AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.30 // 29.7.2019

"Keskusteluita käydään paljon" – Toni Kallio kehuu Ilveksen valmennustiimiä

"Keskusteluita käydään paljon" – Toni Kallio kehuu Ilveksen valmennustiimiä

Jallu ja Köpi Ilveksen vaihtopenkillä. (Kuva: Juha Tamminen)

Ilves julkisti maanantaina päävalmentaja Jarkko Wissin vuoteen 2022 ulottuvan jatkosopimuksen, mutta Wiss ei toki yksin vastaa Ilveksen valmennuksesta.

Ilveksen valmennustiimi on tehnyt pitkään töitä yhdessä ja toiminta on vuosien varrella hioutunut erittäin toimivaksi yksiköksi. Toni "Köpi" Kallio hyppäsi viisi vuotta sitten puolustajan roolista valmentajan rooliin ja on saanut kehitettyä itseään valmentajan rauhassa, mutta määrätietoisesti.

Ilveksessä valmentaminen tehdään tiimityönä, vaikka päävalmentaja "Jallu" Wiss tekeekin viime kädessä päätökset.

- Kyllähän Jallu kysyy meiltä aina mitä mieltä me olemme asioista ja kuuntelee ja ottaa vastaan eriävätkin mielipiteet. Varsinkin kun näin kauan olemme yhdessä hommia tehneet, niin voi täysin avoimesti tuoda omat mielipiteet esiin. Tosin, lähtökohtaisesti ajattelemme jalkapallosta samalla lailla. Keskusteluita käydään toki paljon, mikä on hyvä asia, toteaa Kallio.

Siinä missä Mikko Kaven huolehtii maalivahtien valmentamisesta ja Heli Rekimies fysiikkaharjoittelusta, on Köpilläkin omat vastuualueensa.

- Yhdessä Jallun kanssa mietimme aina muutaman avainasian tulevaa peliä varten ja miten se tuodaan harjoitteluun mukaan. Myös erikoistilanteiden, niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan, miettiminen ja harjoituttaminen ovat vastuullani. Palauttavat harjoitukset vedän myös yhdessä Helin kanssa, avaa Köpi omaa rooliaan.

Erikoistilanteet ovat olleetkin tällä kaudella erittäin näkyvässä roolissa Ilveksen otteluissa. Joukkue on tehnyt useita maaleja joko suoraan erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista. Varsin Lauri Ala-Myllymäki on kunnostautunut vapaa- ja rangaistuspotkujen ampujana.

- Kyllä kiitos kuuluu Laurille itselleen, hän on harjoitellut niitä satoja tunteja omalla ajallaan ja harjoitusten jälkeen. Olemme toki keskustelleet paljon muun muassa siitä, kumpaan nurkkaan kannattaa kulloinkin laukoa. Välillä Lauri tekee tosin kentällä omat johtopäätöksetkin, naurahtaa Köpi.

- Sivuvaparit ja kulmat mietitään aina tulevan vastustajan kannalta. Pyritään rakentamaan muutama kuvio, jolla onnistuttaisiin heidän puolustuksensa voittamaan. Puolustussuunnassa olemme onnistuneet myös aika hyvin, niistä ei juurikaan ole takaiskumaaleja tullut. Maalivahdille jää tietysti paljon vastuuta puolustuspään erikoistilanteissa, mutta Hilanderilla on loistava näkemys ja hän pystyy reagoimaan vastustajan muutoksiin loistavasti, kiittelee valmentaja kokenutta maalivahtiaan.

Pelin aikana olemme tottuneet näkemään, ja kuulemaan, kuinka Jallu päävalmentaja seisoo teknisellä alueella ja huutaa ohjeita pelaajille. Kerran kaksi pelissä singahtaa myös Köpi ohjeita kiukkuisena huutamaan.

- No, yleensä siinä on jokin yksityiskohta yhdelle tai kahdelle pelaajalle. Jotain sovittua ei olla tehty, silloin saatan reagoida ärhäkästikin, hymyilee Köpi.

Motivoituneella valmentajalla on totta kai mielessään päävalmentajan pesti. Tällä hetkellä hän täydentää ammattivalmentajan lisenssiään UEFA Pro-koulutuksen parissa.

- Kyllähän se ilman muuta on seuraava askel saada oma joukkue. Mutta missä vaiheessa se tapahtuu, se ei vielä ole tiedossa. Ensin täytyy saada tuo koulutuskin käytyä loppuun. Ilveksen kanssa on nyt sopimus ja viihdyn täällä. Saatan viihtyä pidempäänkin, aikahan sen näyttää. Rauhassa edetään ja tehdään töitä täysillä Ilveksen eteen.

- Muistelen vuosia sitten manageripelejä pelatessani, että aika usein tuli Juventuksen tai Real Madridin managerina oltua. Ehkä sinne tässä tavoitellaan oikeassakin elämässä, Köpi nauraa.


Ilves-RoPS Tammelan stadionilla sunnuntaina 4.8. kello 17. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.

Lisää uutisia