FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.28 // 19.7.2019

​Haka jahtaa nousua Veikkausliigaan: "Yritetään pistää pykälä paremmaksi, ettei hävitä yhtään peliä"

​Haka jahtaa nousua Veikkausliigaan: "Yritetään pistää pykälä paremmaksi, ettei hävitä yhtään peliä"

Teemu Tainio on valmentanut Hakan Ykkösen piikkipaikalle. (Kuva: Juha Tamminen)

85-vuotisjuhlaansa tänä vuonna viettävä FC Haka on matkalla kohti Veikkausliigaa entisen huippupelaajan Teemu Tainion johdolla. Tainio avasi Suplassa julkaistassa Huucast-podcastissa hyvän kauden taustoja ja valmennusfilosofiaansa.

Tainio sai Hakan valmennusvastuun itselleen täksi kaudeksi, kun Keith Armstrongin sopimusta ei jatkettu. Viime vuonna "Tornion Terrieri" toimi Armstrongin apuvalmentajana. Syksyllä 2018 nousu jäi haaveeksi, mutta tänä vuonna se on erittäin lähellä. Haka johtaa Ykköstä ilman tappiota. Vain kaksi kertaa se on jäänyt tasapeliin.

Meneillään olevassa kaudessa onkin kaikuja menneisyydestä. Silloin kun Tainio itse pelasi Hakassa vuonna 1997, joukkue voitti Ykkösen kokemalla vain yhden tappion.

- Sillä varmaan olisi tälläkin kaudella aika vahvoilla. Yritetään pistää vielä pykälän paremmaksi, ettei hävitä yhtään peliä. Se varmaan riittää nousuun, Tainio naurahtaa Huucastissa ja vakavoituu.

- Pelaajat ovat sisäistäneet hyvin mitä olen halunnut ja vaatinut. Pisteitä on ropissut ja olen tyytyväinen miten on mennyt. Kaikki ovat nostaneet tasoaan. Siitä tulee positiivinen kierre, kun tulee hyviä tuloksia.

Entä mikä sitten on Tainion valmennusfilosofia?

- Omalta peliuralta peilaan. Tykkään hyökkäävästä ja nopeasta suunnamuutospelistä. Se kuvaa minua itseänikin pelaajana. Aktiivinen ja rohkea, tätä olen yrittänyt jätkille selittää. Taitoa löytyy, niin ei muuta kuin rohkeasti vain toteuttamaan omia juttuja, Tainio avaa.

- Yritämme pitää pallonhallintaa, mutta missään nimessä en ole niitä valmentajia, jotka haluavat pitää palloa vain pallonpitämisen ilosta. Meillä on aina tarkoitus lopettaa hyökkäys vastustajan selustaan ja päästä sitä kautta maalipaikoille. Hitaasti ja välillä nopeasti. Sellainen mixi on löytynyt ja siitä tykkään.

Palataan vielä menneisyyteen. Kun Tainio itse pelasi Hakassa ennen lähtöään maailmalle, hän pelasi yhdessä Veikkausliigan yhden kaikkien aikojen pelaajien eli Valeri Popovitsin kanssa. Nyt Tainio valmentaa "Tsaarin" poikaa Anton Popovitsia, joka on ollut yksi hyvän kauden avaintekijöistä.

- Anton on erittäin lupaava ja hyvä pelaaja. Tämä on hänelle sellainen kausi, että on pakko nousta tämän sarjan eliittipelaajiin. Hän on pelannutkin todella hyvin, Tainio kehuu ja lisää:

- Aina jos Anton on missannut jonkun maalipaikan, niin yritän muistuttaa, että "sinun iskä pisti noista paikoista hyvällä prosentilla verkkoon. Milloin se siirtyy sinulle?" Ei, hyvin Anton on pelannut ja oikein kiva poika valmentaa, Tainio nauraa.

Lauantaina Ykkösessä nähdään todellinen kärkikamppailu, kun sarjakakkosena oleva TPS isännöi Hakaa. Turkulaiset ovat seitsemän pistettä perässä, joten Hakan päänahka olisi sille tärkeä.

- Se on kova peli. On mahtavaa, että tällaisia kärkikamppailuja pääsee kokemaan. Mahtava fiilis ja odotellaan lauantaita.

Teemu Tainion hienon uran värikkäät käänteet voit käydä kuuntelemassa Suplassa julkaistavasta Huucast-podcastista.

Lähde: Supla - Huucast
Lisää uutisia