AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.16 // 19.4.2018

Huuhkajapelaajat muistelevat liigadebyyttejään: ”Juoksin väärälle puolelle kenttää”

Huuhkajapelaajat muistelevat liigadebyyttejään: ”Juoksin väärälle puolelle kenttää”

Teemu Pukki KTP:n paidassa vuonna 2009. (Kuva: Juha Tamminen)

Suurin osa Suomen A-maajoukkuemiehistä aloitti pelaajauransa kotimaisessa Veikkausliigassa. Vaikka heidän urat ovat myöhemmin lähteneet kunnolla lentoon, ovat ensimmäiset askeleet olleet monilla kömpelöitä - jopa surkuhupaisia.

Italian pääsarjajoukkueessa SPALissa nykyisin pelaava Sauli Väisänen muistaa liigadebyyttinsä hyvin vuodelta 2013. Tuolloin 19-vuotias nuori FC Hongan puolustaja pääsi viimeiseksi kuudeksi minuutiksi kentälle KuPSia vastaan.

- Olimme häviöllä ja Bana (Mika Lehkosuo) sanoi, että yksi syy debyyttiini oli erikoistilannepelote. Muistan kun menin kentälle, niin yhtäkkiä etäisyydet olivat epätodelliset. Ihan kuin en olisi koskaan aikaisemmin ollut futiskentällä, Väisänen muistaa.

- No ei se ihan tuubiin mennyt. Minut kynättiin kulmalipulla satanolla ja KuPS teki 4-2 maalin. Eli parannettavaa jäi, hän nauraa.

Myös Bröndbyn ja Huuhkajien topparille Paulus Arajuurelle tapahtui pieni kömmähdys omassa debyytissään vuonna 2006. Arajuuri pääsi FC Hongan paidassa kentälle paikalliskamppailussa HJK:ta vastaan. 18-vuotias toppari ei ollut koskaan aikaisemmin ollut edes vaihtopenkillä Veikkausliigassa. Valmentajana toimi Mika Lehkosuo.

- Olimme 0-2 häviöllä "Finskillä", tupa oli täysi ja kyseessä ensimmäinen metroderby. Olin niin hermostunut, että lähdin juoksemaan väärälle puolelle kenttää. Kaikki kaverit ja perhe oli katsomossa, Arajuuri hymyilee.

Viime vuonna Veikkausliigan parhaaksi puolustajaksi valittu Juha Pirinen debytoi puolestaan Veikkausliigassa FC Hakan nutussa. Silloinen päävalmentaja Olli Huttunen valitsi viikkoa aikaisemmin 17 vuotta täyttäneen Pirisen avauskokoonpanoon kauden päätösotteluun KTP:tä vatsaan.

- Pääsin avaukseen Arto Tolsalla ja koutsi sanoi puoliajalla, että älä juokse noin paljon, et muuten jaksa 90 minuuttia. No, kun peliä oli pelattu 70-80 minuuttia, niin olin aivan piipussa ja jouduin tulemaan vaihtoon. Ihan hyvin se siis meni, Pirinen nauraa.

TPS-kasvatti, nykyisin Genkissä Belgiassa pelaava Jere Uronen debytoi Veikkausliigassa vain 16-vuotiaana. Neljännessä pelissä Honkaa vastaan syntyi ensimmäinen maali kuumassa ottelussa, jonka jälkimainingeissa Uronen revittiin kesken televisiohaastattelun pukukoppiin.

- Pääsin olemaan myös huonommissa otsikoissa. Hongan 2-2 maali oli kyseenalainen ja oli aikamoista mediahässäkkää pelin jälkeen Rapan (Marko Rajamäen) kanssa, koska olimme pettyneitä tuomareihin. Se oli aikamoinen vuoristoratapeli. Tein maalin ja olin tosi iloinen, mutta kääntöpuolella taas mokasin sen pelin jengille ja siksi Honka voitti, Uronen hämmästelee.

Myös Huuhkajien ja Bröndbyn hyökkääjä Teemu Pukki debytoi KTP:ssä vain 16-vuotiaana. Seuraavana vuonna vastuuta tuli jo enemmän ja ensimmäinen maali syntyi 17-vuotiaana FC Viikinkien verkkoon.

- Se oli upea juttu päästä pienenä poikana pelaamaan KTP:ssä. Viikingit-peliä en unohda. Se oli kauden ensimmäinen pelini ja tein 1-0 voittomaalin. Se on mahtava muisto. Seuraavassa pelissä tein kaksi maalia. Siihen sen kauden maalit jäivät, mutta sen ikäisenä ja oman kaupungin jengissä - se oli mahtavaa, Pukki muistelee.

- Ne maalit taisivat johtaa siihen, että lähdin kauden päätteeksi Sevillaan, hän jatkaa.

Myös tänä vuonna on nähty lukuisia Veikkausliigadebytantteja. Kuinkakohan monta heistä tulee nousemaan myöhemmin Huuhkajien kokoonpanoon?


Kaikki Veikkausliigaottelut kaudella 2018 suorina lähetyksinä Ruutu-palvelun kautta.

Lisää uutisia