AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.42 // 20.10.2018

Ilves-konkari nuorten esiinmarssista - ”Ketään ei vain lyödä kentälle ja sanota, että pärjäile”

Ilves-konkari nuorten esiinmarssista - ”Ketään ei vain lyödä kentälle ja sanota, että pärjäile”

Kuva: Juha Tamminen

35-vuotias Mika Hilander on Ilveksen kauden 2018 kokenein pelaaja. Hänen lisäkseen vain 30-vuotias Jani Tanska on syntynyt 1980-luvulla. Maalivahti ottaa roolinsa arjessa rennosti, mutta tosipaikan tullen hän tietää mitä tehdä.

Ilves kärsi ennen maaottelutaukoa 0-2-tappion KuPS:lle ja tippui Veikkausliigassa viidenneksi. Matkaa pronssille on kolme pistettä. Tuon pelin jälkeen Mika Hilanderin pelivuosista oli hyötyä.

- Olimme pettyneitä ja kopissa oli pelin jälkeen hiljaista. Tällaistahan tämä on, viime vuonna hymyiltiin ja tänä vuonna ei ehkä niin leveästi. Teoreettiset mahdollisuudet on edelleen, mutta kyllä me olimme pettyneitä ja jätkiä piti vähän tsempata, Hilander kertaa.

- Tuollaisissa tilanteissa, kuten viime kierroksen pettymyksen jälkeen, roolini kasvaa. Silloin otan vastuuta ja tsemppaan. Perus arjen pukukoppihommassa olen ihan seinäruusu.

Hilander nauraa todellakin olevansa välillä hieman ulalla nuorten kollegoidensa jutuista. Ilves on luonut toimivan tavan tuoda nuoria sisään tositoimiin, mutta onhan se selvä, että lähes 20 vuoden ikäero näkyy arjen tekemisissä.

- Nuorilla on ihan omat juttunsa, eivät he näin vanhaa enää jaksa kuunnella. Enkä minä edes tiedä mistä he vapaa-ajalla puhuvat, Hilander nauraa.

Ilves on kerännyt tänä vuonna paljon otsikoita nimenomaan nuorten pelaajiensa esiinmarssista. Päävalmentaja Jarkko Wiss on tilanteen niin vaatiessa antanut nuorille mahdollisuuksia ja he ovat myös huutoon vastanneet. Isosti joukkueen taso ei ole tästä heilahdellut.

- Runkomme on vahva ja kokeneet pelaajat ovat onnistuneet. Siihen päälle ovat tulleet nuoret, jotka ovat olleet hyviä ja pelanneet ylätasollaan. Me olemme mielestäni myös taktisesti hyvin valmennettu joukkue. Valmennus tuo asiat niin hyvin esille, että kaikki tietävät mitä tulisi tehdä. Nuori saa avaimet hyvään peliin, hän tietää mitä häneltä odotetaan ja halutaan, Hilander perustelee onnistumisia.

- Ketään ei vain lyödä kentälle ja sanota, että pärjäile. Nuoria ajetaan sisään fiksusti pikkuhiljaa, eli ketään ei laiteta yhtäkkiä Tammelan kentälle avaukseen Ilves-HJK -otteluun. He ovat mukana ringissä jonkun aikaa ennen kuin vastuuta tulee, systeemi toimii mielestäni tällä hetkellä hyvin. Helppoa liigatasolle nouseminen ei ole, mutta se pyritään tekemään helpommaksi.

Hilander jakaa kehut kokeneelle valmennusryhmälle, johon kuuluvat Wissin lisäksi Toni Kallio ja Mikko Kaven.

- Systeemi on ollut toimiva, mutta myös nuoret pelaajat ovat olleet hyviä. Toinen näistä asioista kun sakkaa, niin otsikot ovat, että täällä menee kaikki huonosti. Molemmat tarvitaan, systeemi ja hyvät pelaajat, maalivahti tarkentaa.

Ilves sijoittui viime kaudella pronssille ja samaan on siis edelleen mahdollisuudet. Se vaatii pistemenestyksiä KuPS:lta ja FC Hongalta sekä sitä, että Ilves onnistuu FC Lahtea ja RoPS:a vastaan.


Ilves - FC Lahti Tammelan stadionilla sunnuntaina 21.10. kello 14.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lisää uutisia