FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KPV KuPS RoPS SJK VPS
vko.23 // 15.6.2019

​Lokakuun yllättävä puhelu käänsi kelkan - soittaja oli Mika Lehkosuo

​Lokakuun yllättävä puhelu käänsi kelkan - soittaja oli Mika Lehkosuo

Boris Wistuba päätyi HJK:n huoltajaksi osin sattuman kautta.

FC Hongassa 12 vuotta eri tehtävissä - mukaan lukien Veikkausliigajoukkueen apuvalmentajan pestit - viettänyt Boris Wistuba oli lokakuussa 2018 vierailemassa jääkiekkoliiga NHL:ssä Philadelphia Flyersin riveissä pelanneen ystävänsä Jori Lehterän luona.

Samana päivänä kun Wistuba oli laskeutunut Pohjois-Amerikkaan ja saapunut seuraamaan Philadelphian aamuharjoituksia, hän sai yllättävän puhelun ystävältään, HJK:n tuolloiselta päävalmentajalta Mika Lehkosuolta.

Lehkosuo, jonka valmennustiimissä Wistuba oli työskennellyt aiemmin Hongassa, kysyi Wistubalta, olisiko tällä ehdottaa ketään HJK:n uudeksi huoltajaksi. Haussa oli nuori mies, jota kiinnostaisi kehittyä myös valmentajana.

- Otin muutamaan kaveriini yhteyttä, mutta heillä oli koulut pahasti kesken. Se oli lokakuuta ja oli ehkä vähän huono ajankohta muuttaa isompia suunnitelmia, Wistuba kertoi.

Kun ehdokkaat vastisivat kielteisesti, rattaat Wistuban päässä rupesivat raksuttamaan. Hän kysyi itseltään, miksi ei hakisi itse tehtävään. Paluu "Bana" Lehkosuon tiimiin tuntui hyvältä ajatukselta.

- Olin hänen kanssaan kahdeksan vuotta Hongassa ja tiesin tasan tarkkaan, millaista arki hänen kanssaan on. Tietyllä tavalla oli helppoa hypätä messiin.

Wistuba halusi päästä tarkastelemaan toimintaa HJK:n sisällä. Häntä kiinnosti mm. Klubin historia. Wistuba halusi oppia ja nähdä sen, millaisia ihmisiä seuran sisällä on ja millaisia ovat ne kuuluisat "klubilaiset".

Kun Wistuba soitti Lehkosuolle ja ehdotti itseään, Lehkosuo yllättyi. Kokenut mestariluotsi sanoi, ettei ollut tullut edes ajatelleeksi pyytävänsä Wistubaa tehtävään, sillä hän tiesi Wistuballa olevan Uefan A-valmentajatutkinto ja kosolti kokemusta valmentamisesta. Hän epäili, että Wistuba voisi olla liian lahjakas tehtävään.

Lehterä oli sitä mieltä, että sosiaalisesti lahjakas ja ihmisten kanssa erinomaisesti toimeen tuleva Wistuba olisi hyvä valinta HJK:n uudeksi huoltajaksi.

- Jos olisit nuorempi, puhuisin sinut johonkin lätkäjengiin huoltajaksi, Wistuba kertoi Lehterän sanoneen hänelle.

Kun Wistuba palasi viikon jälkeen rapakon takaa Suomeen, hän sopi tapaamisen Lehkosuon ja HJK:n maalivahtivalmentajan Ville Wallénin kanssa.

- Sitten pari päivää siitä istuttiin Aki Riihilahden kanssa alas ja pistettin nimet paperiin, Wistuba kertoi.

Samalla hän jätti tehtävänsä Espoon Palloseuran valmennuspäällikkönä, mutta valmentaa yhä espoolaisseurassa 2004 syntyneiden tyttöjen kahta joukkuetta ja toimii samalla valmennuksen ns. neuvonantajana.

Wistuba vieraili hiljattain Suplan Veikkausliiga ja Naisten liiga -podcastissa. Ohjelman pääset kuuntelemaan alla olevan linkin kautta.

vko.48 // 5.12.2019
Lisää uutisia