FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.05 // 6.2.2019

​KuPS:n toppari kertoo, miksi palasi Suomeen - "Älyttömän työn takana"

​KuPS:n toppari kertoo, miksi palasi Suomeen - "Älyttömän työn takana"

Juho Pirttijoki ei saavuttanut Ruotsissa haluamaansa. (Kuva: Juha Tamminen)

Juho Pirttijoki jätti ruotsalaisen GIF Sundsvallin vuosi ennen sopimuksensa loppumista ja siirtyi viime kauden lainaseuraansa KuPS:aan. Nyt "Toijalan Herkules" kertoo, miten kyseiseen tilanteeseen päädyttiin.

Juho Pirttijoen suunnitelma vaikutti selvältä vuodenvaihteessa. Ensin luvassa oli leiri Qatarissa Suomen A-maajoukkueen kanssa, sen jälkeen lyhyt stoppi Suomeen hakemaan koira ja tyttöystävä ja sitten paluu Ruotsiin seurajoukkueen GIF Sundsvallin mukaan.

Pirttijoen aikomuksena oli palata Ruotsiin ja lunastaa pelipaikka Allsvenskan-seurasta viimeisenä sopimuskautenaan. Kausien 2017 ja 2018 aikana suomalainen pelasi Allsvenskanissa vain reilut 100 minuuttia seitsemässä ottelussa. Viime lopukaudella hän haki minuutteja KuPS:ssa lainapahvilla.

- Uskon ihan täysin ottavani pelipaikan Sundsvallista, kun sinne menen, Pirttijoki sanoi Palloliiton sivuilla 4. tammikuuta.

Asiat eivät kuitenkaan sujuneet toivotulla kaavalla. Tammikuun lopulla KuPS tiedotti ostaneensa Pirttijoen Sundsvallista ja solmineensa väkivahvan topparin kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

Miten tässä näin kävi? Vielä kuun alussa Pirttijoki vakuutti taistelevansa paikasta GIF Sundsvallin avausmiehistössä, mutta tuloksena olikin paluu tuttuun sarjaan, Veikkausliigaan.

Toijalan Pallo-49:n ja FC Hakan kasvatti oli jo pitkään pohtinut asemaansa Sundsvallissa. Peliaikaa ei ollut juuri tullut aiempina kausina, ja vammatkin olivat haitanneet pestiä länsinaapurissa. Ajatus lähdöstä konkretisoituikin pian Huuhkajien Qatarin-reissun (4.-12.1.) jälkeen.

- Se asenne minulla on tietysti koko ajan ollut, että pelaan siellä missä minulla on sopimus. Mutta viimeiset kaksi vuotta olen ollut puoliksi Sundsvallissa ja puoliksi muualla. On tullut keskusteltua parin valmentajan kanssa, enkä ole nähnyt asiaa niin, että sieltä olisi realistista ottaa pelipaikka, Pirttijoki sanoo ja jatkaa:

- GIF Sundsvallin pelityyli on niin palloa pitävä. Oli joku tilastokin, että GIF Sundsvall on Euroopan pääsarjojen eniten palloa pitävä joukkue. Yksinkertaisesti se pelityyli ei vaan soveltunut minun pelityyliini.

Pirttijoen mukaan hänen edellään oli 2-3 espanjalaista topparia, jotka ovat pelityylin kannalta häntä parempia rooleissaan.

- Vaikka minulla on toisia avuja joissa olen heitä selvästi parempi, se olisi ollut niin älyttömän työn takana, että olisi voinut sieltä pelipaikan lunastaa. Lähdin mieluummin sillä ajatuksella, että minun pitää päästä pelaamaan.

- En pidä peliaikaa tietenkään itsestäänselvyytenä KuPS:ssakaan. Koska viimeiset kaksi vuotta ovat olleet rikkonaisia ja on ollut haastavaa pelata säännöllisesti, Kuopio on minulle loistava paikka tässä vaiheessa.

KuPS:lle Pirttijoki on huippuvahvistus keskuspuolustajan paikalle. Viime kaudella lempinimellä "Toijalan Herkules" tunnettu toijalalainen oli isossa roolissa syksyllä, kun KuPS voitti pronssia.

- Juttelin KuPS:n suuntaan, miten siellä satsataan vielä viime kautta kovemmin ja yritetään saada vielä parempi tulos, niin kyllä pelkästään se ajatus kiinnosti minua niin paljon myös. Oli helppo päätös lähteä Kuopioon., Pirttijoki vakuuttaa.

Qatarissa Pirttijoki oli sivussa maaotteluista Ruotsia ja Viroa vastaan Ruotsi-ottelun valmistavissa harjoituksissa tulleen takareisivamman takia. Kyseessä oli kuitenkin pievä vamm, ja nyt hän on taas täydessä kunnossa. Kookas toppari nähtiin kentällä viikonloppuna, kun KuPS hävisi VPS:lle 0-1 Vaasassa pelatussa Suomen Cupin ottelussa.

Pirttijoki sai seuran verkkosivuilla kehuja otteistaan päävalmentaja Jani Honkavaaralta. Myös pelaaja oli suhteellisen tyytyväinen esitykseensä.

- Fyysinen kuntoni on tällä hetkellä erittäin hyvä, mihin olen tosi tyytyväinen. Olen treenannut lujaa marras-joulukuun ja fyysinen kuntoni on jopa parempi kuin koskaan aikaisemmin. Pelaaminen tuntui tosi helpolta. Ainoa asia mikä jäi ärsyttävästi harmittamaan, oli se maali. Siitä otan kyllä ison osan itselleni, se oli selkeä yksi vastaan yksi -häviö, hän huokaa.

Esitys oli positiivinen siinäkin mielessä, että Pirttijoki oli pelannut viimeksi lokakuussa Veikkausliigan päätöskierroksella IFK Mariehamnia vastaan. Valmistautuminenkin oli varsin repalainen, sillä alla oli vain kahdet joukkueharjoitukset KuPS:n kanssa.

Lisää uutisia