vko.21 // 29.5.2022

Honka nousi voittoon metroderbyssä (HIFK-FC Honka 1-2)

Agon Sadiku iski Hongan voittomaalin. (Kuva: Juha Tamminen)

HIFK ja Honka väänsivät sunnuntain liigakierroksella pisteistä Töölössä. Derbytunnelman kykeni aistimaan ihan jokainen paikalla ollut. Tunteet kuumenivat, protestointia esiintyi puolin ja toisin.

Honka aloitti ottelun erittäin vahvasti ja pyrki ottamaan luulot pois kotijoukkueelta saman tien. Ensimmäinen oiva maalipaikka nähtiinkin jo kolmen minuutin jälkeen, kun Rui Modesto kykeni jo näkemään itsensä tuulettamassa hänen saatuaan mainion pallon Edmund Arko-Mensahilta. Modesto ei kuitenkaan aivan ehtinyt keskitykseen ja maali jäi syntymättä. Kymmenen minuuttia tästä ja Honka oli saada pienellä onnella pallon maaliin, kun epäonnistunut laukaus kimposi HIFK-jaloista kohti maalia. Beto kuitenkin oli kärppänä paikalla ja hän pelasti isännät.

Ottelun merkitys näkyi erittäin tasaisena ja tarkkana pelaamisena. Molemmat joukkueet pyrkivät tekemään vastustajan olon mahdollisimman tukalaksi varoen kuitenkin tekemästä virheitä puolustussuuntaan. Lisäksi ottelun status näkyi etenkin kotijoukkueen turhautumisena. Ensimmäisen protestointivaroituksen HIFK:lta otti Maximus Tainio. HIFK pääsi oikeastaan ensimmäisen kerran lähelle maalintekoa puolen tunnin kohdalla, kun Pipen keskitys löysi takatolpalta Mosawer Ahadin. Hän ei kuitenkaan päässyt pallon päälle ja pusku karkasi ohi.

Ahadin paikan jälkeen alkoi Hongan loppujakson rynnistys. Beto kuitenkin dominoi maalillaan ja nollasi lyhyen ajan sisään sekä Katanicin, että Jansenin läheltä tulleet laukaukset. Hongan kova painostus ei tuonut heille maalia ja näin Töölössä mentiin tasatilanteessa tauolle.

Tauolta tuli jälleen sisuuntunut HIFK. Kuten monesti tällä kaudella on HIFK:n toisen puoliajan alut olleet vahvoja – niin nytkin. 51. minuutti ja pallo saatiin Eero Markkaselle suojaukseen. Tämä jakoi pallon laitaan Jusif Alille, joka keskitti matalan pallon maalille. Takatolpalta löytyi Aatu Kujanpää, joka onnistui jatkamaan pallon ohi Maksim Rudakovin ja HIFK oli siirtynyt kotijohtoon Kujanpään liigauran avausmaalilla.

HIFK:n riemukas johtoasema ei kuitenkaan kestänyt kuin vartin. Ties kuinka mones kulmapotku Hongalle tuotti vihdoin tulosta. Ville Koski lähetti kulmapotkun maalille, jossa HIFK:lle sattui ottelun ainoa erikoistilanteessa tapahtunut merkkausvirhe. Aldayr Hernandez oli unohdettu liian vapaaksi ja hän puski entistä seuraansa vastaan maalin. Näin Honka tasoihin Töölössä.

Honka kävi lähellä johtomaalia vartti ennen peliajan päättymistä, kun jälleen yksi kimmokepallo kääntyi heidän edukseensa. Pallo kimposi HIFK:n jaloista kohti Beton maalia, mutta jälleen mies reagoi vahvasti ja onnistui pitämään pallon poissa maalista. Beton torjunnoilla HIFK taisteli vielä voitosta. Haaveet voitosta kuitenkin karisivat 85. minuutilla. Rui Modesto onnistui haastamaan laidallaan onnistuneesti ja sai aikaan matalan keskityksen. Ensimmäisenä palloon ehti Agon Sadiku, joka ei aikaillut, vaan jatkoi pallon ykkösellä takakulmaan ohi Beton. Toinen merkkausvirhe ottelussa kotijoukkueelle ja toinen päästetty maali. Honka rankaisi tänään tappavalla tehokkuudella ja osoitti HIFK:lle jatkuvan merkkaamisen tärkeyden. Tällä tasolla tilaa ei voi vain antaa niin paljon, kun kahdessa tilanteessa tänään annettiin. Honka oli nyt johdossa 1-2.

HIFK:ta ei voi syyttää yrityksen puutteesta. Valitettavasti yritys meni tänään hieman yli ja keskittyminen vääriin asioihin. Honka osasi pelata juuri sillä tavalla, että HIFK:n pelaajat silmin nähden turhautuivat ja tästä muistutuksena joukkue sai Tainion varoituksen lisäksi kolme protestointivaroitusta. Muistutuksen saivat Markkanen, Beto sekä Mixu Paatelainen. Turhautumisen ymmärtää kyllä, sillä ottelusta oli otettavissa niin paljon enemmän. Kaksi merkkausvirhettä maksoi tänään voiton tai ainakin tasapelipisteen. Vaikka Honka tilastojen valossa ottelua hallitsi (pallonhallinta 44-56 ja maalintekoyritykset 3-14) niin HIFK ei ollut niin paljon todellisuudessa perässä. Tarkemmalla keskittymisellä ja paremmalla viimeisten syöttöjen suorittamisella, ottelu olisi aivan hyvin voinut päättyä edes pistejakoon.

Nyt kentältä poistui loppujen lopuksi erittäin helpottunut vierasjoukkue, sillä he saivat hieman helpotusta HIFK-peikkoonsa ja lisäksi nousu tappioasemasta on aina vaikeaa.