AC Oulu EIF FC Haka FC Inter FC Lahti Gnistan HJK IFK Mariehamn Ilves KuPS SJK VPS
HJK
3-4-3

10

(1-0)

Yleisöä 3676

SJK
4-3-3
vko.34 // 28.8.2022

HJK vei niukan voiton SJK:sta (HJK-SJK 1-0)

HJK vei niukan voiton SJK:sta (HJK-SJK 1-0)

Anthony Olysanya iski HJK:n voittomaalin. (Kuva: Juha Tamminen)

HJK kaatoi sunnuntai-illan kamppailussa rutiininomaisesti SJK:n ja nousi jälleen tasoihin Kuopion Palloseuran kanssa, joka voitti eilen omassa ottelussaan FC Interin.

Ottelu alkoi SJK:n pallonhallinnalla, mutta vierailijat eivät löytäneet tiloja tiiviistä HJK-miehistöstä. Ensimmäisestä laukauksesta vastasi nopean sivurajaheiton päätteeksi aikoinaan HJK Klubi 04:n riveissäkin pelannut Nooa Laine, jonka kaukolaukaus kilpistyi Jukka Raitalaan.

SJK:n kuudennen minuutin kulmapotku oli koitua seinäjokelaisten kannalta kohtalokkaaksi, kun Conor Hazard nyrkkeili Moshtagh Yaghoubin antaman erikoistilanteen kauas omasta boksista. Pyry Soiri otti pallon näppärästi haltuun, irtosi vartijastaan ja pinkoi karkumatkalle puolesta kentästä. Soiri tavoitteli vielä hyökkäyksessä mukana ollutta Casper Terhoa, mutta Jesse Öst katkaisi tilanteen.

Hetkeä myöhemmin HJK pyöritteli pallon SJK:n rangaistusalueen oikealle kulmalle, josta Nassim Boujellab haki keskityksellään takatolpalle juoksun tehnyttä Anthony Olusanyaa. SJK-pakki Niko Markkula pelasti kuitenkin tilanteen kulmaksi.

Peli siirtyi yhä vahvemmin Klubin haltuun, ja SJK puolusti pitkiä jaksoja täysin vailla pallokosketuksia. Reilun kymmenen minuutin jälkeen vierasjoukkueen puolustus blokkasi Boujellabin laukauksen, ja Perparim Hetemaj löysi peräkkäisillä keskityksillään Soirin sekä Olusanyan päät. Kummankaan HJK-hyökkääjän jatko ei kuitenkaan osunut tolppien väliin.

HJK:n paine palkittiin maalin muodossa 19. minuutilla. Raitala onnistui Jake Jervisin ahdistelusta huolimatta pelaamaan hyvän pystysyötön vasenta sivurajaa pitkin Olusanyalle, joka sai vastaansa Matej Hrádeckýn. Olusanya meni heittämällä ohi SJK-topparista, eteni kuudentoista rajalle ja laukoi pallon vastustamattomasti vasempaan ylänurkkaan.

Viitisen minuuttia myöhemmin Boujellab pääsi SJK:n rangaistusalueella kiinni pomppivaan irtopalloon, mutta marokkolaisen viimeistely jätti parantamisen varaa: osuma palloon oli epäpuhdas, ja peliväline vieri metrikaupalla ohi takatolpasta.

Reilun puolen tunnin kohdalla aktiivisesti vasemmalla laidalla pelannut Soiri jätti Markkulan lähtötelineisiin ja pelasi poikittaissyötön kohti rangaistuspistettä. Boujellab päästi pallon tyylikkäästi jalkojensa välistä Bojan Radulovicille, jonka laukaus ei aivan uponnut vasempaan alanurkkaan.

Pelin hallinta alkoi puoliajan edetessä pikkuhiljaa kääntyä vierasjoukkueelle, ja samalla taivas repesi Töölössä: raekuuroksi muuttunut äkillinen rankkasade kasteli hetkessä kentän ja pelaajat litimäriksi. Keli näytti sopivan SJK:lle, ja Yaghoubi yritti yllättää Hazardin 25 metristä. Laukaus epäonnistui pahasti ja suuntautui Klubipäädyn riemuksi viitisen metriä ohi.

Näkyvässä roolissa avausjaksolla ollut Yaghoubi oli jälleen pahanteossa, kun ensimmäinen jakso oli edennyt lisäajan kynnykselle. "Mosa" tavoitteli omiaan Klubin maalinedustalta, mutta HJK:n onneksi keskikenttäpelaajan matala poikittaissyöttö läpäisi koko pelaajamassan.

HJK aloitti toisen jakson terävästi: Terho ja Boujellab syöttelivät tiensä keskialueen läpi, ja marokkolainen pääsi nousemaan aina kuudentoista alueen kaarelle asti. SJK:n maalille kesken ensimmäisen puoliajan vaihdettu Markus Uusitalo pomputti Boujellabin laukauksen eteensä, ja paitsioliputus pilasi paluupalloon rynnänneiden HJK-hyökkääjien aikeet.

Sama duo löysi toisensa erinomaisesti myös seuraavassa hyökkäyksessä. Boujellab levitti oikealle laidalle Terholle, joka jatkoi boksiin Olusanyalle. HJK-kärki ampui ensimmäisellä kosketuksellaan kohti oikeaa alanurkkaa, mutta Uusitalo venytti sormenpäänsä kudin tielle.

Tilannetta seurannut kulmapotku pelattiin nopeasti, ja pallo syöteltiin ovelan nousun boksiin tehneelle Boujellabille. Marokkolainen käänsi pelivälineen vielä päätyrajalta maalinedustalle, mutta lopulta pallo kimpoili Radulovicin jalkojen kautta maalipotkuksi.

SJK sai Klubin vahvan alun jälkeen hieman otetta pelistä. Reilun tunnin kohdalla seinäjokelaisilla oli parikin potentiaalista maalipaikkaa, mutta Raitala peitti liu'ullaan Laineen laukauksen, ja heti perään hienoa kautta pelaava Tuomas Kaukua tykitti pallon sivuverkkoon.

HJK:n ensimmäiset vaihdot nähtiin 63. minuutilla: torstaina Silkeborgia vastaan osunut Malik tuli Radulovicin tilalle hyökkäykseen, ja laidalla pelannut Terho teki puolestaan tilaa Murilolle.

Klubilla oli oivallinen maalipaikka välittömästi vaihtojen jälkeen, kun Olusanya voitti Mehmet Hetemaj'n juoksukilpailussa ja pääsi etenemään suhteellisen vapaasti SJK:n rangaistusalueelle saakka. Pitkän juoksun tehnyt Olusanya eteni kuitenkin umpikujaan, ja pallo karkasi päätyrajan väärälle puolelle.

SJK vastasi Klubin tilanteeseen ottelun toistaiseksi parhaalla maalipaikallaan. Vielä kevättalvella HJK:ta edustanut Pyry Hannola pelasi tarkan syötön noin viiteen metriin, josta Jervis yritti maalintekoa takavasaralla. Hazard oli sijoittunut hyvin ja nappasi pallon syliinsä.

Jervis vastasi myös SJK:n seuraavasta hyvästä maalipaikasta, kun isokokoinen brittikärki pääsi kiinni Diego Rojasin lähettämään keskitykseen. Jervisin pusku oli voimakas mutta suuntautui sen verran keskelle, että Hazard onnistui selvittämään tilanteen.

HJK teki lisää vaihtoja 75. minuutilla. Lucas Lingman ja Santeri Hostikka päästivät Hetemaj'n sekä kenties parhaan ottelunsa HJK-paidassa pelanneen Boujellabin huilaamaan.

SJK sai hurjan määrän erikoistilanteita ottelun viimeisen vartin aikana. 80. minuutilla annettu kulmapotku leijaili taka-alueelle Matias Vainionpäälle, joka jatkoi päällään rangaistuspisteelle. Ensimmäisenä palloon ehti jälleen Jervis, jonka akrobaattinen volley karkasi taivaan tuuliin. Seuraavalla minuutilla oli HJK:n vuoro yrittää maalintekoa kulmapotkusta. Murilon keskitys löysi Malikin pään, mutta ghanalaisen asento oli hieman takapainoinen, ja pusku karkasi selvästi ohi.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti viimeisen vaihtonsa 89. minuutilla. Hyvän ottelun pelannut Soiri jätti kentän, ja yli kaksi kuukautta sivussa ollut Joona Toivio tuli puolustamaan Klubin johtoasemaa.

SJK hallitsi palloa viimeisellä kympillä, mutta HJK:lla ei ollut suurempia vaikeuksia hyökkäysten katkomisessa. 90. minuutilla Hostikka vapautti pallonriiston jälkeen Malikin läpiajoon, mutta SJK-toppari Vainionpää kampesi väkisin ghanalaisen rinnalle ja onnistui selvittämään tilanteen kulmaksi.

Kulmapotku pelattiin lyhyenä, ja Murilo jäi syöttelemään Hostikan kanssa oikean sivurajan tuntumaan. Hetken pallottelun jälkeen Murilo raivasi röyhkeästi tiensä rangaistusalueen kaarelle ja laukoi kohti takanurkkaa, mutta kierteinen laukaus painui tolppaa nuollen ohi.

SJK sai vielä yhden mahdollisuuden, kun lisäaikaa oli pelattu jo kolme minuuttia. Jervis kesytti Rojasin noston boksissa jopa yllättävänkin samettisesti ja latasi matalan kudin kohti HJK-maalia. Brittihyökkääjä oli kuitenkin ajautunut pienehköön kulmaan, ja Hazard liimasi pallon näppeihinsä.