FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.20 // 20.5.2020

Sarjajärjestelmäuudistus vahvisti Veikkausliigan urheilullista laatua

Sarjajärjestelmäuudistus vahvisti Veikkausliigan urheilullista laatua

Fyysisesti pelannut mestarijoukkue 2019 KuPS pysyi hyvin myös kansainvälisesten vastustajien vauhdissa. (Kuva: Juha Tamminen)

Tuore opinnäytetyö tarkastelee Veikkausliigan sarjajärjestelmäuudistuksen vaikutusta pelin fyysisiin ja teknis-taktisiin osa-alueisiin.

Liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jesse Koskela teki opinnäytetyönsä Veikkausliigan sarjajärjestelmäuudistuksesta. Koskela tarkasteli työssään sarjajärjestelmäuudistuksen vaikutuksia pelaajien fyysisiin ja teknis-taktisiin suorituksiin kaudella 2019.

– Heti alun perin oli selvää että teen työn jalkapalloon liittyen, mutta aiheesta ei ollut selvyyttä. Palloliiton Henri Lehdon kautta tuli ajatus jalkapallon otteluruuhkien vaikutuksesta ottelujen intensiteettiin, ja siitä se jalostui lopulliseen muotoon kun Veikkausliigan sarjajärjestelmäuudistus oli samaan aikaan käynnissä, Koskela kertoo työn syntyvaiheista.

Koskelan tarkoitus oli selvittää, miten Veikkausliigan sarjajärjestelmäuudistus on onnistunut uudistukselle asetetussa tavoitteessa vahvistaa ottelujen urheilullista laatua. Kaudelle 2019 toteutetussa uudistuksessa ottelujen määrää vähennettiin ja niiden välisten palautumis- ja harjoittelupäivien määrää lisättiin.

Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena. Menetelmänä käytettiin vertailevaa tutkimusotetta. Aineisto kerättiin Veikkausliigasta kausilta 2018 ja 2019.

Tutkimustuloksista käy ilmi, että fyysiset suoritukset lisääntyivät merkittävästi kaudella 2019. Täysvauhtisten juoksujen määrä ja liikuttu matka korkealla vauhdilla kasvoivat erittäin merkitsevästi.

Tärkeimpänä johtopäätöksenään Koskela toteaa sarjajärjestelmäuudistuksen parantaneen Veikkausliigan ottelujen tasoa.

– Valmistuin nyt ja jatko on vielä vähän auki. Jatko-opinnot ovat yksi mahdollisuus, se olisi sitten Jyväskylässä liikuntatieteellisessä, toteaa Koskela jatkosuunnitelmistaan.


Pääset tutustumaan Jesse Koskelan tutkimukseen tästä linkistä.


Veikkausliigalla, Kansallisella Liigalla ja Miesten Ykkösellä on käynnissä yhteinen Kauden tärkein ottelu -kampanja, jossa taistellaan yhdessä suomalaisen huippujalkapallon puolesta. Kampanja on käynnissä 31.5. saakka. Tue seuroja ja tee hyvää!

Osallistu Kauden tärkeimpään otteluun

Lisää uutisia