AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.35 // 2.9.2018

​Vaikeudet selättänyt Inter-pakki haluaa vastuuta: "Olen käynyt koputtamassa Allenia olkapäähän"

​Vaikeudet selättänyt Inter-pakki haluaa vastuuta: "Olen käynyt koputtamassa Allenia olkapäähän"

Niko Markkula on taas pelikunnossa. (Kuva: Juha Tamminen)

Vaikeasta kantapäävammasta kuntoutunut FC Interin puolustaja Niko Markkula pelasi viime kierroksella RoPSia vastaan ensimmäisen täyden pelinsä yli 14 kuukauteen.

Markkulan uralla on tapahtunut paljon viimeisen puolentoista vuoden aikana. Hän valloitti viime vuoden keväällä Inter-fanit alkukauden hienoilla otteillaan. Sitten hänen kantapäänsä alkoi vaivata. Lopulta vamma äityi niin pahaksi, että se piti hänet kentiltä poissa yli vuoden ajan. Jopa uran loppuminen oli lähellä.

Uusi lääkärinkäynti ja uudet ohjeet kuitenkin pelastivat pelaajauran. (Lue lisää tästä:) Markkula on tehnyt pitkän työn, että on taas pelikuntoinen, eikä takapakkia toipumisessa ole tullut. Kaikki se kova työ palkittiin kuukausi sitten, kun hän teki ensi esiintymisensä jalkapallokentällä yli vuoteen IFK Mariehamnin vieraana.

Elokuun ensimmäisenä lauantaina Markkula tuli kentälle ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä eteen loukkaantumisensa jälkeen.

- Viimeisen puolen vuoden aikana minulta on paljon kysytty, milloin tulen kuntoon, koska minua tarvitaan. Kannattajat ovat olleet aidosti kiinnostuneita hyvinvoinnistani ja kuntoutumisestani, Markkula kiittelee.

- Tietysti se oli hieno hetki ensimmäisten minuuttien jälkeen, kun sain "standing ovationit" (suosionosoitukset seisaaltaan) kannattajilta. Se oli hienoa, Markkula muistelee.

Markkula pelasi ensimmäisen täyden pelinsä viime viikolla, kun hän luuti oikeana laitapuolustajana RoPSia vastaan.

- Olin helpottunut kun huomasin, että pystyn pelaamaan sen 90 minuuttia. Toki siinä 80 minuutin jälkeen alkoi pohkeet hieman krampata, mutta huomasin olevani valmis näihin peleihin. Peli ei toki ollut hirveän hienoa, mutta yllättävän hyvin se meni, Markkula miettii.

Vaikka Markkula ehtikin nousta runkopelaajaksi Interissä ennen loukkaantumistaan, ei vanhoilla meriiteillä tule peliaikaa. Hänen pitää pystyä vakuuttamaan päävalmentaja John Allen jokapäiväisellä työllä, että paikka avauskokoonpanossa aukeaisi myös jatkossa.

Interin puolustus onkin ollut rautaa viime kierroksilla. Turkulaiset ovat päästäneet vain yhden maalin edellisessä kuudessa ottelussa.

- Olen käynyt varmaan viimeisen kahdeksan ottelun jälkeen koputtamassa Allenia olkapäähän, että olisiko jo saumaa pelata, Markkula naurahtaa ja jatkaa.

- Tietysti ymmärrän sen, että jos pidämme nollan ja tulee voittoja, niin alakerran nelikkoa ei vaihdeta mihinkään. Nyt tuli eka sauma kun (Arttu) Hoskosella tuli vammaa, niin pääsin pelaamaan.

Kova kilpailu pelipaikasta on kuitenkin antanut Markkulalle tahdon harjoitella kahta kovempaa, että hän ansaitsee paikkansa avauksessa.

- Se toi itsellenikin lisäbuustia treenaamiseen, kun joutuu tappelemaan tosissaan pelipaikasta, eikä kävele suoraan avaukseen. Kyllä tässä on menty tosi kovaa edellinen kuukausi treeneissä. Olen halunnut todistaa olevani avauskokoonpanon paikan arvoinen. Se on kuitenkin loppupeleissä koutsin näpeissä. Koen kuitenkin, että pystyn taas pelaamaan täysillä, Markkula iloitsee.

- Vielä itseluottamus on vähän hukassa, eikä uskalla tehdä asioita samalla tavalla kuin ennen. Se on kuitenkin ymmärrettävää, sillä edellisistä peleistä on aikaa sen 14 kuukautta, hän muistuttaa.

Inter on tällä hetkellä sarjassa alemmassa keskikastissa ja matkaa mitaleille on jo kymmenen pistettä. Europaikka ensi kaudeksi on kuitenkin jo takataskussa. Se ottaa hieman paineita pois turkulaisten harteilta.

- Jos viiden sakkiiin päästään, niin laskisin sen onnistuneeksi kaudeksi. Meillä on kuitenkin jo eurocup-paikka plakkarissa Suomen Cupin voiton ansiosta. Meillä on hyvä draivi päällä, nyt pitää alkaa puristaa 1-0 voittoja niin pysyisimme kärjen mukana, Markkula painottaa.


HJK-FC Inter Telia 5G Arenalla sunnuntaina 2.9. klo 18.30. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudusta.

Lisää uutisia