AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.08 // 26.2.2019

​Oliko vanhalla joukkuetoverilla sormensa pelissä puolustajan siirrossa?

​Oliko vanhalla joukkuetoverilla sormensa pelissä puolustajan siirrossa?

Teemu Penninkangas siirtyi täksi kaudeksi FC Interistä FC Lahteen yksivuotisella sopimuksella. (Kuva: Juha Tamminen)

Teemu Penninkangas päätyi alkavaksi kaudeksi FC Lahteen, kun ulkomailta ei löytynyt sopivaa paikkaa. Europaikka on puolustajan vähimmäistavoite "Mustissa Kuhnureissa".

Teemu Penninkangasta ei ole nähty pelikentillä 10. helmikuuta pelatun Suomen Cupin ottelun jälkeen. Hän sairastui pian IFK Mariehamnia vastaan tahkotun vierasottelun jälkeen influenssaan ja on ollut käytännössä siitä asti vuodepotilaana.

- Itse asiassa tänään on oikeastaan sellainen ensimmäinen normaali päivä, Penninkangas kertoi tiistaina.

- Nyt pitää alkaa suunnittelemaan fysioterapeutin kanssa jotain treenejä tälle viikolla. Nyt tuntuu, että tauti on selätetty.

Sairastelu venyi odotettua pidemmäksi. Viime viikon maanantaina Penninkangas luuli olevansa parantumassa ja meni mukaan FC Lahden aamuharjoituksiin, joiden jälkeen kuume nousi uudestaan.

- Sitten alettiin miettimään, että mitä tämä nyt on, kun on kestänyt niin pitkään. Sitten menin verikokeisiin.

Verikokeissa ilmeni sairastuminen influessaan. Nyt tauti on hellittämässä hyvään aikaan, sillä lauantaina FC Lahti matkustaa viikoksi leirille Turkkiin.

Leirin merkitys on Penninkankaalle suuri pariltakin eri kantilta. Fyysisesti hyvään kuntoon pääseminen on toki tärkeää ja toivottavaa, mutta myös hitsautuminen sisälle uutta joukkuetta on merkityksellinen palanen alkavaa kautta ajatellen.

- Olisi kiva, että saisi itsensä tällä viikolla sellaiseen kuntoon, että voisi vetää siellä kunnolla treenejä. Ei menisi ihan polkupyöräilyksi tai hölkkäämiseksi, niistä leireistä kun saa aina niin paljon irti.

Lahteen Penninkangas siirtyi täksi kaudeksi FC Interistä. Pitkä vasenjalkainen laitapuolustaja tähysi aluksi ulkomaan kentille, mutta kun sopivaa paikkaa ei löytynyt, hän jäi Suomeen ja vaihtoi maisemaa Turusta Lahteen.

- Se oli aika selkeää jo heti loppukaudesta ja kauden jälkeen, ettei siellä (Interissä) ole jatkoa (tarjolla). Ykkössuunnitelmani oli taas yrittää katsoa aika loppuun asti, mitä tulee ulkomailta. Sitten hommat menivät niin, ettei ollut mitään sellaista mihin olisin tarttunut, Penninkangas selitti.

FC Lahden päävalmentaja Sami Ristilä otti Penninkankaaseen yhteyttä pariin eri otteeseen ja vakuutti 26-vuotiaan siitä, että "Mustat Kuhnurit" voisi olla hyvä paikka pelata. Puhelut Ristilän kanssa loivat Penninkankaalle tunteen, että mastokaupungissa hän voi saada itsestään parhaan mahdollisen irti.

Pelaaja myöntää, että myös entisellä joukkuetoverilla Matti Klingalla saattoi olla sormensa pelissä siirrossa. Klinga ja Penninkangas pelasivat yhdessä SJK:ssa kaudella 2016.

- Saattaa olla, että kun hän itse siirtyi Lahteen, niin katseeni oli vielä ulkomailla. "Masa" oli tainnut sanoa Ristilälle, että Penninkangas on vielä vapaana. Ehkä se tuli vähän sitä kautta, että Ristilä oli tosi aktiivinen oikeastaan tammikuun alusta asti, Penninkangas kertoi.

Klinga palasi kotikaupunkinsa ykkösseuraan täksi kaudeksi pelattuaan neljällä viime kaudella muualla. Kaudeksi 2015 Klinga siirtyi Lahdesta HJK:hon ja sen jälkeen SJK:hon.

89 Veikkausliigan ottelua urallaan pelannut Penninkangas solmi puolestaan sopimuksen Lahteen tammikuun puolivälin jälkeen. Se tuntui APV:n ja TP-Seinäjoen kasvatista oikealta ratkaisulta ennen kaikkea siksi, että hänellä ja Ristilällä tuntui olevan samat näkemykset jalkapallosta ja hänen roolistaan.

Tänä talvena Penninkangas ei käynyt näytillä ulkomailla, vaikka hänen mukaansa tänäkin vuonna kiinnostusta ilmeni Puolasta.

- Odotimme sieltä vahvistusta. Sieltä tuli signaali, että oli kiinnostusta ja että he selvittelevät minä päivänä lentäisin sinne. Mutta aika meni vaan lentolippujen odottamiseen, ei sieltä koskaan mitään tullut. Ei ollut nyt niinkään lähellä mitä esimerkiksi vuosi sitten, hän kertoi.

194-senttinen pakki on jonkin verran yllättynyt siitä, ettei entisestä seurasta SJK:sta osoitettu häntä kohtaan konkreettista kiinnostusta alustavista tunnusteluista huolimatta.

- Ehkä jopa vähän ihmettelin sitä, kuinka SJK ei ollut kovin aktiivinen varsinkaan tuossa loppuajasta, kun agentti ilmoitti, että voidaan neuvotella Suomen seuroihin. Kyllä sieltä soiteltiin jo kesällä ja kauden jälkeen pyydettiin käymään toimistolla, mutta kun oikeasti alettiin neuvottelemaan, sieltä ei kuitenkaan hirveästi ollut mitään.

Penninkangas ei saanut Seinäjoelta missään vaiheessa signaalia, että hänet oikeasti haluttaisiin takaisin "Kerhoon".

Pelipaikkakohtaisesti Penninkangas on alakerran moniosaaja, sillä hän pystyy pelaamaan topparina ja laitapuolustajana. Lahdessa jälkimmäinen tontti tulee todennäköisesti tutummaksi.

- Niin me olemme vähän jutelleet ja se näkemys on ollut molemmilla, niin itelläni kuin valmennuksella, että ehkä siinä saa eniten irti itesestäni. Pystyn pelaamaan topparinakin, mutta joskus tuntuu että se jää vähän turhan staattiseksi rooliksi. Apuja on kuitenkin hyökkäyspäähän, ja nimenomaan valmentaja haluaa myös, että olen aktiivinen siellä yläalueellakin.

- Sitä kautta voisi myös tulla tehoja, Penninkangas hymähti.

Ensin Ilves, sitten Inter ja nyt FC Lahti. Kahtena viime kautena Penninkangas on tähdännyt "vuoden projektiin", jonka kautta yrittää ponnistaa ulkomaille. Tampereella ja Turussa yritys ei onnistunut, mutta nyt hän toivoo, että hyvin sujunut yhden kauden pesti kotimaassa johtaisi siirtoon ulkomaille.

- Yritetään taas vetää kovaa, jos onnistuisi kauden jälkeen. Minulle tuli vahvasti sellainen tunne, että täällä Lahdessa pystyn seurankin puolesta saamaan ne tarvittavat työkalut siihen, että pystyy vetämään onnistuneen kauden. Ainakin saa hyvät valmiudet siihen, että voi onnistua hyvin. Näen sen edelleen niin, että kun vaan vetää hyvän kauden, vielä on sauma lähteä.

Penninkangas on onnistunut menestymään uransa jokaisena liigakautena. Hän on juhlinut joukkueensa kanssa pääsyä europeleihin joka kerta kausien 2014-2018 aikana - ja usein myös mitalia.

Vuosina 2014-16 SJK ja Penninkangas voittivat joka kausi mitalin, 2017 Ilves tuli kolmanneksi ja viime kaudella Inter voitti Suomen cupin finaalissa HJK:n ja selviytyi sen myötä eurokentille täksi kesäksi.

Lienee selvää, että hurjan "europutken" jatkuminen on hänelle iso tavoite myös Lahdessa.

- Ilman europaikkaa ei ole jääty vielä eikä jäädä tälläkään kaudella. Se on itselleni selkeä tavoite, kyllä se pitää raapia.

Kilpailu 12 joukkueen sarjassa on kovaa, mutta Penninkangas uskoo mitalisijan olevan hyvinkin mahdollinen. Lahti on osoittanut iskukykynsä jo Suomen Cupissa.

- Jos vain onnistumme ja hoidetaan hommat, vaikka mukana onkin tosi paljon tasaisia joukkueita ja homma on pienestä kiinni, niin ihan hyvät saumat on mitalisijoille. En näe siihen mitään esteitä.

- Materiaali ja aistimani joukkuehenki ovat saaneet hyvät tuntemukset itselleni. Joukkueen yhtenäisyys kentällä ja sen ulkopuolella on tärkeää.

Lisää uutisia