AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
vko.43 // 1.11.2015

Maalikuninkuus ollut hyvä väylä ulkomaille

Maalikuninkuus ollut hyvä väylä ulkomaille

Aleksandr Kokko voitti Veikkausliigan maalikuninkuuden. (Kuva: Maarit Korhonen)

Yli puolet tämän vuosituhannen Veikkausliigan maalikuninkaista ovat siirtyneet seuraavaksi kaudeksi ulkomaille.

Vuoden 2015 Veikkausliigan maalikuningas oli Aleksandr Kokko. Katsaus historiaan osoittaa, että Veikkausliigan maalikuninkuus on toiminut hyvänä meriittinä ulkomaiden kentille siirryttäessä.

Kausien 2000-14 aikana maalikuninkaita on ollut 17, sillä kahdella kaudella kuninkuus on jaettu. Seitsemästätoista maalipörssin voittajasta yli puolet eli kymmenen pelaajaa on siirtynyt seuraavaksi kaudeksi ulkomaiden kentille.

Vuosituhanteen alkuvuosina Shefki Kuqi lähti kauden 2000 jälkeen Stockportiin ja Paulus Roiha kauden 2001 päätteeksi Utrechtiin.

Parin vuoden tauon jälkeen seuraava ulkomaille siirtynyt maalikuningas oli FC Vaduziin kauden 2004 päätteeksi suunnannut Antti Pohja. Pohjaa maalikuninkaina seuranneet Juho Mäkelä ja Hermanni Vuorinen lähtivät kausien 2005 ja 2006 jälkeen myös Suomesta pois, Mäkelä Heartsiin ja Vuorinen Fredrikstadiin.

Kokko jakoi vuoden 2008 maalikuninkuuden yhdessä Henri Myntin kanssa, mutta jatkoi FC Hongassa. Myntti sen sijaan siirtyi Hansa Rostockiin.

Mäkelä uusi maalikuninkuutensa kaudella 2010 ja kauden jälkeen uusi osoite löytyi taas ulkomailta. Tällä kertaa miestä kutsui FC Sydney. Timo Furuholm voitti titteli kaudella 2011 siirtyen Saksaan ja Fortuna Düsseldorfiin. Kaksi vuotta myöhemmin Tim Väyrysen osoitteena oli sama maa ja organisaationa Borussia Dortmund.

Kauden 2014 maalikuninkaista Jonas Emet jatkoi Jarossa, mutta Luis Solignac lähti IFK Mariehamnista kauden päätteeksi.

Lisää uutisia