FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.21 // 27.5.2019

Vauhtia suomalaisiin stadion-hankkeisiin - ”Se on ollut meidän pöydällä liian pitkään”

Vauhtia suomalaisiin stadion-hankkeisiin - ”Se on ollut meidän pöydällä liian pitkään”

FC Honka pelaa Espoon Tapiolassa. (Kuva: Juha Tamminen)

Suomen stadion-olosuhteet ovat parantuneet viimeisten vuosien aikana, mutta paljon on vielä keskenkin. Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen puhui aiheesta Suplan Huucast-podcastissa.

Tero Auvinen luetteli ohjelmassa keskeneräiset stadion-hankkeet, joita muun muassa hän yrittää seurojen apuna saada eteenpäin. Yksi kauan agendalla ollut on Espoon Tapiola.

- Se on ollut meidän pöydällä liian pitkään. Haluamme, että se lähtee mahdollisimman nopeasti liikkeelle. Tampereen Tammelan purkaminen ja uuden 5000-6000 kapasiteetin stadion on toinen akuutti hanke. Sitten Lahden Kisapuisto-hanke ja Kuopion keskuskenttä, joka on toteutuessaan isompi. Myös Jyväskylän Hippos on yhtenä listalla. Se on kokonaisuudeltaan isompi kompleksi. Myös Kokkolan stadion on työn alla, Auvinen kertoo.

Yksi merkittävä "apuväline" asioiden eteenpäin viemisessä on viime vuonna perustettu pääsarjaseurojen olosuhdetyöryhmä, jota vetää OmaSP Stadionin Seinäjoella rakentanut Raimo Sarajärvi. Huomionarvoista on myös, että uusien stadioneiden hallinto ja huoltaminen on yhtä tärkeää kuin itse rakennusprosessi.

- Monesti rakentamiseen löytyy rahaa, mutta ei stadionin ylläpitoon ja käyttöön. Stadionin tulee olla taloudellinen kivijalka, jotta seura pystyy kehittymään. Se, että stadionin toiminta on taloudellisesti järkevää ja siinä on motiivi koko seuran kehittymiselle, on siis vähintään yhtä tärkeää kuin itse rakentamishanke.

OmaSP Stadion on Suomen mittapuulla erinomainen esimerkki monessa mielessä. Oheistoiminta, kuten VIP-tilat, on seuran talouden kannalta äärimmäisen tärkeää. Seinäjoella näin on, tietysti muun muassa onnistuneen katsomorakenteen lisäksi.

- Ero on juuri siinä, onko mahdollista myydä kahvin ja makkaran sijaan illallinen ja mikä on sen jälkeen ottelutapahtuman tuotto, Auvinen heittää.


Kaikki Veikkausliigan 2019 ottelut esitetään suorina lähetyksinä Ruutu-palvelussa.

Lähde: Suplan Huucast
Lisää uutisia