FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KPV KuPS RoPS SJK VPS
vko.06 // 12.2.2019

​Pelaajien terveydentilan seuranta käynnistyy alkavalla Veikkausliigakaudella

​Pelaajien terveydentilan seuranta käynnistyy alkavalla Veikkausliigakaudella

Veikkausliigapelaajien terveydentilaa tarkkaileva tutkimus käynnistyy alkavalla kaudella. (Kuva: Juha Tamminen)

Veikkausliigapelaajien terveydentilaa tarkkaileva tutkimus käynnistetään keväällä.

Alkavalla kaudella suomalaisessa jalkapallossa käynnistyy pelaajien terveydentilaa selvittävä tutkimus. UKK-instituutin tutkimuksen myötä kaikissa Veikkausliigan joukkueissa otetaan käyttöön pelaajien terveydentilan seuranta. Seuranta auttaa kehittämään vammojen ja sairauksien tunnistamista, hoitoa ja ennaltaehkäisyä sekä lisäämään terveitä harjoituspäiviä.

Tutkimus tulee tarpeeseen, sillä aikaisempi koko kauden kattava vammojen rekisteröinti suomalaisessa Veikkausliigassa on tehty vuonna 1993. Sittemmin sekä jalkapallo lajina että vammojen ehkäisy ja hoito ovat kehittyneet huomattavasti. Tutkimus tuottaa tarkkaa tietoa pääsarjatasolla pelaavien miesjalkapalloilijoiden vammoista ja sairastumisista. Selvittämällä yleisimmät pelaajien harjoittelua ja pelaamista häiritsevät terveysongelmat voidaan niiden ehkäisyä tehostaa.

Tampereen Urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin johtama tutkimushanke käynnistyy helmikuussa 2019 ja jatkuu kauden loppuun asti. Hanke on saanut hyvän vastaanoton joukkueissa.

– Tosi tärkeää päästä pois mutu-tiedosta ja saada parempaa ja tarkempaa tietoa vammoista, jotta niitä pystytään tehokkaammin ennaltaehkäisemään, FC Hongan päävalmentaja Vesa Vasara toteaa.

Terveydentilan viikoittainen monitorointi on maailmalla osa huippu-urheilijan arkea. Norjalaisten tutkijoiden kehittämä seurantajärjestelmä tuodaan nyt myös suomalaiseen urheiluun. Tutkimukseen osallistuvat pelaajat raportoivat mobiilisti viikoittain urheilua häiritsevät vammansa ja terveysongelmansa. Tiedot välittyvät myös joukkueiden lääkintähuollolle.

– Tutkittu tieto tukee joukkueen ja pelaajien valmistautumista sekä palautumista suunnitelmallisesti. Tämän kaltainen tutkimus antaa minulle paremmat työkalut suunnitella pelaajille yksilöllisiä, vammojen ennaltaehkäisyä tukevia harjoitteita läpi koko kauden, Ilveksen fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Heli Rekimies kertoo.

Kauden aikana kertyvän tiedon avulla voidaan tehostaa urheilua häiritsevien vammojen ja sairauksien varhaista tunnistamista ja edistää urheilijoiden terveyttä.

– Tehokas vammojen ehkäisy parantaa pelaajan ja joukkueen menestymismahdollisuuksia sekä pienentää vammojen seurauksena kehittyvien pitkäaikaishaittojen, kuten nivelrikon riskiä. Vammojen ehkäisy vähentää myös yhteiskunnalle aiheutuvia suoria ja epäsuoria kustannuksia, hankkeen vastaava tutkija Mari Leppänen muistuttaa.

Lähde: UKK-instituutin tiedote
vko.29 // 22.7.2019
Lisää uutisia