3-5-2
vko.21 // 28.5.2022

AC Oululle arvokkaat pisteet (AC Oulu-SJK 1-0)

Kuva: Juha Tamminen

AC Oulu jatkoi nousujohteista virettään kaatamalla lauantaina SJK:n kotonaan Onni Suutarin maalilla 1-0.

Ensimmäinen tilanne tuli SJK:lle, kun Alfie Bates voitti pallon keskialueella, ja antoi sen laitaan Denys Oliinykille. Oliinyk jatkoi sen heti eteen Daniel Håkansille, joka pääsi vauhtiin. Kotijoukkueen Noah Pallas ehti kuitenkin sen verran häiritsemään, että lopulta pallo karkasi Håkansin jalasta yli päätyviivan.

19 minuutin jälkeen myös AC Oulu sai hyvän tilanteen, kun Onni Suutari sai pallon vasemmalla laidalla boksiin. Suutari veti kohti etukulmaa kovaa vasurilla, mutta Markus Uusitalo torjui ja Matej Hradecky siivosi pallon vielä kauas keskialueelle. Sama mies oli asialla myös AC Oulun seuraavassa tilanteessa, kun Suutari pääsi nyt oikealta vauhtiin. Hänen matalan keskityksensä ehti kuitenkin Niko Markkula katkaisemaan varmasti.

Kymmenisen minuuttia ennen taukoa, SJK sai hieman pidemmän hyökkäyksen ja sen päätteeksi Oliinyk sai hyvän keskityksen boksiin takatolpalle, missä olisi ollut Håkans ja Markkula. AC Oulun puolustaja kuitenkin ehti siivoamaan sen kulmaksi. Kulma kuihtui, kun erotuomari näki SJK-pelaajan rikkoneen maalivahti Callum Wardia.

Vielä ennen taukoa, teki Uusitalo tärkeän torjunnan, kun AC Oulun Niklas Jokelainen laittoi matalan keskityksen etutolpalle, ja sinne ehti kotijoukkueen maalitykki Michael Lopez. Tämän sijoitus pysähtyi kuitenkin Uusitaloon ja taukoluvut pysyivät nollilla.

Toisen puoliajan alussa SJK sai pallon maaliin, kun ensin Oliinykia rikottiin laidalla. Pablo Andrade keskitti boksiin ja vaihdosta kentälle tullut Josepablo Monreal puski sen sisään. Harmillisesti lippu oli linjassa ylhäällä ja maalia ei hyväksytty. Heti perään AC Oulu sai tilanteen, kun Jokelainen toi pallon ylös. Keskitykseen ehti kuitenkin Matias Vainionpää eteen, ja tuloksena vain kulma.

AC Oulu meni johtoon tunnin kohdalla, kun Otso Liimatta tuli vasemmalta laidalta vauhdilla ja leikkasi keskelle, jatkaen pitkin boksin reunaa. Syöttö siitä takaviistoon Onni Suutarille, joka veti voimalla takayläkulmaan. Maali oli Suutarin ensimmäinen Veikkausliigassa. Maali oli kuin toisinto Haka-ottelun loppuhetkillä tulleesta tasoituksesta. SJK sai heti maalin jälkeen hyökkäyksen, missä Oliinyk pääsi boksiin pallon kanssa vasemmalta. Hän syötti takaviistoon maalin eteen Jake Dunwoodylle, mutta tältä pallo karkasi ja AC Oulu selvisi säikähdyksellä.

70. minuutilla SJK sai pelin parhaan tilanteensa, joka lähti Pyry Hannolan erinomaisesta pystysyötöstä Denys Oliinykille boksiin. Oliinyk käänsi pallon oikealle jalalle ja veti kohti takakulmaa, mutta Callum Ward teki huippupelastuksen maalissaan.

SJK haki ottelun lopussa tasoitusta vimmatusti, ja myös maalivahti Markus Uusitalo nousi mukaan tilanteisiin. Mutta tilanteita ei tullut, ja näin AC Oulu piti pisteet kotonaan.