdottoman tärkeää, sanoo Markkula.

Lisää uutisia