AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.50 // 12.12.2018

​KuPS:ssa laaja panostus maalivahtivalmennukseen

​KuPS:ssa laaja panostus maalivahtivalmennukseen

Jori Särkkä (vas.) toimii KuPS:n maalivahtivalmentajana. (Kuva: Juha Tamminen)

Kuopion Palloseura on tehostanut fysiikkavalmennustaan hankkimalla lisää huippuluokan ammattiosaamista Espanjasta. Myös seuran maalivahtivalmennusta on tehostettu jo aiemmin kotimaisen huippuammattilaisen voimin.

Kokenut maalivahtivalmentaja Jori Särkkä aloitti työt kuopiolaisseurassa syksyllä 2017 ja johtaa koko seuran maalivahtivalmennuksen toimintaa Veikkausliigajoukkueen tasolta aina nuorimpiin juniori-ikäluokkiin asti.

Särkän johdolla seuraan on luotu viisitasoinen valmennus- ja toimintalinja, joka kattaa kaikki ikäluokat pienistä huipulle asti. Särkkä koordinoi seuran maalivahtivalmennustoimintaa ja seuran sisäistä maalivahtivalmentajakoulutusta. Toiminta on saatu hyvään käyntiin kaikkien ikäluokkavastaavien maalivahtivalmentajien kesken.

Särkkä käyttää termiä "PRO-aktiivinen maalivahtipeli" kuvailemaan nykyaikaisen maalivahtipelaamisen asettamia vaatimuksia. Kyse on tiivistetysti siitä, että nykymaalivahdin pitää pystyä osallistumaan enemmän joukkueen pelaamiseen sekä puolustus- että hyökkäyspelin osalta.

- Tavoitteena on luoda maalivahdista uudenlainen laajalla alalla toimiva pelaaja ja nimenomaan joukkueen jäsen. Me haluamme kehittää nykyaikaisia maalivahtityyppejä, jotka pystyvät vastaamaan nykyhaasteisiin ollen mm. hyviä pelaamaan jalalla sekä havainnoimaan ja ennakoimaan pelitilanteita. Meillä on paljon töitä tehtävänä, mutta me olemme hyvillä jäljillä, Särkkä iloitsee.

Särkkä on työskennellyt maalivahtivalmennuksen alalla kaikkiaan 19 kautta Suomen Palloliitossa U15-U21-ikäluokissa sekä seuratasolla Tampereen Ilveksessä (naiset ja pojat), Hakassa, Kiinan superliigassa, JJK:ssa ja SJK:ssa kaudet 2014-2016, jonka jälkeen hän saapui Kuopioon. Mittavan työkokemuksen omaava Särkkä on tyytyväinen kuopiolaisseuran maalivahtitilanteeseen.

- Meillä on hyvä pöhinä päällä. Hyviä talentteja ja hyviä maalivahtityyppejä löytyy ja on mukava tehdä töitä heidän kanssaan. He ovat erittäin hyviä valmennettavia ja heillä on hyvä fokus kaikkeen treenaamiseen. Meillä on hyvä toimiva maalivahtiyhteisö ja harjoituksissa on innokas ilmapiiri.

- Olen mukana myös Pohjois-Savon urheiluakatemian aamuharjoituksissa ja myös A- ja B-junioreiden harjoituksissa. Tehtäväni on koko maalivahtivalmennuslinjan organisointi ja koordinointi joka tasolle kaikissa ikäluokissa sekä maalivahtivalmentajien tutorointi. Meillä on hyvällä tasolla oleva yhdenmukainen valmennuslinja, Särkkä toteaa.

Veikkausliigassa pelaavan joukkueen maalivahtitilanne on erinomaisella tasolla joulukuussa. Ykkösmaalivahti Otso Virtanen lukeutuu koko liigan kovimpien tähtinimien joukkoon ja otti päättyneellä pelikaudella kiinni useita ratkaisevia "gamesavereita", kuten kauden päätösottelussa Maarianhaminassa.

Kakkostorjujana toiminut Miika Töyräs pääsi vihdoinkin tekemään oman liigadebyyttinsä pelaten kahdeksan Veikkausliigaottelua ja torjuen niissä yhden nollapelin. Töyräs on pelannut yhteensä jo 18 nuorisomaaottelua Suomen paidassa (2 U16, 6 U17, 5 U18, 5 U19). Nuori Hemmo Riihimäki on pelannut tähän mennessä kolme nuorisomaaottelua (2 U15, 1 U16) ja hän kävi helmikuussa 2018 viikon mittaisella harjoittelumatkalla Aston Villassa. Toinen lupaava molari Aleksi Honka-Hallila pelasi syyskuussa 2018 ensimmäisen nuorisomaaottelunsa (U18) ja on noussut uusimpana jäsenenä mukaan liigajoukkueen maalivahtirinkiin.

- Meillä oli aika intensiivinen loppukausi ja syksy. Kauden jälkeen me olemme vähän laskeneet kierroksia alas ja marraskuussa me olemme treenanneet kolme viikkoa neljän sopimusmaalivahdin kanssa. Meillä on hyvä tilanne tehdä töitä heidän kanssaan. Ryhmässä on oikeanlainen henki ja kaikki tukevat toisiaan. Harjoituksissa toiminta on intensiivistä ja pelaajat tekevät valmentajan roolin helpoksi, Särkkä sanoo.

- Töyräs, Riihimäki ja Honka-Hallila ovat jo pelanneet KuFu:ssa kakkosta ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Miika pääsi tekemään oman liigadebyyttinsä vastaten erittäin hyvin haasteeseen ja selviytyi kunnialla. Otso voitti omilla suorituksillaan meille monta sarjapistettä ja viimeinen peli Maarianhaminassa oli piste iin päälle, Särkkä sanoo.

- Nyt joulukuussa me olemme harjoitustauolla. Jokainen pelaaja hoitaa kuitenkin joulukuun omatoimisen harjoittelujaksonsa oman henkilökohtaisen harjoitussuunnitelmansa mukaisesti ja tammikuussa me jatkamme pre-seasonia kovalla innolla.

Lisää uutisia