AC Oulu FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.36 // 13.9.2019

Ennakko: FC Lahti-RoPS

Ennakko: FC Lahti-RoPS

Syksy on saapunut myös ikuisen kesän Lahteen. Veikkausliigan Haastajasarja pyörähtää käyntiin myös FC Lahden osalta. Lauantaina Hiihtikselle saapuu vieraita Rovaniemeltä, kun pieneksi möröksi Lahdelle muodostunut Rovaniemen Palloseura saapuu mastojen juurelle.

FC Lahti lähtee Haastajasarjaan toiselta sijalta tasapisteissä ykkösenä olevan SJK:n kanssa. Maaottelutauolla lahtelaiset saivat hieman latailtua akkuja ja aikaa käsitellä IFK Mariehamn -ottelun pettymystä, sillä vain Jasin Assehnoun oli maajoukkuetehtävissä alle 21-vuotiaiden maajoukkueen mukana ja pelasi Pohjois-Irlantia vastaan tiistaina lisäajan. Ehjä harjoitusviikko takaa hyvät lähtökohdat illan otteluun.

Lahtea kiusannut kuume- ja vatsatautiepidemia on hiljalleen taittunut. Kaikki pelaajat ovat olleet viikolla mukana harjoituksista, mutta Drilon Shalan pelikunto on vielä kysymysmerkki. RoPS-ottelu jää varmasti sivuun vain edellisessä RoPS-kohtaamisessa suoran punaisen kortin ottaneelta Brent Lepistulta pelikiellon takia. FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä myöntää, että RoPS on ollut Lahdelle vaikea vastus, mutta hän on luottavainen, että tämänkertaiset käärmekeitot purevat.

- Emme voi ajatella, että emme voi voittaa, koska historian painolasti. RoPS on vain onnistunut paremmin kuin me. Paljon on puhuttu pienistä marginaaleista ja ne jälleen ratkaisevat. RoPS on hyvässä vireessä. He ovat ainoa joukkue, jolta emme ole saaneet tällä kaudella pisteitä, joten se on aika hyvä motivaattori. Huomenna pitää osua maalipuiden väliin. Olemme pyrkineet vahvistamaan omia vahvuuksiamme ja otamme RoPS:n vahvuudet pois. Lähdemme hakemaan europaikkaa. Syksyn pelit ovat niitä, joissa jokainen pelaaja haluaa näyttää. Nyt mitataan kanttia, sillä jokaisessa ottelussa on panosta, Ristilä muistuttaa.

Rovaniemen Palloseura puolestaan lähtee neljänneltä sijalta Haastajasarjaan. RoPS on Lahtea ja SJK:a perässä vain neljä pistettä. Rovaniemeläiset ovatkin vireessä, sillä RoPS on pelannut viisi viimeistä kamppailuaan tappioitta ja vastassa ovat olleet muun muassa Ilves ja HJK. RoPS:lla maajoukkueiden mukana olivat Kevin Kouassivi-Benissan, Juho Hyvärinen ja Lucas Lingman.

Lahtea vastaan RoPS joutuu lähtemään ilman pelikieltoista Mohamadou Sissokoa. Ennen maajoukkuetaukoa sivussa olivat pienten loukkaantumisten vuoksi Niklas Jokelainen ja Eerik Kantola. Kalle Katz oli nimetty Juha Malisen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen ryhmään, mutta joutui jäämään sivuun loukkaantumisen vuoksi.

Tällä kaudella joukkueet ovat kohdanneet toisensa jo kahdesti. Kesäkuussa RoPS haki 2-1-voiton Lahdesta Youness Rahimin ja Lucas Lingmanin osuessa. Lahtelaisten ainokaisen iski Gaël Etock. Elokuun lopulla RoPS möyhensi Lahtea lukemin 3-0. Rovaniemeläisten maalit merkittiin Rahimin lisäksi Atte Sihvoselle ja Kevin Kouassivi-Benissanille.

RoPS on hallinnut keskinäisiä kohtaamisia viime vuodet. Rovaniemeläiset ovat pelanneet lahtelaisia vastaan tappioitta jo viimeiset 12 kohtaamista. Virallisissa otteluissa joukkueet ovat kohdanneet 39 kertaa. Lahti on voittanut 13 ja RoPS 12 kohtaamista, joten tasaista on. Tehdyt maalit ovat myös tasan. Kumpikin on tehnyt 50 maalia.

Rovaniemen Palloseura on apina FC Lahden niskassa. Edellisen kerran FC Lahti on onnistunut voittamaan RoPS:n kotikentällään toukokuussa 2014 maalein 1-0. Jokainen urheilua seuraava kuitenkin tietää, että kaikki putket päättyvät joskus. Se tiedostetaan myös Napapiirillä.

Vaikka RoPS voitti kolme viikkoa takaperin Lahden 3-0, on huomenna luvassa jälleen täysin uusi kamppailu ja todennäköisesti täysin eri tavalla otteluun valmistettu vastustaja.

- Erikoiselta tuntuisi, jos he lähtisivät samalla tavalla kuin viimeksi, RoPS:n päävalmentaja Pasi Tuutti mietiskeli perjantain harjoitusten päätteeksi.

- Jotain he muuttavat, se on selvä. Pitkän tauon jälkeen myös loukkaantumistilanne on kysymysmerkki, onko niitä tullut lisää vai ovatko he saaneet miehiä takaisin.

Täysin varmasti FC Lahden huomisesta kokoonpanosta on sivussa Rovaniemellä ulosajettu virolaiskeskikenttä Brent Lepistu.

RoPS:lta sivussa ovat loukkaantumisten vuoksi Sergio Llamas sekä Kalle Katz. Llamas ja Katz ovat molemmat harjoitelleet, mutta tilanne ei vielä anna mahdollisuutta pelaamiseen. Aleksandr Kokon tilanne on epävarma.

Kun poissaolijoiden listaa täydentää toppari Mohamadou Sissokon pelikielto, joutuu Pasi Tuutti rakentamaan huomisen puolustuslinjan totutusta poikkeavaksi. Se ei kuitenkaan päävalmentajaa huolestuta.

- Nyt on jonkun toisen vuoro näyttää osaamistaan. Meillä on käytössä vain hyviä vaihtoehtoja, Tuutti sanoo itsevarmasti.

- Joukkueella on alla erittäin hyvä harjoitusviikko. Pelaajat ovat laittaneet itsensä peliin fyysisesti sekä mentaalisesti ja ovat valmiita huomiselle. Tällä hetkellä valmennuksen tarvitsee valita vain parhaista parhaat.

Huomisen ottelun panokset ovat selkeät. Kovaan syysvireeseen intoutunut RoPS on FC Lahden suhteen edelleen takaa-ajaja. Mikäli RoPS haluaisi kauden jatkuvan vielä haastajasarjan jälkeenkin, olisi sen yllettävä sarjassa vähintään kahdeksanneksi.

Kahdeksannella sijalla on tällä hetkellä juurikin FC Lahti – neljä pistettä rovaniemeläisiä edellä.

Pasi Tuutin mukaan ottelun merkitys tiedostetaan, mutta sen ei anneta vaikuttaa joukkueen tekemiseen. Jokainen sarjan viidestä viimeisestä ottelusta on yhtä tärkeä.

- Olemme asettaneet joukkueen sisällä omat tavoitteet, mutta ne liittyvät yksittäisiin otteluihin, Tuutti sanoo.

- Meidän perus viikkorytmi ei muutu. Menemme ottelu kerrallaan ja katsomme sarjataulukkoa vasta viiden pelatun ottelun jälkeen.


FC Lahti - RoPS Lahden stadionilla lauantaina 14.9. kello 17.00. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lähde: FC Lahden ja RoPS:n verkkosivut
Lisää uutisia