vko.20 // 26.5.2019

IFK Mariehamnin salamamaali toi täyden potin (IFK Mariehamn-VPS 1-0)

Keaton Isaksson salamamaali takasi IFK Mariehamnille 1-0 -kotivoiton VPS:sta. Vaasalaisilla on näin ollen edelleen ensimmäinen voitto tämän kauden Veikkausliigassa ottamatta.

VPS oli valmistautunut Wiklöf Holding Arenan pelialustaan harjoittelemalla Palosaarella. Kova sade oli kuitenkin tehnyt olosuhteista vielä haastavammat, koska märällä kentällä juokseminen oli raskasta ja pallo liikkui hitaasti maata pitkin. Ottelun alku oli vaasalaisille huonoin mahdollinen. Pelikellossa ei ollut vielä edes minuuttia, kun kotijoukkue lähti hyökkäykseen VPS:n harhasyötön jälkeen. Robin Sid onnistui pelaamaan pallon Keaton Isakssonille, jonka laukaus pienestä kulmasta yllätti Martin Kompallan ja kotijoukkue siirtyi ottelussa heti johtoon.

Vepsulla oli vaikeuksia toipua nopeasta takaiskumaalista ja kotijoukkue hallitsi peliä. VPS pääsi kuitenkin hiljalleen peliin kiinni ja onnistui luomaan yhä pidempiä hyökkäyksiä. VPS:n ensimmäinen todellinen mahdollisuus tasoittaa peli syntyi, kun ottelua oli pelattu hieman yli 20 minuuttia. Martti Haukiojan vasemman jalan keskitys löysi Steven Morrisseyn, mutta jamaikalaisen pusku suuntautui niukasti ohi Oskari Forsmanin vartioiman IFK-maalin. Pian tämän jälkeen Morrissey syötti Alain Ebwellen läpiajoon. Ebwelle yritti sijoittaa pallon maata pitkin takakulmaan, mutta Forsman onnistui torjunnassaan. Seuraavaksi Morrissey pääsi laukomaan läheltä, mutta IFK-vahti oli jälleen pallon tiellä.

Peli aaltoili päästä päähän ensimmäisen jakson loppupuoliskolla. Kotijoukkueen Sid pääsi laukomaan läheltä, mutta Jonas Häkkinen oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja blokkasi Sidin laukauksen. Daniel Sjölund vapautti Hampus Lönnin vielä läpiajoon hieman ennen puoliaikaa. Ruotsalaisen laukaus meni kuitenkin reilusti yli Kompallan vartioiman maalin. Puoliajalle lähdettiin kotijoukkueen johtaessa lukemin 1-0.

VPS aloitti toisen jakson hyvin. Joukkue vaikutti aggressiivisemmalta ja pelaajat tulivat kaksinkamppailuihin voimalla. Aktiivinen peli ei kuitenkaan tuottanut maalipaikkoja toisen puoliajan alussa, ja kotijoukkue onnistui laskemaan pelin tempoa. Peliä oli pelattu 58 minuuttia, kun Ebwelle pääsi murtautumaan IFK:n rangaistusalueelle. Kamerunilainen löysi syötöllään Momodou Sarrin, mutta kotijoukkueen Rick Ketting onnistui taklauksessaan ja Sarr ei päässyt laukomaan. Molemmat joukkueet vaikuttivat hiljalleen väsyvän raskaissa olosuhteissa.

Vaihdosta kentälle tullut Samu Alanko toi Vepsun peliin kaivattua energiaa, mutta viimeiset syötöt eivät löytäneet omia pelaajia. IFK Mariehamn pelasi johtoasemassa vahvasti, kuten se oli tehnyt jo Vaasassa aiemmin tällä kaudella. "Grönvitt" piti palloa ja VPS joutui juoksemaan pelivälineen perässä. Vepsun varsinainen loppukiri alkoi vasta ottelun viimeisillä minuuteilla. Joukkue sai muutamia erikoistilanteita, jotka aiheuttivat ongelmia kotijoukkueen puolustukselle. Tasoitus oli erittäin lähellä 89. peliminuutilla, kun Eero-Matti Auvinen laukoi rangaistusalueen rajalta volleysta kovan vedon kohti takayläkulmaa. Hyvän pelin IFK-maalilla pelannut Forsman venyi kuitenkin komeaan torjuntaan ja pelasti kotijoukkueen viime hetken takaiskumaalilta. Lopulta ottelun kreikkalainen päätuomari vihelsi pilliinsä viimeisen kerran ja VPS lähti kotimatkalle ilman pisteitä.

IFK Mariehamn-FC Lahti Wiklöf Holding Arenalla sunnuntaina 2.6. kello 18.30 ja HIFK-VPS Telia 5G Areenalla perjantaina 31.5. kello 18.30. Otteluita voi seurata suorana lähetyksenä Ruudussa.