FC Haka FC Honka FC Inter FC Lahti HIFK HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS RoPS SJK TPS
vko.03 // 24.1.2019

​RoPS-tulokas: "Haluan näyttää, miten hyvä pelaaja oikeasti olen"

​RoPS-tulokas: "Haluan näyttää, miten hyvä pelaaja oikeasti olen"

Kuva: RoPS

Helsinkiläinen topparilupaus Kalle Katz siirtyi napapiirille RoPSin paitaan, jotta pääsee näyttämään kaikille pystyvänsä pelaamaan Veikkausliigatasolla.

19-vuotias Kalle Katz aloitti futisuransa Käpylän Pallossa, josta siirtyi teini-ikäisenä HJK:hon. Klubissa Katz nousi nopeasti ikäluokkansa maajoukkueisiin. Kutsu kävi nopeasti myös juniorijoukkueista Klubi04:ään, jonka kanssa Katz nousi runkopelaajana Ykköseen kauden 2017 päätteeksi.

Samalla Katz sai ensimmäiset kosketuksensa Toni Koskelan kanssa, joka oli tuolloin Klubi04:n käskyttäjänä. Katz myöntääkin, että paluu tutun valmentajan opetukseen painoi isosti vaakakupissa uutta seuraa metsästettäessä.

- Toni Koskelalla oli iso vaikutus siirtoon. Se on hyvä, kun me molemmat tunnemme toisemme jo valmiiksi. Molemmat osapuolet myös tietää samalla, mitä tulemme saamaan toisiltamme. Tiedämme asenteet ja tavat käsitellä erilaisia tilanteita, Katz kertoo.

- Mielestäni Toni on todella hyvä valmentaja ja varmasti yksi parhaista, joita minulla on ollut urani aikana. Hän on tosi vaativa, mutta samalla sopivan analyyttinen. Hän osaa analysoida tilanteita myös tunteiden ulkopuolella. Hän osaa käydä tilanteita läpi pelaajien näkökulmasta, joten hän ymmärtää pelaajia ja tietää futiksesta paljon, Katz jatkaa.

Tuttu valmentaja oli yksi syy, miksi Katz halusi Rovaniemelle. Kaikista tärkein syy oli peliaika.

- Ykkösjuttu oli hakea peliaikaa, koska sitä ei ollut HJK:ssa niin paljon tarjolla kuin RoPS:ssa on mahdollista saada. Haluan sen peliajan kautta näyttää miten hyvä pelaaja oikeasti olen Veikkausliigatasolla, Katz naulaa.

Pääkaupunkiseudulla kasvaneelle pelaajalle ei ole enää kovin vaikeaa sopeutua Rovaniemelle. Muun muassa Timo Stavitski, Saku Ylätupa, Leo Väisänen, Lucas Lingman, Lassi Lappalainen ja Lassi Järvenpää ovat kaikki entisiä HJK:laisia, jotka lähtivät peliajan perässä pohjoiseen.

Katz on näin pystynyt keskustelemaan etukäteen, mitä tuleman pitää. Heidän onnistumisensa pelikentillä puolestaan antaa uskoa, että myös itse voi lyödä läpi.

- Eniten minuun vaikutti se, miten Leo Väisänen pelasi RoPS:ssa kaksi vuotta. "Leksalla" meni tosi hyvin. Koen olevani hänen kanssaan aika samanlainen pelaaja, niin sitä kautta pyrin tekemään samanlaisen läpimurron, Katz kertoo.

RoPS:sta onkin menty maailmalle viime vuosina. Väisänen siirtyi kesken viime kauden Hollantiin FC Den Boschiin, Saku Ylätupa sitä aikaisemmin Ajaxiin ja Timo Stavitski Ranskaan Caenin paitaan.

Katzin tavoite on myös jonain päivänä Euroopan isommilla kentillä, mutta ensin pitää ottaa oikeita askeleita eteenpäin kehityksessä. Viime kaudella Ykkösessä Katz kehittyi koko ajan kauden edetessä. Tällä kaudella hän haluaa löytää tasaisuuden otteisiin.

- Rutiininomainen pelaaminen eli minun pitää olla tasaisempi pelaaja kuin mitä olen ollut. Suhteellisen paljon pelejä tulee kauden aikana eikä ihan kaikissa pysty olla täysin aktiivinen ja pysty suorittaa omalla tasolle. Silloinkin pitää pystyä tekemään muita juttuja, puolustaa hyvin boksia ja raapia se tulos, Katz tietää.

Toni Koskela kehui RoPS:n verkkosivuilla Katz:n pelinavaamiskykyjä, mutta kuvaili myös häntä "sopivan ilkeäksi". Mitä Koskela tällä tarkoitti?

- Varmasti sitä, että osaan olla aika tempperamenttinen välillä, mutta se on myös vahvuuteni. Mun asenne on kohdillaan ja pystyn ottamaan oikeita asioita irti oikeista asioista. Pystyn kääntämään tempperamenttini myös hyväksi kiukuksi jos kentällä tapahtuu jotain sellaista, joka ei mene ihan kohdilleen, Katz kuvailee.

Katzilla lähtee käyntiin viimeinen vuosi kolmen vuoden sopimuksesta, jonka hän allekirjoitti HJK:n kanssa vuonna 2017. Nyt hän keskittyy tietysti pelkästään RoPS:n kanssa pelaamiseen.

- Minulla on optio myös ensi vuodesta HJK:n kanssa. He tekevät sillä miten parhaaksi näkevät. Mitään en sulje ikinä pois.

Katz pääsee aloittamaan kauden RoPS:n kanssa lauantaina 26.1, jolloin joukkue matkustaa Suomen Cupin avausottelussaan Ilveksen vieraaksi.

Lisää uutisia