FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.13 // 30.3.2020

Palloliiton hallitus päätti mittavasta tukipaketista seuroille

Palloliiton hallitus päätti mittavasta tukipaketista seuroille

Kuva: Juha Tamminen

Palloliiton hallitus päätti maanantain ylimääräisessä kokouksessaan kolmen miljoonan suuruisesta kokonaistukipaketista taloudelliseen ahdinkoon koronapandemian vuoksi ajautuneille seuroilleen. Kokonaissummasta yksi miljoona on suoraan Veikkausliigalle kohdistettua lainaa.

Turvatakseen toimintansa jatkuvuuden, monet seurat ovat olleet pakotettuja lomauttamaan henkilöstönsä. Tilanteen kestosta on epävarmuutta ja seurojen tulevaisuus on uhattuna nopeista ja raastavista talouden sopeuttamistoimista huolimatta.

Nyt seuroille myönnettävä kolmen miljoonan euron suuruinen kokonaistukipaketti koostuu sekä suorista taloudellisista että epäsuorista tuen muodoista.

Osana kolmen miljoonan kokonaistukipakettia Palloliiton hallitus päätti jakaa yhden miljoonan euron suuruisen ylimääräisen avustuksen jäsenseuroilleen lieventääkseen koronapandemian akuuttivaiheen haittoja seuroille. Hallitus korosti, että ylimääräinen miljoonan euron erityisavustus ei itsessään ratkaise seurojen ongelmia, mutta kaikki mahdolliset keinot seurojen tukemiseksi tulee tilanteessa käyttää.

Osana kokonaispakettia Palloliiton hallitus päätti myös kilpailu- ja sarjamaksujen hinnoittelun muutoksesta. Toimintavuodelle suunniteltuja kilpailuja ja tapahtumia jää koronapandemian vuoksi toteutumatta ja sitä kautta syntyvät säästöt kaikille jäsenseuroille ovat kokonaisuudessaan noin miljoonaa euroa.

Lisäksi päätettiin miljoonan euron suuruisen lainan myöntämisestä Jalkapalloliiga ry:lle eli Veikkausliigalle sen jäsenseurojen toimintaedellytysten turvaamiseksi poikkeusaikana.

Miljoonan euron suuruisen ylimääräisen seuratuen kriteereistä, avustusprosessista ja avustusten käyttökohteesta tullaan julkaisemaan menettelyohje seuroille 3. huhtikuuta mennessä. Avustukseen ovat oikeutettuja seurat, joilla on päätoimisia työntekijöitä. Tällaisia seuroja on Suomessa 152 ja näissä seuroissa työskentelee 661 päätoimista työntekijää.

Koska seuroja on strategian mukaisesti kannustettu päätoimisuuden mahdollistamiseen, myös miljoonan euron erityisavustus halutaan kohdentaa juuri näille seuroille. Pelaajakehityksen perustyö tehdään suomalaisissa seuroissa ja sen työn tekevät osaavat ja koulutetut valmentajat, joiden toimeentuloa halutaan tukea ja turvata kaikin keinoin myös hätätilassa.

Lisäksi Palloliitto odottaa parhaillaan Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) päätöstä erityisavustushakemukseen, mutta tämän tuen suuruudesta tai aikataulusta ei ole toistaiseksi saatu päätöstä, vaikka vuoropuhelu on tiivistä ja vaikuttamistyö ministeriön suuntaan käynnissä.

Seuratoiminnan tulevaisuuden turvaamiseksi Palloliitto kuten koko liikunnan ja urheilun sektori tarvitsee omien toimiensa tueksi OKM:n taloudellista tukea, jotta jalkapallon seuratyön toimintaedellytykset Suomessa turvataan pitkällä aikavälillä. OKM:n mahdollinen tuleva tuki käytetään seurojen hyväksi, kun sen suuruus ja aikataulu selviävät.

Edellä esitettyjen toimien lisäksi Palloliitto tarjoaa maksutonta ja laajamittaista etäkoulutusta valmentajille ja seuratoimijoille ammattitaidon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi poikkeusaikana.

Kolmen miljoonan taloudellisen tukipaketin ja laajamittaisen etävalmennuskoulutuksen lisäksi seuroja tuetaan jatkossakin vahvasti viestinnällä, neuvonnalla ja ohjeistuksilla koronapandemian aiheuttamien poikkeusolosuhteiden ja niiden seurauksien minimoimiseksi.

Palloliiton hallitus päätti myös jalkapallotoiminnan keskeytyksen jatkamisesta ainakin 13.5. saakka. Päätöksessä seurataan Valtioneuvoston linjauksia. Kilpailutoiminta on arvion mukaan mahdollista aloittaa noin kahden viikon kuluttua siitä, kun joukkuetoiminta käynnistyy.

Lisää uutisia