vko.42 // 21.10.2018

PS Kemi nappasi voiton IFK Mariehamnista (PS Kemi-IFK Mariehamn 2-0)

Jo putoamaan tuomittu PS Kemi kiusasi IFK Mariehamnia ja voitti kotonaan Juho Mäkelän sekä Ville Moilasen osumilla 2-0.

PS Kemi hyvästeli liigapelit kotikentän osalta 2-0 -voitolla IFK Mariehamnista. Voitto maistui varsin makealta, sillä edellisen kerran pununutut juhlivat kotivoittoa lähes kolme kuukautta sitten heinäkuun lopulla. Tuolloin KuPS kaatui 3-2, mutta sen jälkeen PS Kemi ei onnistunut Sauvosaaressa maalinteossakaan ennen sunnuntaita. PS Kemillä oli takanaan kymmenen voitottoman ottelun ja kuuden tappiopelin putki, joten niin pelaajat kuin kannattajatkin nauttivat kauden viidennestä voitosta täysin siemauksin.

Kotivoiton pohjusti ensimmäisen liigapelinsä pelannut maalivahti Tatu Kujanpää. Nollapeli on aina maalivahdille huippusaavutus. Muita voiton takuumiehiä olivat kauden seitsemännen osumansa juuri ennen taukoa puskenut Juho Mäkelä ja toisen jakson lopulla uransa ensimmäisen liigamaalin viimeistellyt Ville Moilanen. Lisäksi joukkueen uhrautuva puolustuspeli oli uomissaan. Nollapeli oli joukkueelle vasta kauden viides.

Ottelun ensimmäinen kulminaatiopiste nähtiin ottelun 24. minuutilla. Husein Demiri oli pyrkimässä läpiajoon ja vieressä juossut IFK Mariehamnin Hamed Coulibaly töni makedonialaisen nurin. Tuomari Mohammad Al-Emara näki rikkeen vapaapotkun ja punaisen kortin arvoiseksi Joka tapauksessa ylivoimalle päästyään ottelun muutenkin pirteästi aloittanut PS Kemi otti pelinhallinnan vielä selvemmin itselleen.

Kotijoukkueen ylivoimasta ja hallinnasta huolimatta ennen Mäkelän osumaa jakson parhaat tekopaikat rakensi vierasjoukkue. 32. minuutilla valkovihreiden Simon Silverholt pääsi puikahtamaan läpiajoon, mutta hyvin vastaantullut Kujanpää onnistui torjumaan ruotsalaisen laukauksen. 43. minuutilla vieraiden tällä kaudella kymmenen osumaa tehnyt Aleksei Kangaskolkka pääsi puskemaan maalinedustalta, mutta Kujanpää oli jälleen oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja nappasi pallon syliinsä.

Avausjakson viimeisellä minuutilla Juho Mäkelän puskema osuma oli varsinainen pukukoppimaali, johon hienon keskityksen tarjoili Kristian Heinolainen. Maalinedustalla Igor Tatomirovic ei pystynyt estämään Mäkelää, vaan kauden 27. kemiläismaali ja Mäkelän liigauran 111:s täysosuma syntyi näyttävästi.

Toisella jaksolla nähtiin varsin viihdyttävää jalkapalloa ja tilanteita vuoronperään molemmissa päissä. PS Kemi ei kyennyt käyttämään miesylivoimaansa hyväkseen, vaikka tilaisuuksia oli kosolti. Ylivoimahyökkäyksissä joko viivyteltiin, syötöt lähtivät myöhässä tai epätarkasti ja monta potentiaalista maalipaikkaa jäi syntymättä.

Toisaalta IFK Mariehamn haki tasoitusta riskilläkin, jonka myötä PS Kemille avautui nopean vastahyökkäyksen paikkoja runsaasti. Hieman tarkemmalla pelillä loppulukemat olisivat voineet oli paljon selkeämmätkin kotijoukkueen eduksi. Lähimpänä lisäosumaa oli läpi ottelun aktiivisesti pelannut Juho Mäkelä, joka kapteenin roolissa näytti esimerkkiä pelikavereilleen. Ville Moilasen syöttö vapaana olleelle Mäkelälle livahti hieman liian eteen, eikä "Mäksä" aivan ehtinyt kiinni palloon ja tilanne valui hukkaan. Toki vieraatkin saivat ajoittain painetta kotijoukkueen maalinedustalle, mutta kotijoukkueen puolustus kesti kaikki tilanteet.

Ville Moilasen 88. minuutilla iskemä 2-0 -osuma katkaisi vieraiden selkärangan lopullisesti. Moilanen itse rakensi tekopaikkansa etenemällä keskikentältä kohti Igor Levchenkon vartioimaa vierasmaalia kohti. Nuorukainen syötti keskellä vapaana olleelle Mäkelälle, joka pyörähti ja pisti pallon takaisin liikettään maalia kohti jatkaneelle Moilaselle vapaaseen paikkaan ja kaupungin oma poika veti pallon voimalla maata pitkin maalin. Peliväline pomppasi takaraudasta takaisin kentälle niin nopeasti, että osa yleisöstä ei ehtinyt tajuta pallon käyneen maalissa.

Mäkelä kunnostautui maalin ja maalisyötön lisäksi omassa päässä. Konkari pelasti kotijoukkueen kertaalleen takaiskulta puskemalla pallon maaliviivalta väljemmille vesille, eikä ottelun toiseksi parhaan pelaajan palkinto mennyt lainkaan väärään osoitteeseen. Ottelun parhaana palkittiin maalivahti Tatu Kujanpää ja kotijokkue putsasi koko palkintopöydän, kun kolmospalkinto ojennettiin keskikentällä uurastaneelle Iiro Vanhalle.

IFK Mariehamnille tappio merkitsi sitä, että joukkue on yhä vaarassa joutua liigakarsintaan. Ennen viimeistä kierrosta joukkue on SJK:n kanssa 31 pisteessä kaksi pistettä karsijan paikalla olevaa TPS:aa edellä. Viimeisellä kierroksella IFK Mariehamn kohtaa kotonaan yhä pronssista taistelevan KuPS:n, SJK kohtaa kotonaan FC Interin ja TPS niinikään kotonaan jo aikaa sitten mestaruutensa varmistaneen HJK:n. PS Kemi puolestaan on jo aloittanut valmistautumisen ensi kesän Ykköseen.

FC Lahti-PS Kemi Kisapuistossa lauantaina 27.10. kello 15.00 ja IFK Mariehamn-KuPS Wiklöf Holding Arenalla lauantaina 27.10. kello 15.00. Otteluita voi seurata suorina lähetyksinä Ruudusta.

Lähde: PS Kemin verkkosivut