AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.22 // 2.6.2020

HJK:n hiilineutraalit ottelut jatkuvat - ympäristöohjelmassa runsaasti eri elementtejä

HJK:n hiilineutraalit ottelut jatkuvat - ympäristöohjelmassa runsaasti eri elementtejä

Bolt Arenalla pelataan hiilineutraaleja otteluita. (Kuva: Juha Tamminen)

Urheiluseuroilla on merkittävä rooli ja hieno mahdollisuus edistää vastuullista elämäntapaa. HJK:lla on ollut jo viime vuonna käynnistä vastuullisuusohjelma, jossa on monia osateemoja, kuten sosiaalinen vastuu, taloudellinen vastuu ja ympäristövastuu.

HJK:n ympäristövastuuohjelma on viety konkreettiselle tasolle yhteistyössä Loiste Energian kanssa toteuttamalla hiilineutraali jalkapallo-ottelu viime syksynä. Ottelutapahtuman aiheuttamat hiilidioksidipäästöt laskettiin ja kompensoitiin EU:n päästökaupan kautta.

Hiilineutraalista jalkapallo-ottelusta HJK sai paljon positiivista palautetta eri sidosryhmiltä ja se herätti suurta mielenkiintoa myös niissä piireissä, joissa HJK:ta tai jalkapalloa ei välttämättä aktiivisesti seurata. Ottelun ympärillä tapahtunut viestintä tavoitti arviolta yli miljoona ihmistä. Positiivisen palautteen määrä vakuutti HJK:n siitä, että ohjelmaa kannattaa jatkaa. Kaudella 2020 kaikki HJK:n miesten edustusjoukkueen ottelut ovat hiilineutraaleja.

Vuoden 2020 aikana HJK:ssa on jo tehty merkittäviä toimenpiteitä, joiden ansiosta hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä, kuten sähkösopimuksen vaihtaminen puhtaaseen vihreään sähköön. Puhtaasti uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettu sähkö Bolt Arenalla sekä kaikilla muilla HJK:n kentillä pienensi hiilidioksidipäästöjä noin 300 tonnia, mikä vastaa 30 jalkapallo-ottelun aiheuttamaa kuormaa.

HJK:n tavoitteena on myös päästä Bolt Arenan tapahtumissa eroon muovituopeista ja muovipinnoitteisista kupeista ja mukeista. Yhteistyössä Kotkamillsin kanssa muoviset kertakäyttöastiat korvataan täysin kierrätettävästä elintarvikekartongista valmistetuilla astioilla.

Ympäristöohjelma näkyy myös pelikentällä. HJK:n miesten ja naisten edustusjoukkueiden uudet Adidas-vieraspelipaidat valmistetaan valtameristä kerätystä Parlay Ocean Plastic® -kierrätysmuovista.

Keskusteluja ympäristövastuuohjelman laajentamiseksi on käynnissä muun muassa stadionin jätteiden kierrätyksen, kasvisruokavaihtoehtojen lisäämisen ja hulevesien talteenoton osalta. HJK:n tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä 20 % vuoden 2020 aikana. Loput päästöistä hyvitetään päästökaupan kautta. Tavoitteena on täysin hiilineutraalit edustusjoukkueet vuoteen 2025 mennessä.

Lisää uutisia