FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.12 // 28.3.2020

Jacob Bushue on kulkenut pitkän matkan Kakkosesta Veikkausliigajoukkueen kapteeniksi - "Olen tehnyt pirusti töitä"

Jacob Bushue on kulkenut pitkän matkan Kakkosesta Veikkausliigajoukkueen kapteeniksi - "Olen tehnyt pirusti töitä"

Jacob Bushue valittiin myös täksi kaudeksi Hakan kapteeniksi. (Kuva: Juha Tamminen)

Jacob Bushue saapui Suomeen kolme vuotta sitten Kakkosessa pelanneen BK-46:n riveihin. Sen jälkeen hän on noussut porras kerrallaan ja toimii nyt toista kauttaan Veikkausliigaan nousseen FC Hakan kapteenina.

Bushue käy läpi uransa vaiheita The Footballer's Journey -podcastissa USA:n yliopistomestarista Valkeakoskelle ja Veikkausliigaan. Bushue pelasi vahvan yliopistouran Indianan yliopistossa ja odotti saavansa mahdollisuuden USA:n MLS-liigassa. Häntä ei kuitenkaan varattu ja hän oli pelaamatta 1,5 vuotta ennen kuin sai sopimuksen St. Louis FC:n kanssa, joka pelasi USL-sarjaa. Sieltä tie vei lyhyen Ruotsissa vietetyn testijakson jälkeen Suomeen. Ensimmäinen kausi vierähti BK-46:ssa, jonka jälkeen hän pelasi EIF:ssä ennen kuin teki sopimuksen Hakan kanssa.

Heti ensimmäisellä kaudellaan hänet nimettiin Hakan kapteeniksi ja kantaa nauhaa myös Veikkausliigassa tulevalla kaudella.

- Olen tehnyt pirusti töitä päästäkseni tähän tilanteeseen. Tuntui uskomalta, kun nousu varmistui Veikkausliigaan, sillä se oli syy miksi alun perin tulinkin tänne, Bushue kertoo podcastissa.

Bushue tuli 24-vuotiaana Suomeen ja kokee ottaneensa isoja harppauksia pelaajana ollessaan Suomessa.

- Ehkä jotkut ajattelevat, ettei siinä iässä enää kehity. En pidä siitä ja mielestäni se on melkeinpä häviäjän asenne. Voin omalta kohdaltani kertoa, että olen kehittynyt täällä ollessani todella paljon. Koskaan ei ole aikaa jolloin ei voi kehittyä, Bushue muistuttaa.

Kova työnteko on ollut Bushuelle ominaista hänen uransa läpi, vaikka uralle on mahtunut useampikin vaikea hetki. Amerikkalaispelaaja uskoo vahvasti siihen, että päivittäinen työ harjoituskentällä kantaa ennen pitkää hedelmää.

- Aloitin kolmannelta sarjatasolta ja halusin pääsarjaan. Se oli tavoitteeni ja syy miksi tulin tänne. Muistan istuneeni ja miettineeni miten pääsisin sinne. Sitten se vain klikkasi. Älä huoli mitä tapahtuu ensi vuonna tai tulevaisuudessa, vaan keskity tähän päivään. Yksi hyvä päivä johtaa toiseen hyvään päivään ja sitä kautta hyvään viikkoon ja lopulta hyvään kuukauteen sekä hyvään vuoteen. Ota se mitä saat tänään ja yritä kehittyä joka päivä ja tehdä parhaasi. Jos teet oikeita asioita ja teet parhaasi, asioilla on tapana järjestyä.

Hakan päävalmentaja Teemu Tainio on suitsuttanut kapteenin johtajaominaisuuksiaHakan päävalmentaja Teemu Tainio on suitsuttanut kapteenin johtajaominaisuuksia. Bushue korostaakin olevansa nimenomaan joukkuepelaaja.

- Voittaminen on pääasia. Se on minun fokukseni jokaisessa asiassa. Ei ole kyse siitä kuinka monta maalia tai syöttöä saan, vaan voinko tehdä ympärilläni olevat pelaajat paremmiksi. Jos minun täytyy juosta 15 metriä taaksepäin auttaakseni puolustajaa, jos hän on sijoittunut hieman huonosti, teen sen. Jos se tarkoittaa, että juoksen 55 metriä keskikentältä boksiin tekemään maalia tai vartioimaan miestä, teen sen, koska haluan joukkueeni voittavan. Aina. Jos teet sitä, ja olet valmis uhraamaan itsesi joukkuekavereittesi puolesta, niin he huomaavat sen.

Bushuen haastattelu kuunneltavissa kokonaisuudessaan täältä.

vko.48 // 2.12.2020
Lisää uutisia